logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI N1996 - Grzejące się elektrolity przy RAM, zawieszanie komputera pod obciążeniem

tczsepi 24 Wrz 2014 22:22 1809 18
REKLAMA
  • #1 13988554
    tczsepi
    Poziom 10  
    Witam.
    Posiadam płytę główną Msi, oznaczoną symbolem N1996.
    Chipset: nVidia, Socket: Intel LGA 775, Rodzaj pamięci: DDR2.
    Sprawa polega na tym, że jak pracuje bez znacznego obciążenia, tj. np. pisanie w Wordzie, czy oglądanie filmów to jest ok.
    Problem zaczyna się po odpaleniu gier, albo np. po odpaleniu skanera antywirusowego, komputer zawiesza się, grzeją się dosyć mocno elektrolity obok pamięci Ram, jest tam pięć sztuk po 1000uF, 10V każdy, (dodaję fotkę jako załącznik).
    Napięcia zasilacza 3,3V, 5V, 12V - są ok. poza tym podstawiałem na próbę inny zasilacz i dzieje się to samo.
    Pamięc Ram - ok. również podstawiałem inną na próbę.
    Temp. procesora pod obciążeniem nie przekracza 45 stopni.
    Te grzejące się elektrolity wymieniłem, niestety bez efektu, komputer pod obciążeniem dalej "zawisa", a kondziory się grzeją.
    Może ma ktoś pomysł co jeszcze można sprawdzić, czy lepiej zezłomować płytę?
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • MSI N1996 - Grzejące się elektrolity przy RAM, zawieszanie komputera pod obciążeniem msi.jpg (825.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13988697
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1602
    Pewny jesteś że grzeją się elektrolity czy może pochłaniają ciepło od pamięci ram?
    Miałem podobny przypadek że elektrolity spuchły od temperatury karty graficznej która wcale nie była jakaś wysoka.
  • #3 13988757
    danielord3211
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    To znak że trzeba zainwestować w nowy zasilacz :)

Moderowany przez gulson:

To znak, że pora na odpoczynek :) Ban 7 dni.

• #4 13988869
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 13989152
    tczsepi
    Poziom 10  
    A więc tak.
    Radiator jest oryginalny jaki był dołączony do tej płyty, ma okrągły kształt, grzeje się nieznacznie, tak to określę, załączam fotkę radiatora.
    Ram jest ciepły, ale to chyba normalne, zwłaszcza pod obciążeniem.
    Trzy kondensatory, te obok siebie są ciepłe, to już mnie niepokoi.
    Pozostałe dwa kondensatory wręcz parzą gdy komputer jest obciążony.
    Mosfety też parzą.
    Jeszcze dodam, robiłem test pamięci programem Goldmemory, komputer zwiesza się po ok. 20 - 30 procentach testu.
    Załączniki:
    • wentyl.jpg (12.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 13989330
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 13989437
    tczsepi
    Poziom 10  
    Mosfety w sumie chyba mogą się grzać, tak mi się wydaje, więc co zwiesza komputer?
    Czy mosfety raczej do wymiany?
    Pozdrawiam.
  • #8 13989465
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 13989525
    W201
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Ciepłe elektrolity - zjawisko normalne, parzące już nie. Sprawdzałeś pojemność nowych wlutowanych kondensatorów? Czasem trafiają się nowe o dziwnych wartościach- zwłaszcza z popularnego portalu aukcyjnego. Jak wspomniał kolega tczsepi możesz rozważyć wymianę MOSFET'ów.
  • #10 13990177
    tczsepi
    Poziom 10  
    Zrobiłem eksperyment.
    Wstawiłem prowizorycznie wentyl dmuchający na mosfety i narazie chodzi.
    Pomiar temperatur obciążonego komputera programem CPUID Hardware monitor wskazuje temp. bez wentyla:
    TIMPIN0 - 20, TIMPIN1 - 42, TIMPIN2 - 37 stopni, a z wentylem: TIMPIN0 - 19, TIMPIN1 - 31, TIMPIN2 - 30 stopni, pozostałe wartości które pokazuje programik, czy z wentylem czy bez się nie różnią.
    Temperatura procesora pod obciążeniem nie przekracza 45 stopni.
  • #11 13991525
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 13991580
    conan02

Poziom 30  
    Ocena: 91
    Nie sądzę, żeby wymiana mosfetów coś pomogła - to jest stabilizator szeregowy więc straty na ciepło zawsze będą. Przy tym wartość kondensatorów nie jest tak krytyczna jak w zasilaniu impulsowym. Skoro bardzo sie grzeją, to jeszcze jest kwestia poboru prądu - któraś kość pamięci łapie przebicie i przeciąża zasilanie.
    Zrób Memtest z jedną kostką pamięci, a potem z drugą i obserwuj różnicę w temperaturze elementów zasilania. Jak masz możliwość to zmierz napięcie na zasilaniu pamięci, powinno być 1,8V.
    Płyta jest MSI, ale produkowana dla HP stąd taki nietypowy radiator na CPU.
    Ja sprawdziłbym jeszcze parametry pracy pamięci w BIOS, niektóre pamięci przy przetaktowaniu potrafiły zdrowo zassać prądu. Pamięci mogą się robić ciepłe, ale nie gorące, jeśli po teście pamięci któraś kostka jest mocno gorąca to ona może byc winna.
    Jeszcze może być problem z chłodzeniem tych mosfetów, czasem ulega odparzeniu powierzchnia miedzi na laminacie wskutek przegrzania i ciepło nie rozchodzi sie prawidłowo wgłąb do obszaru masy tylko wygrzewa jedną warstwę. Zobacz pod płytę, czy nie masz brązowego zabarwienia z drugiej strony w miejscu lutowania tych mosfetów.
    Spotkałem się z płytami w których stabilizacja szeregowa była robiona z 5V zamiast z 3,3V (oszczędność elementów na przełączaniu napięć z trybu S3 - zasilanie 5Vsb i robocze 3,3v) - mosfety grzały się jak szalone i często odpalały warstwę miedzi służącą za chłodzenie.
    Konstrukcje tanich płyt tak niestety mają, w lepszych i droższych jest stabilizator impulsowy i prawie się nie grzeje.
    Konto firmowe:
    Komputer Serwis
    Lwowska 147, Nowy Sącz, 33-300 | Tel.: 602-XXX-XXX (Pokaż)
  • #13 13991699
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 13992599
    tczsepi
    Poziom 10  
    Jest brązowe zabarwienie od spodu płyty pod mosfetami.
  • #15 13992676
    conan02

Poziom 30  
    Ocena: 91
    Czyli nie ma chłodzenia, nieciekawie to wygląda. Można spróbować przykleić na mosfetach takie radiatorki jak dają do tuningu kart grafiki na pamięci, ewentualnie kupić takie z większymi żeberkami - dedykowane do układów scalonych, trochę pasty termoprzewodzącej na środek mosfeta i po kropelce cyjanopanu po bokach - będzie się trzymało. Co prawda chłodzenie przez plastik obudowy to nie to samo, ale jedyne lepsze rozwiązanie wymaga przeniesienia tych mosfetów na dodatkowy radiator poza płytę główną. Tutaj już nie ma odprowadzenia ciepła bo laminat się rozwarstwił.
    Konto firmowe:
    Komputer Serwis
    Lwowska 147, Nowy Sącz, 33-300 | Tel.: 602-XXX-XXX (Pokaż)
  • #18 13993529
    W201
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    tczsepi napisał:
    Pamięc Ram - ok. również podstawiałem inną na próbę.

Kolego arek59 czytaj posty
  • #19 14044361
    tczsepi
    Poziom 10  
    Po wstawieniu dodatkowego wiatraka chłodzącego obszar gdzie znajdują się mosfety komputer wciąż zawiesza się, ale zdecydowanie rzadziej.
    Myślę że płyta jest już przegrzana i nie ma sensu dalej z nią kombinować.
    Dziękuję wszystkim za pomoc, temat uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z płytą główną MSI N1996, która zawiesza się pod obciążeniem, a elektrolity obok pamięci RAM się przegrzewają. Po wymianie kondensatorów i zasilacza problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują, że przyczyną mogą być gorące MOSFETy, które rozgrzewają elektrolity. Wskazano na konieczność sprawdzenia chłodzenia MOSFETów oraz ewentualnej wymiany ich na nowe. Użytkownik zastosował dodatkowy wentylator, co poprawiło sytuację, ale komputer wciąż czasami się zawiesza. Ostatecznie użytkownik stwierdza, że płyta może być przegrzana i rozważa jej wymianę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA