logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cisco vs TP-Link i Edimax: Który sprzęt sieciowy wybrać?

Grzegorz740 28 Wrz 2014 12:57 3747 30
  • #1 13997594
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Ocena: 551
    Witam.

Chciałbym poznać opinię osób, które instalują i użytkują sprzęt sieciowy Cisco. Co o nim sadzicie. Słyszałem opinię ,że Cisco jest to shit i lepiej wybrać Edimax , czy TP-Link.

Z tego co się orientuję to rozwiązania sieciowe Cisco były stosowane w rożnego rodzaju korporacjach ,dużych firmach. Nie wiem czy teraz są stosowane rozwiązania Cisco , ale wiem ,że były one stosowane.

TP-Link czy Edimax to robią sprzęt dla użytkowników domowych i małych biur. Tak mnie się wydaje.
    Z drugiej strony skoro Cisco robi tak kiepski sprzęt to po co sieci kablowe stosują modemy kablowe Cisco? Oczywiście są sieci kablowe ,które stosują inne modemy kablowe. U mnie kablówka ostatnio wymieniała modemy kablowe na Cisco.

Proszę rozwiać moje wątpliwości poruszanych kwestii.

Jak post umieściłem w złym dziale to proszę moderatora o przeniesienie do właściwego.

Pozdrawiam.

Grzegorz.
  • #2 13997612
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 844
    Cisco do dobry sprzęt operatorski i korporacyjny.

Sprzęt dla użytkowników dpmowych z logo Cisco to przejęte przez nich firmy np. Linksys i Scientific Atlanta.
  • #3 13997630
    PiotrRDiablo
    Poziom 22  
    Ocena: 64
    A ja słyszałem opinię, że Bentley to "shit" i lepiej brać Poloneza :D
    Przepraszam za niewinny żarcik ale musiałem.
    Nie zajmuję się już tego typu sprzętem, ale swego czasu miałem Cisco ( 5505, 4506) w pracy i zajmowałem się konfiguracją przełączników.
    Tak duże firmy stosowały Cisco ze względu na m.in. małą awaryjność, olbrzymie możliwości konfiguracyjne, modułowość, możliwość łatwej rozbudowy był jeden problem - cena - dlatego właśnie stosowały to duże firmy. Sprzęt raz uruchomiony i skonfigurowany działał lata bezawaryjnie.
    Około roku 2000 (w/g mojego stanu wiedzy) ten sprzęt był poza konkurencją, obecnie można kupić sprzęt innych firm o podobnych możliwościach.
    Napisz do czego i co potrzebujesz bo na razie to trochę mało danych.
    Osobiście w domu używam TP-Link-a ze względu na cenę i spełnienie moich wymagań.
  • #4 13997720
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1070
    Cisco ogólnie to dobra firma. Ale nie jest tania.
    Są firmy które maja korzystniejsze współczynniki po uwzględnieniu kosztów.
    Ale firma tez dba o swoja markę i to sie przekłada na koszty i ceny.

Są inne firmy mające równie dobre produkty.
    Na rynku low-end Cisco to tylko marka jak pisze mbo.

Co do sprzętu domowego i użytkowego nie ma sie co kierować markami a parametrami i porównywać konkretne modele. To bardzo często konstrukcje referencyjne układów w oparciu o jakie powstały.
    Co do marek edimax i tplink to ja mam niestety puki co ograniczone zaufanie. Ale to zdanie oparte na doświadczeniach sprzed kilku lat być może jest już z nimi lepiej.

Wszystko zależy od tego co potrzebujesz i do jakiego celu to potrzebne.
  • #5 13998112
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Dzięki za wyjaśnienie. Też tak sadziłem jak wy, że Cisco jest dobrą firmą oferująca sprzęt sieciowy o niskiej awaryjności o olbrzymiej możliwości konfiguracyjnej i o łatwej rozbudowie o kolejne elementy. Te wszystkie cechy przekładają się na wysoką cenę.

A jak obecnie jest z jakością routerów i modemów kablowych Cisco? Myślę ,że dalej jest to bardzo dobra firma.

Jak bym chciał stworzyć mała domową sieć to sprzęt Cisco byłby zbyt drogi.
  • #6 13998342
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5326
    Grzegorz740 napisał:
    A jak obecnie jest z jakością routerów i modemów kablowych Cisco?

Mam EPC 3212, i baaardzo sobie chwalę, do tego własny router - miodek.
    Grzegorz740 napisał:
    Jak bym chciał stworzyć mała domową sieć to sprzęt Cisco byłby zbyt drogi.

Pomyśl o Netgear.
    Sam mam router od nich WNDR 3700 v2, switch zarządzalny:
    http://support.netgear.com/product/GS108Tv2
    Do tego zwykły switch niezarządzalny GS108.
    Obydwa dożywotnia gwarancja.
    Do tego switch Cisco SLM2008 zarządzalny - ze wszystkiego jestem mega zadowolony.
  • #7 13998717
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Dzięki KOCUREK1970. Na początku czerwca wymieniali u mnie w kablówce modemy na Cisco EPC3008. Na razie nie narzekam na działanie modemu i internetu. Pomyśle o Netgear.

Mam skrajne opinie na temat Cisco. Jedna osoba z którą prowadzę na facebook korespondencję twierdzi ,że Cisco to zło bo je ciągle wymienia i proponuje mi TP-Link ,ale przecież TP-Link nie ma w ofercie modemów kablowych.. A wy twierdzicie ,że Cisco jest to dobra firma oferująca dobrej jakości sprzęt. Jak to jest?
  • #8 13998741
    KOCUREK1970
    Grzegorz740 napisał:
    Cisco jest to dobra firma oferująca dobrej jakości sprzęt.

Nie popadajmy w euforię, firma, jak każda inna.
    Dobry, to mają sprzęt biznesowy (korporacyjny), ale dla domu, to przeciętnie, by nie powiedzieć, że słabo wypadają.
    Grzegorz740 napisał:
    TP-Link nie ma w ofercie modemów kablowych..

Tylko, że modemy Cisco, też nie są dawane każdemu....
  • #9 13998796
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    KOCUREK1970 jeszcze raz dzięki. W sumie po przeanalizowaniu tego co mi napisałeś to racja. Sprzęt korporacyjny Cisco jest drogi i na pewno musi być zapewniona dobra jakość. Z tego co kiedyś słyszałem to na instalowanie sprzętu korporacyjnego Cisco osoby instalujące je musiały mieć certyfikaty.

Zgadza się ,że modemy Cisco nie są dawane każdemu. Wszystko zależy od operatora kablowego.
  • #10 13998865
    KOCUREK1970
    Grzegorz740 napisał:
    Sprzęt korporacyjny Cisco jest drogi i na pewno musi być zapewniona dobra jakość.

Zobacz też, gdzie jest produkowany.
    Korporacyjny: Made in Malaysia....
    Domowy: Made in China.....

Jeśli, podkreślam JEŚLI masz kasę, to brać sprzęt korporacyjny Cisco (gwarancja na niego też jest na osobę prywatną dożywotnia w Cisco jak w Netgear), TYLKO, że powodzenia w Cisco, jeśli chcesz skorzystać z supportu producenta: tylko @...... i tylko EN.
    Netgear ma i @, ma też TELEFON i to w POLSCE, gdzie po polsku rozmawiasz - obsługa rzeczowa, miła i tak sympatyczna, że masz ochotę do nich zadzwonić ot tak, by sobie o ich sprzęcie pogadać.
    Kiedyś nawalił mi inny router wersja domowa ich firmy, wymiana na NOWY w ciągu 48 godzin.
    Teraz przykłady cenowe:
    Switch zarządzalny na 24 porty 1 Gb, z LACP:
    Cisco - korporacyjny około 1 tyś zł
    Netgear - korporacyjny około 600 zł...
    Dla mnie przewaga widoczna, a i na plus Netgeara przemawiają zalety, jakie wymieniłem.
    Z niektórymi Cisco korporacyjnymi jest tak, że musi je zainstalować licencjonowany pracownik, by było wsparcie ze strony firmy.
    Z Netgearem korporacyjnym, to może je instalować KAŻDY, nawet "Pan Miecio"! i absolutnie nikogo to nie obchodzi w Netgearze, a pomoc firmy i tak jest.
    Jak dla mnie osobiście, to Netgear bije na głowę Cisco.
  • #11 13998937
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    KOCUREK1970 Nie mam aż tak zasobnego portfela aby brać sprzęt Cisco. Przekonałeś mnie do Netgear. Zwłaszcza ,że jest o wiele tańszy od Cisco i ma przedstawicielstwo w Polsce, gdzie można się czegoś rzeczowego dowiedzieć i można sprawę załatwić czy to telefonicznie czy to po przez @ i to po polsku i najważniejsze,że obsługa Netgear jest rzeczowa i miła. Jak będę coś wybierał to z Netgear. Przekonałeś mnie.

Jak piszesz ,że: z Netgearem korporacyjnym, to może je instalować KAŻDY, nawet "Pan Miecio"! i absolutnie nikogo to nie obchodzi w Netgearze, a pomoc firmy i tak jest. To faktycznie Netgear jest lepszy od Cisco.
  • #12 13999351
    KOCUREK1970
    Grzegorz740 napisał:
    Jak będę coś wybierał to z Netgear. Przekonałeś mnie.

Dla jasności, co by zaraz ktoś mi 'nie przywalił":
    NIE jestem ich przedstawicielem, NIE osiągam z tego powodu żadnych korzyści finansowych, że pozytywnie o ich sprzęcie piszę, tylko zwykłym "zjadaczem chleba", który to akurat ma ich sprzęt w domu, kupiony NOWY, na osobę prywatną, korporacyjny, który ceni sobie ich podejście do klienta.
  • #13 13999521
    Tommy82
    Poziom 41  
    Cisco Cisco nie równe. Nawet te linie biznesowe (small busines) to nie jest jeszcze "to Cisco" a tylko odcinanie kuponów.

Ze sprzętu netgeara jestem zadowolony. Natomiast pytanie jest takie: w którym momencie tak naprawdę potrzebny jest zarządzalny switch. I co dzięki niemu chcemy osiągnąć i czy to nam się uda. Funkcjonalności switchy też są różne i czasem to jakaś konkretna funkcjonalności zdecyduje za nas o konkretnym modelu. W domu to raczej do zabawy

Support to nie wszystko w przypadku sprzętu dla biznesu liczą się też parametry gwarancji.
    Jak firma nagle pogrąży sie w cyfrowych ciemnościach to lepszym okaże się switch z gwarancją next busines day. W domu najwyżej troszkę poklniemy.
    Wszystko zależy od potrzeb dzisiejszych i przyszłych.
    I routerów z alternatywnym firmware netgear nie suportuje. Ale jak sie ktoś w to bawi to najczesciej wie co robi i sam sie suportuje, netgear natomiast nie robi problemów gwarancyjnych ze względu na alternatywne firmware.
    z "dożywotnią" gwarancją też różnie bywa, gwarancja Cisco jest dożywotnia ale tylko do czasu wycofania lini ze sprzedaży tak naprawdę nie dotyczy życia sprzętu czy właściciela a modelu jako produktu tak jest z Cisco. Ale tez trudno żeby trzymali wysokie SLA na sprzęt którego juz nie produkują.

Na niskiej półce najczęściej, nie oszukujmy się decyduje cena, a na wyższej tez jest w czym wybierać. Natomiast sam linksys też robił sprzęt niezły (o tym ze mam w domu bramkę voip zapomniałem) i to od linksysa zaczęły się zabawy z otwartym oprogramowaniem na ruterach natomiast jak już zostało dopracowane i ożenione z różnymi innymi modelami to najczęściej działa bezproblemowo a poprzez ujednolicenie systemu operacyjnego możliwości stają się porównywalne. Każdy może wybrać taki hardware jak potrzebuje.

Na niskiej półce tak jak mówie analizujemy potrzeby i wybieramy to co je najlepiej spełnia albo kupujemy cokolwiek i też pewnie będziemy zadowoleni jeśli oczekujemy podstawowych funkcjonalności.
  • #14 14001572
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Każdy z wypowiadających się słusznie pisze.

KOCUREK1970 ja ciebie nie podejrzewam o to ,że jesteś przedstawicielem Cisco :) . Wyraziłeś jedynie subiektywną opinię. Za innych nie mogę wsiąść odpowiedzialności i dobrze że napisałeś wyjaśnienie.

Koledzy czy spotkaliście się z taką sytuacja ,że wtyk F , który podłącza się do modemu kablowego Cisco uległ spaleniu wręcz stopieniu wraz z łączącym przewodem? Czy mogła to być wina modemu kablowego Cisco czy jakaś inna przyczyna. Bo mam modem kablowy Cisco EPC3008 i zaczynam się bać czy nie dojdzie do pożaru po tym jak mi ta osoba z którą piszę na Facebook napisała ,że modem kablowy Cisco dokonał spalenia wtyku F.
  • #15 14001978
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 844
    Modem nic nie spali ...
    Ma zasilanie 15V i 2A.

Opisany efekt mógł powstać przy braku zera lub uziemieniu przez sieć kablową.
  • #17 14003402
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Zadałem pytanie osobie z którą prowadzę korespondencję na Facebook w jaki sposób mogło dojść do spalenia gniazda i wtyku F wraz z kablem i otrzymałem następującą odpowiedź:

sekcja transmisyjna jest zasilana minimalnym napieciem by była zdolna przenieśc sygnał z kabla na PCB a ta by mogła ja rozproszyc coś ala zasilanie sekcji zasilania jednego układu tylko z kilkoma różnicami, ale mechanizm działania podobny, na tej sekcji dawane jest średnio 0,1 - 0,5v nie wiecej, typowy "starter" by trzymać połączenie aktywne, niestety te cuda miały wade, ich konktroler nie współgrał z resztą, przez co sam dodatkowo dała aż 1,5v i gniazdo zaczeło sie topić scalając nakretke, przewód i pcb w jedno... i to wada masowa niestety..., kabel idzie zrobić, odciać, nakretke (bo to w zasadzie zwykły antenowy ) ale czas, koszta na nowy no i poczucie bezpieczeństwa zostało zachwiane, dlatego ta firma ma zła opinie i słusznie...

Wyjaśnijcie mi czy opisane wyżej napięcie mogło doprowadzić do uszkodzenia wtyku, gniazda F? Coś mi tu nie pasuje? Czy faktycznie takie napięcie 1,5V mogło doprowadzić do tej usterki?
    To już bardziej bym obstawiał to co napisał mbo.
  • #18 14004710
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Co sądzicie o tej wypowiedzi, którą napisałem. Czy jest to prawda? Obawiam się o modem, który dostałem od dostawcy internetu. Obawiam się o to by nie doszło do pożaru.
  • #19 14005167
    smario11
    Poziom 31  
    Ocena: 120
    Jakby doszlo do pozaru to bylbys bardzo szczesliwym czlowiekiem i pisze to bardzo powaznie.
    Ja bym tego wrecz pragnal. Jesli takie cos faktycznie by sie stalo to dostaniesz bardzo fajne odszkodowanie.
    Sa rozne akcje ze sprzet jakiegos producenta sie wrecz pali i jest pozar. Znam jedna osobe co sie jej telewizor plazmowy zapalil w nocy w stanie standby. Polowa domu wypalona.
    Od firmy po podpisaniu klauzuli ze nie zdradzi jaka firma etc dostal o wiele lepszy TV, lustrzanke i jeszcze cos. Jakby sprawe oddal do sadu to by wygral sporo.

Wracajac do Cisco. Linksys to nie jest Cisco. Linksys obecnie to wieksze padlo niz TP-Link na ktorego akurat zlego slowa nie moge powiedziec. Linksys sie zaczal staczac od paru lat. Sprzedali wszystko teraz Belikinowi.
    Dla mnie switch Cisco zaczynal sie od serii Catalyst.
    Cisco jedynie wkurzalo licencjami na soft. Takie zamieszanie bylo ze szok. W Polsce sprzet od dystybutora potrafil byc 2x drozszy niz z UK. Problem byl pozniej z licencja na IOS.
    Kiedys mieli haslo reklamowe "We routing all world" czy jakos tak. Mieli faktycznie w routingu udzial ponad 70% a teraz maja malutkie udzialy.
    Cena/mozliwosci mocno poszly w dol pod wzgledem konkurencji. HUAWEI jesli chodzi o rynek swiatlowodowy zniszczyl Cisco. Radiolinie tez ma Huawei ale narazie malo sie licza. NEC mocno sie wybil w tej dziedzinie. W sprawie switchow i routerow Mikrotik ich mocno podgryza. Roznica w cenie jest kolosalna na korzysc mikrotika. Jesli chodzi o mozliwosci takze mikrotik daje o wiele wieksze mozliwosci. Jedynie w czym kuleja jeszcze to jakosc. Dopracowanie softu pozostawia wiele do zyczenia, jakosc sprzetu tez rozna.
    Mocno teraz sie tez wybija firma Extreme Networks promujac pomalu swoje protokoly ktore deklasuja konkurencje.
    TP-Link tez sie wbija w wysoki rynek swoimi switchami Jetstream
  • #20 14005470
    m.jastrzebski
    Ocena: 862
    Ja dodaam swoje 3 grosze.
    Przez wiele lat mialem sobie starego niebieskego router WR54- cos tam. Od linksys'a. Działał wiele lat. Zapomnialem ze go mialem.
    No ale to było tylko WiFi G.
    Kupielm drogiego (pareset PLN) tylko Acces Pointa N z jakiejs wyzszej serii small office.
    No i bardzo szybko sie go pozbylem :-( Przez pare tygodni walczylem, dostalem nawet od Cisco software w wersji testowej. AP sie losowa rozlaczal, trzeba go bylo resetowac i tego typu akcje.

Teraz mam mikrotik'a i tez go nigdy nie resetowalem. Jedyny problem mikrotika to to ze Łotysze sa w goracej wodzie kapani - ciut za szybko wypuszczaja nowe wersje softu. Zdarza sie ze nowa wersja potrafi spieprzyc cos co działało stabilnie. Ale na warunki domowe to moim zdaniem nie problem, plus nie trzeba na hurra wszystkiego instalowac.
    Mozliowsci tego sprzetu (jesli sie ma takie potrzeby) przebija w tej cenie chyba wszystko inne.

marcin
  • #21 14005495
    Tommy82
    Poziom 41  
    Co do HUAWEI to słyszałem ostrożne opinie. Ale to tez jest kwestia komu się chcemy dać szpiegować. Natomiast faktem jest że jest tego dużo. Może niespodziankę w niedługim czasie zrobić Supermicro.
    Co do Cisco to były właśnie jakieś problemy licencyjne z IOS jak nie pochodził sprzęt z oficjalnego kanału.
    Natomiast o Extreme Networks słyszałem bardzo pozytywne opinie. Ale żeby EN mógł rozwinąć skrzydła musi mieć do tego warunki.

Co do tego tplinka to jaj nie urywa
    http://www.tp-link.com/lk/products/?categoryid=204

Nie widzę switchów giga-bitowych.
  • #22 14005503
    tmppl2
    Poziom 11  
    Cisco używam od wielu lat serie Catalyst 29xx oraz ASA 55xx złego słowa nie powiem wersje low-end np Linksys by Cisco też są spoko jeśli chodzi oo modemy kablowe cisco się grzeje troszkę ale nie aż tak żeby coś się zapaliło
  • #23 14006386
    KOCUREK1970
    m.jastrzebski napisał:
    Teraz mam mikrotik'a i tez go nigdy nie resetowalem. Jedyny problem mikrotika to to ze Łotysze sa w goracej wodzie kapani - ciut za szybko wypuszczaja nowe wersje softu. Zdarza sie ze nowa wersja potrafi spieprzyc cos co działało stabilnie. Ale na warunki domowe to moim zdaniem nie problem, plus nie trzeba na hurra wszystkiego instalowac.
    Mozliowsci tego sprzetu (jesli sie ma takie potrzeby) przebija w tej cenie chyba wszystko inne.

To proszę "posadzić" kogoś, kto nie ma pojęcia o "zaprogramowaniu" tego typu sprzętu, i poprosić, by ustawił reguły przekierowania portów w tym sprzęcie.- powodzenia.
    Czy sprzęt dobry - moim zdaniem NIE, bo normalny człowiek NIE jest w stanie SAM tego ogarnąć.
    Miałem (a właściwie jeszcze mam, bo leżą i gniją) dwa Mikrotiki w domu, po 2 dniach "walki" z tym "czymś" odpuściłem. Wsparcia w PL nie ma nigdzie, możesz liczyć tylko na jakieś fora, prywatne osoby - i bujać się z tym.
    tmppl2 napisał:
    Cisco używam od wielu lat serie Catalyst 29xx oraz ASA 55xx złego słowa nie powiem

Również posiadam i użytkuję Cisco SA520W (kupiony sprawny za 100 zł :) :) ), i z tym sprzętem poradziłem sobie sam, ustawiłem wszystko w 15 minut, nawet nie zaglądając do netu.
    Mikrotik - tak, ale dla pasjonatów, hardkorowców.
  • #24 14006482
    smario11
    Poziom 31  
    A Cisco dla kogo? Przeciez domowy user nie kuli catalysta zeby robil za zwykly switch.

Tommy w kilku masz wiekszosc gigabitowych
  • #25 14006552
    m.jastrzebski
    KOCUREK1970 napisał:

To proszę "posadzić" kogoś, kto nie ma pojęcia o "zaprogramowaniu" tego typu sprzętu, i poprosić, by ustawił reguły przekierowania portów w tym sprzęcie.- powodzenia.
    Czy sprzęt dobry - moim zdaniem NIE, bo normalny człowiek NIE jest w stanie SAM tego ogarnąć.
    Miałem (a właściwie jeszcze mam, bo leżą i gniją) dwa Mikrotiki w domu, po 2 dniach "walki" z tym "czymś" odpuściłem. Wsparcia w PL nie ma nigdzie, możesz liczyć tylko na jakieś fora, prywatne osoby - i bujać się z tym.

Czyli wedlug Ciebie dobry sprzet to tylko taki, który potrafi ogarnąć normalny człowiek?
    To dosyc egocentryczne podejscie. To że Tobie brakuje wiedzy jak to uzyć nie czyni tego urzadzenia złym czy bezuzyteznym.
    Równie dobrze moge napisać, ze helikoptery sa totalnie bezuzyteczne, bo normalny czlowiek nie moze wsiasc i poleciec. Nie ma to jak rower!

Fakt, ze Mikrotik to nie jest tp-link ktory dziala wyjety z pudelka, ale posiadajac podstawowa wiedze na temam sieci komputerowych spokojnie mozna sobie z tym poradzic.
    Dla tych ktorum nawet takiej podstawowej wiedzy brakuje sa "tp-linki z mediamarketu". W tym produkcie dostajesz ogromna funkcjonalnosc, za przyzwoite pieniadze. NIestety ogromna funkcjonalnosc nie moze isc w parze z idioto-odpornoscia. Cos za cos.

marcin
  • #26 14006599
    Tommy82
    Poziom 41  
    smario11
    Mój błąd nie wiem jak na nie patrzyłem ze nie zauważyłem.
  • #27 14007122
    KOCUREK1970
    m.jastrzebski napisał:
    Czyli wedlug Ciebie dobry sprzet to tylko taki, który potrafi ogarnąć normalny człowiek?

A coś w tym złego.
    Może jeszcze kursy mam do tego robić, by się dowiedzieć, jak to ustawić - chyba żartujesz...?.
    m.jastrzebski napisał:
    Fakt, ze Mikrotik to nie jest tp-link ktory dziala wyjety z pudelka, ale posiadajac podstawowa wiedze

Ano widzisz, to przejrzyj sobie ten dział, jak ludzie mają problemy by z głupim TP Linkiem sobie poradzić!, a co dopiero z Mikrotik-iem.
    Kto chce, to niech sobie robi kursy z dziedziny działania sieci komputerowych - ja nie mam na to ochoty.
    99% użytkowników routerów, chce kupić sprzęt, i samemu go skonfigurować.
    Mikrotika bez wiedzy, umiejętności nie jesteś w stanie sam ustawić.
    Co z tego, że taki funkcjonalny, skoro JA! nie mogę z tego skorzystać, w najbardziej mnie interesującej formie - samodzielnej instalacji.
  • #28 14007257
    m.jastrzebski
    KOCUREK1970 napisał:

A coś w tym złego.
    Może jeszcze kursy mam do tego robić, by się dowiedzieć, jak to ustawić - chyba żartujesz...?.
    Znowu, Ja, Ja , Ja. Na Tobie sie swiat nie konczy! Na calym swiecie maja byc tylko routery, telewizory, pralki i co tam nie jeszcze, ktore Ty sam potrafisz bez zagladania do instrukcji zainstalowac/skonfigurowac? Obawiam sie ze swiat jest troche bardziej skomplikowany.

KOCUREK1970 napisał:

Ano widzisz, to przejrzyj sobie ten dział, jak ludzie mają problemy by z głupim TP Linkiem sobie poradzić!, a co dopiero z Mikrotik-iem.
    Ludzie nie potrafia sobie sami wyleczyc zębów, zreperowac samochodu czy 3 kabli w gniazdku przykrecic. Leca zaraz do detysty, mechanika czy elektryka. Ale nie, router ma byc taki ze sie samemu da a na dodatek bez zadania sobie trudu zdobycia chocby minimum wiedzy.

marcin
  • #29 14007348
    KOCUREK1970
    Bez urazy kolego, ale mnie Twoje zdanie w tym aspekcie NIE interesuje.
    Wyraziłem moją opinię.
    Boisz się, że Ci ktoś pracę zabierze.
    Skoro mam sam zdobyć wiedzę, to do czego mi potrzebni "fachowcy"?.
    Jeśli ktoś jest dobry w tym co robi, to na brak zajęcia nie będzie narzekał.
    m.jastrzebski napisał:
    Znowu, Ja, Ja , Ja. Na Tobie sie swiat nie konczy! Na calym swiecie maja byc tylko routery, telewizory, pralki i co tam nie jeszcze, ktore Ty sam potrafisz bez zagladania do instrukcji zainstalowac/skonfigurowac? Obawiam sie ze swiat jest troche bardziej skomplikowany.

Ale to nie znaczy, że muszę lecieć na Księżyc, by zobaczyć, co jest "z drugiej strony".
    m.jastrzebski napisał:
    Ludzie nie potrafia sobie sami wyleczyc zębów, zreperowac samochodu czy 3 kabli w gniazdku przykrecic. Leca zaraz do detysty, mechanika czy elektryka. Ale nie, router ma byc taki ze sie samemu da a na dodatek bez zadania sobie trudu zdobycia chocby minimum wiedzy.

Tylko widzisz, by zostać lekarzem, elektrykiem, mechanikiem, to wymagane są LATA nauki, zbierania doświadczenia, i jeszcze dalszej nauki.
    Ustawienie routera, magnetowidu, DVD - nie uzasadnia w żadnym stopniu zrobienie studiów, czy jakichkolwiek kursów.
    Bo za chwilę wyjście z domu będzie wiązało się z ukończeniem Oxfordu, bo drzwi sobie sam nie otworzę w Twojej wizji świata.
    Świat komplikują ludzie, i czasami odnoszę wrażenie, że robią to celowo.

Konkluzja z naszej wymiany zdań jest taka:
    Ja
    Mikrotik jest do ....
    Ty:
    Mikrotik jest ok
    Pytanie - no i co z tego wynika..., jaki obraz z tego się rysuje.
  • #30 14007354
    smario11
    Poziom 31  
    Mikrotik w default konfiguracji ma switcha i port wan ustawiony na dhcp client.
    Dodatkowo dodali quick set od wersji 5.x a od wersji 6.x to chyba juz kazdy podstawy zrobi.

Nie piszcie ze normalny user konfiguruje vlany na routerze czy vpn.
    Podstawy kazdy ogarnie w mikrotiku przez webui

Zreszta ludzie sa coraz glupsi (bardziej leniwi i czytac sie nie chce).
    Film Idiokracja idealnie przedstawia przyszlosc. Co prawda mocno przerysowana ale cos w tym jest.

Temat jest o sprzecie cisco anie linksys wiec mowimy o enterprise a nie SOHO

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy porównania sprzętu sieciowego Cisco, TP-Link i Edimax. Użytkownicy podkreślają, że Cisco jest uznawane za solidny sprzęt korporacyjny, charakteryzujący się niską awaryjnością i dużymi możliwościami konfiguracyjnymi, ale również wysoką ceną. Wiele osób zauważa, że sprzęt Cisco, zwłaszcza w wersjach domowych, nie spełnia oczekiwań w porównaniu do konkurencji, takiej jak TP-Link czy Edimax, które są bardziej przystępne cenowo i skierowane do użytkowników domowych. Wspomniano również o problemach z jakością niektórych produktów Cisco, takich jak modemy kablowe, oraz o doświadczeniach z innymi markami, jak Netgear, które oferują lepszą obsługę klienta i korzystniejsze ceny. Użytkownicy dzielą się również obawami dotyczącymi bezpieczeństwa sprzętu, w tym przypadkami uszkodzeń związanych z modemami Cisco.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA