logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć pompkę do elektrycznego odsysacza cyny?

KanekS 25 Sty 2007 10:32 1850 10
REKLAMA
  • #1 3485192
    KanekS
    Poziom 29  
    Ocena: 40
    Witam! Wpadłem na pomysł zrobienia takiego elektrycznego odsysacza, byłaby miedziana rurka, zakończona dyszczą specjalna, na drugim końu rurki byłaby jakaś pompka, czy coś w tym stylu, co wćiagało by tą cynę.
    Ska wziąć właśnie taką pompkę?
  • REKLAMA
  • #2 3485375
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2315
    KanekS napisał:
    Ska wziąć właśnie taką pompkę?

Nie spotkałem czegoś takiego, chyba samemu zbudować :P

:arrow: http://sjp.pwn.pl/

KanekS napisał:
    Kolego PREDATOR, z tym słownikiem było do mnie?

'Ano', tak :P
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #4 3486069
    KanekS
    Poziom 29  
    Widziałem ten temat, lecz nie przyniósł rezultatu. Nadal się zastanawiam skąd wykombinować takową pompkę. :|

Kolego PREDATOR, z tym słownikiem było do mnie?
  • REKLAMA
  • #5 3496855
    rafalj77
    Poziom 11  
    A może lepiej kupic - sa na allegro i w sklepach elektronicznych.
    Ceny 11-15zl zaleznie od miejsca zakupu
  • #6 3497194
    puszak
    Poziom 28  
    Ocena: 114
    odkurzacz,kompresor od lodówki podłączone " na odwrót "
  • #7 3497242
    KanekS
    Poziom 29  
    Ale ja chciałem, żeby to było małe. :)
    A jakby wentylator od kompa wsadził do "lejka", tak żeby zasysał tą cieńszą stroną leja? :D :D :D
    Dałoby się mu wyższe napięcie, np 14 volt, ciekawe jakbyu to chodziło...
  • REKLAMA
  • #8 3497398
    puszak
    Poziom 28  
    oj chyba taki wentylatore to by za duzo nie zdialalal,a moze kompresor do auta na 12V
  • #9 3499236
    LKSbratek
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    najlepszy by był malutki komprwsor tłokowy, który robiłby określone podciśnienie w jakimś baniaczku i się wyłanczał, baniaczek byłby podłączony z rurką, na której by był zawór po uruchomieniu którego, rurka by zasysała, jak spadnie ciśnienie w baniaczku to kompresor znowu się włancza, tak moim zdaniem powinno to wyglądać w teorii, reczej nie przydatne w prektyce
  • #10 3499372
    puszak
    Poziom 28  
    dokładnie tak myślałem, ale po co komu robić odsysacz jeżeli można sobie go kupić za niewielkie pieniądze
    ale jak ktoś lubi się bawić to czemu nie :D
    ja nie używam odsysacza na razie mi się nie przydaje szczerze mówiąc to nawet nie widziałem jak on działa
  • #11 3499396
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2315
    A nie lepiej używać taśmy, nie uszkadza się podzespołów i druku :P
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poszukiwania pompki do elektrycznego odsysacza cyny, który miałby składać się z miedzianej rurki zakończonej specjalną dyszą oraz pompki zasysającej cynę. Uczestnicy sugerują samodzielne wykonanie takiego urządzenia, gdyż gotowe pompki trudno znaleźć. Proponowane rozwiązania to zakup małej pompki dostępnej na Allegro lub w sklepach elektronicznych w cenie 11-15 zł, użycie odkurzacza lub kompresora od lodówki podłączonych odwrotnie, a także zastosowanie małego kompresora tłokowego sterowanego podciśnieniem w zbiorniczku z zaworem. Próby wykorzystania wentylatora komputerowego do zasysania cyny uznano za mało efektywne. Wskazano, że odsysacze cyny można kupić gotowe za niewielkie pieniądze, co może być wygodniejsze niż budowa własna. Alternatywnie zasugerowano używanie taśmy do usuwania cyny, co jest prostsze i mniej ryzykowne dla podzespołów i płytek drukowanych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA