logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektryczny odsysacz cyny - jaki model wybrać do lutowania?

makaronmc 30 Gru 2011 16:37 5585 14
REKLAMA
  • #1 10324232
    makaronmc
    Poziom 30  
    Ocena: 239
    Witam.
    Jestem po wymianie 11-stu kondensatorów w moim routerze.
    Router oczywiście działa :D
    Doszedłem do wniosku, że muszę kupić elektryczny odsysacz cyny, bo zwykły mechaniczny lub plecionka nie zdają egzaminu.
    Gdy dziurki są czyste (nie zapchane cyną) robota to czysta przyjemność.
    Co polecacie?
  • REKLAMA
  • #2 10324251
    mickpr
    Poziom 39  
    Ocena: 295
    dobry topnik na dobry początek?
    Sam używam mechanicznego OD-25. Dobry topnik (nie kalafonia, tylko dobra pasta) - i spokój święty. Przelutowałem kilkanaście płyt głównych (kondensatory). Wszystkie działają do dziś.
  • REKLAMA
  • #4 10324316
    mickpr
    Poziom 39  
    Tak. Byłem kiedyś fanatykiem kalafonii. Potem kupowałem różne preparaty i stwierdziłem, że niekoniecznie to jest najlepsze, co najdroższe.
    Faktem jest, że pasta zapycha trochę odsysacz. Ale zdrowiej dla płytki - niż lutować kalafonią. (oraz ładniej przylutowane potem i łatwiej umyć taką płytkę).
  • REKLAMA
  • #6 10324766
    mickpr
    Poziom 39  
    to będzie podchodziło pod kryptoreklamę, - najwyżej moderator wytnie :)
    odsysacz znajdziesz w google - "odsysacz OD-25". Prosty i tani. To nie jest sprzęt na wieki... ale sprawuje się ok.

Pasta - z termopasty.pl - do lutowania miękkiego.. nie ma symbolu.
    Polecił mi ją .... co ciekawe... Niemiec :)
    Jest w rozsądnej cenie - i w dużej ilości.
    Do tego polecam wcisnąć ją w jakąś strzykawkę - mniej kłopotu potem przy dozowaniu.
  • REKLAMA
  • #7 10325562
    makaronmc
    Poziom 30  
    Ocena: 239
    O czego jest PW.

Dodano po 3 [minuty]:

i jak otwór na "nogę" podzespołu jest zacynowany, to daje pastę, i łapie odsysaczem ?

Dodano po 51 [sekundy]:

Myślałem, że będzie lepszy odsysacz elektryczny.
  • #9 10327654
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Witam.
    Wszystko zależy od tego jaki masz "przerób". Jeżeli jest to praca dorywcza to całkiem wystarczy odsysacz mechaniczny. W tym przypadku kup sobie ze dwie-trzy końcówki na zapas. Jeżeli robisz tego znacznie więcej to polecam rozlutownice. Ja mam AOYUE 474A+ i raczej nikt nie namówi mnie do powrotu do odsysaczy mechanicznych. Są oczywiście znacznie tańsze (co nie znaczy że gorsze) rozlutownice. Tak jak już napisałem, wszystko zależy od zapotrzebowania.
  • #11 10328049
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 301
    mickpr napisał:
    to będzie podchodziło pod kryptoreklamę, - najwyżej moderator wytnie :)

Pasta - z termopasty.pl - do lutowania miękkiego.. nie ma symbolu.
    Polecił mi ją .... co ciekawe... Niemiec :)
    Jest w rozsądnej cenie - i w dużej ilości.
    Do tego polecam wcisnąć ją w jakąś strzykawkę - mniej kłopotu potem przy dozowaniu.

W dziale Warsztat/Co kupić, (zgodnie z regulaminem) dopuszcza się linki do stron internetowych włącznie z allegro.
    Czy chodzi chodzi o tę pastę?

• #12 10328067
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    makaronmc napisał:
    ....Może kolega dać przykład takiej rozlutownicy ?...
    Jeszcze przed chwilką GOOGLE działało prawidłowo. Nie ma sensu dawać linków do tego co jest powszechnie dostępne.
  • #14 10328268
    mickpr
    Poziom 39  
    rubens napisał:

Czy chodzi chodzi o tę pastę?

Tak, to ta pasta.

Dodano po 4 [minuty]:

makaronmc napisał:
    Czyli kupując pastę do lutowania i odsysacz elektryczny ładnie oczyszczę zacynowane otwory ?

Moim zdaniem są pasty do lutowania i do rozlutowywania.
    Ta, którą podałem mi jakoś "podchodzi", ale "de gustibus no disputandum est" - czyli o gustach się nie dyskutuje.
    Raczej nie lutował bym na tą pastę układów BGA na przykład.
    Ale do amatorskich napraw jest okej.
  • #15 10402001
    arekm
    Poziom 16  
    Ocena: 71
    Kiedyś do rozlutowywania używałem... igły. Igła, najgrubsza jaka była w aptece, spiłowana końcówka. Elementy przewlekane, scalaki, el. bierne itd rozlutowywało się bardzo prosto i wygodnie jak na moje amatorskie warunki 15 lat temu. Igła nachodziła na nóżkę elementu, a była tak dobrana, że mieściła się w otworze w płytce - zasada chyba zrozumiała.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje elektrycznego odsysacza cyny do lutowania po wymianie kondensatorów w routerze. W dyskusji podkreślono, że mechaniczne odsysacze, takie jak OD-25, są wystarczające dla amatorskich zastosowań, ale dla intensywniejszej pracy zaleca się rozlutownice, takie jak AOYUE 474A+. Użytkownicy wymieniają również znaczenie stosowania odpowiednich past lutowniczych, które są bardziej efektywne niż kalafonia, choć mogą zapychać odsysacz. Wskazano na dostępność pasty w rozsądnej cenie oraz na możliwość użycia strzykawki do jej aplikacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA