logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Grande Punto 1.2 - Auto zamulone brak przyśpieszenia

wojlomza 23 Wrz 2014 11:02 5790 9
REKLAMA
  • #1 13983520
    wojlomza
    Poziom 9  
    Ocena: 23
    Witam serdecznie. Objawy jakie mnie nurtują od jakiegoś czasu to brak przyśpieszenia i mocy. Mam świadomość, że to tylko 65KM ale w astrze f 1.4 60KM w zupełności mi wystarczy. Grande na moje oko ma o połowę mniej. Ze świateł żeby ruszyć bez tzw. kangura muszę wkręcić motor na 2,5-3 tyś. O zerwaniu przyczepności nawet nie mam mowy. Przyśpiesza jak pociąg. Zero zrywu. Gaz w podłodze, przyśpiesza ale bez szału. Błędów nie ma, sondy, kable WK, świece wymienione, przepustnica czyszczona. Objawy na Pb i LPG.
  • REKLAMA
  • #2 13983652
    Darkdarkman
    Poziom 30  
    Ocena: 253
    Katalizator w jakim stanie?
  • REKLAMA
  • #3 13988033
    wojlomza
    Poziom 9  
    Podmieniałem na nowy ale to samo.
    A i jeszcze jedno coś "grucha" w zawieszeniu prawej przedniej strony. Takie głuche ale nie metaliczne "gruchanie" tak to nazywam. Zawieszenie wymienione kompletne przed wymianą tez tak było.
  • REKLAMA
  • #4 13991021
    lato8
    Poziom 16  
    Ocena: 148
    hamulce nie trzymają ?

jaki przebieg ?
  • #5 13998655
    chomik106
    Poziom 17  
    Ocena: 55
    Sprawdzić układ wydechowy czy jest odpowiedni przelot.
  • #6 13999072
    wojlomza
    Poziom 9  
    hamulce nie trzymają,
    przebieg według licznika 164 tyś.
    wydech raczej ma przelot
    Dzisiaj na trasie znowu powtórzył się dziwny objaw a mianowicie przy stałej prędkości(po autostradzie) droga prosta a auto zwalnia samoczynnie. Ze 130 km/h (bo więcej nie jedzie) spada do nawet 100 km/h. Pedał w podłodze auto zwalnia. Redukcja do czwórki w żółwim tempie ale osiągnąłem wyjściową prędkość.
    Auto po prostu coś zamula. Mam opony 175/65/15 podmieniłem razu pewnego na 195/45/15 i auto dostało lekkiego wigoru. Ale nie zamierzam zakładać mu 13-stek.
  • REKLAMA
  • #8 14000970
    wojlomza
    Poziom 9  
    to znaczy? jak to sprawdzić?
  • #9 14002351
    żałosna udręka
    Poziom 34  
    Ocena: 1020
    Rozchodzi się o to, czy przepustnica otwiera się do końca. Należy się czymś podłączyć, co pokaże taki parametr ze sterownika silnika, a mile widziane będzie sprawdzenie jeszcze paru innych.
  • #10 14002835
    Darkdarkman
    Poziom 30  
    Ocena: 253
    Rozchodzi się o to, że diagnoza na podstawie podanych objawów, to zgadywanka.
    Utrata mocy może oznaczać praktycznie wszystko, problemy z układem zapłonowym, syf w układzie paliwowym, awaria zaworu EGR, niedrożny wydech, zakleszczone hamulce, przyblokowana sprężarka klimy, ślizgające się sprzegło, przeskoczenie paska rozrządu etc. etc.

To tak jak diagnozowanie na odległość nieprzytomnego faceta z gorączką.

Tak więc proponuję udać się do mechanika.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z Fiat Grande Punto 1.2, polegający na braku przyśpieszenia i mocy, mimo że silnik ma 65 KM. Wskazuje, że auto przy ruszaniu z miejsca wymaga wysokich obrotów, a przy stałej prędkości na autostradzie samoczynnie zwalnia. Wymienione zostały świece, kable, przepustnica została wyczyszczona, a katalizator podmieniony na nowy, jednak objawy nie ustępują. Użytkownik zauważa również dziwne dźwięki w zawieszeniu oraz sugeruje, że zmiana opon na szersze poprawiła nieco dynamikę. W odpowiedziach poruszane są różne możliwe przyczyny problemu, takie jak układ wydechowy, hamulce, zakres otwarcia przepustnicy, a także ogólne problemy z układem zapłonowym i paliwowym. Zaleca się wizytę u mechanika w celu dokładnej diagnozy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA