logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja TL-WR740N - kabel WAN jest niepdłączony

matiko24 23 Wrz 2014 18:09 1242 6
REKLAMA
  • #1 13984671
    matiko24
    Poziom 9  
    Od dwóch dni próbuję skonfigurować ten router lecz ciągle wyskakuję ten sam błąd że kabel WAN jest niepodłączony. Mam w domu łącze internetowe na kablu ethernet, podpinam wszystkie kable pod router tak jak podane jest w instrukcji i w tym momencie coś jest już chyba nie tak. Przechodząc instalacje z płyty napisane jest tam że dioda od WAN ma migać u mnie wprawdzie miga lecz jest to półsekundowe mignięcie raz na jakieś 10-15 sekund. Port w routerze działa bo gdy podłączam do niego komputer to świeci (ciągle bez migania). Gdy podłącze kabel od internetu bezpośrednio do komputera także wszystko działa, normalnie mam internet. Proszę o pomoc dlaczego przy instalacji ciągle wyskakuje że kabel WAN jest niepodłączony ?
  • REKLAMA
  • #2 13984686
    VooVoo
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    Bo prawdopodobnie masz kontrolę dostępu na poziomie mac adresu. W takim przypadku powinieneś sklonować maca z komputera do routera. Istnieje jeszcze prawdopodobieństwo, że kabel przyłączeniowy jest źle zarobiony - spotkałem się z takim przypadkiem, komputer hulał a router ni cholery.
  • REKLAMA
  • #3 13984715
    matiko24
    Poziom 9  
    Sklonowałem MAC i dalej nic. Kwestia kabla jest raczej mało prawdopodobna gdyż miałem już na tych kablach podłączony router i wszystko działało normalnie wszystko zepsuło się po burzy, u mojego sąsiada od którego mam internet piorun spalił jakieś urządzenie, po tym jak to naprawił u mnie internet działał tylko bezpośrednio z kabla bez routera. Podejrzewałem że u mnie także spaliło się wejście w routerze dlatego wymieniłem go na nowy. A teraz tego także nie mogę skonfigurować. Czy jest jeszcze jakaś inna możliwość dlaczego nie widzi kabla WAN ?
  • REKLAMA
  • #4 13986022
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5426
    matiko24 napisał:
    u mojego sąsiada od którego mam internet piorun spalił jakieś urządzenie

No to skąd pewność, że urządzenie u niego jest w ogóle sprawne?.
    matiko24 napisał:
    Mam w domu łącze internetowe na kablu ethernet, podpinam wszystkie kable pod router tak jak podane jest w instrukcji i w tym momencie coś jest już chyba nie tak

To podpinasz swój router, do kabla od sąsiada, a kabel u niego w co jest wpięty?.

Już pomijam fakt, że to co robicie jest nielegalne!.
  • REKLAMA
  • #5 13986497
    matiko24
    Poziom 9  
    Jest sprawne ponieważ mam normalnie internet bezpośrednio podpinając kabel do komputera (pomijając router).
    Co do drugiego pytania to nie znam się dokładnie na sieciach (dlatego zadałem to pytanie w Sieci Początkujący) ale jest to legalne. Mój sąsiad jest administratorem, ma u siebie te wszystkie huby i inne potrzebne urządzenia. Nie wiem skąd on bierze internet ale razem z kilkoma albo kilkunastoma sąsiadami płacimy mu co miesiąc za niego. Wiem że kiedyś tak się zakładało internet z sąsiadami, ja mam go już tak od bardzo dawna.
    Ale wracając do problemu czy ktoś wie co jeszcze może być nie tak ?
  • #6 13986552
    VooVoo
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    Skoro sąsiad ma wszystkie zabawki, to z pewnością będzie miał tester skrętki. Wykonajcie test kabla.
  • #7 13987401
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5426
    matiko24 napisał:
    mam normalnie internet bezpośrednio podpinając kabel do komputera

matiko24 napisał:
    Nie wiem skąd on bierze internet ale razem z kilkoma albo kilkunastoma sąsiadami

No to sygnał internetowy MUSI wychodzić z routera, potem pewnie jakiś switch.
    Nie da się podłączyć następnego routera, pod sygnał już z innego routera wychodzący (to znaczy da się, tylko trzeba znać topologię sieci i wiedzieć, jakie parametry gdzie wpisać i wiedzieć, w jakie porty podłączyć kabel).
    matiko24 napisał:
    Mój sąsiad jest administratorem, ma u siebie te wszystkie huby i inne potrzebne urządzenia

To dlaczego jego nie poprosisz o pomoc...?.
    W końcu chyba najlepiej wie co ma, i powinien wiedzieć, jak to zrobić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z konfiguracją routera TL-WR740N, który nie wykrywa połączenia WAN, mimo że kabel Ethernet działa poprawnie, gdy jest podłączony bezpośrednio do komputera. Po burzy, która uszkodziła urządzenia sąsiada, użytkownik wymienił router, ale nadal występuje ten sam błąd. Użytkownicy sugerują sklonowanie adresu MAC, sprawdzenie kabla oraz pomoc sąsiada, który ma doświadczenie w sieciach. Istnieje również potrzeba przetestowania kabla oraz zrozumienia topologii sieci, aby prawidłowo skonfigurować połączenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA