logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z telewizją cyfrową w kamienicy - brak sygnału

gumbrak 28 Wrz 2014 20:07 1941 6
  • #1 13998831
    gumbrak
    Poziom 2  
    Witam! Mam następujący problem. Wczoraj wprowadziłem się do nowej kawalerki. W raz z moją dziewczyną od razu chcieliśmy podłączyć TV. W mieszkaniu znajduje się gniazdko z oznaczeniami TV, R oraz SAT. Kupiłem więc zwykły najtańszy kabel antenowy z oznaczeniem 3C-2V 75om coaxial cable. Gdy podłączyłem kabel do gniazdka i TV, wyszukało mi 8 kanałów(większość HD) odbieranych z naziemnej tv cyfrowej. Niestety jakość i siła sygnału wahała się od 1 do 100. Jak brałem kabel do ręki i naprężałem go do góry to siła i jakość rosły, a gdy go opuszczałem na ziemię to sygnał się urywał lub był w granicach 1-10%. Od razu więc pomyślałem, że to wina kabla. Kupiłem więc lepszy Vivanco 27029 110db, potrojnie ekranowany, idealny do HDTV. Niestety po jego podłączeniu kompletnie nie mam sygnału. Tak jakby kabla w ogóle nie było. Dodam, że przez to gniazdko idzie też połączenie UPC. (W telewizorze mogę wybrać czy szukać u UPC Digital czy u innych dostawców z tym, że w UPC opcja szukania jest niedostępna.) Gdzieś przeczytałem, że może trzeba kupić rozgałęźnik sygnału TV/Internet? Model TV to LG 28MT45D.

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję!
  • #2 13998850
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 13998888
    gumbrak
    Poziom 2  
    To na 99% był sygnał ze zbiorczej anteny do cyfrowej naziemnej tv. Czyli DVB-T. A w TV dałem pełne wyszukiwanie. Na TV 8 kanałów pojawiło się obok napisu DTV, reszta(cyfrowa tv kablowa, cyfrowe radio kablowe, tv, tv kablowe) bylo puste.
  • #4 13999654
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5347
    gumbrak napisał:
    Dodam, że przez to gniazdko idzie też połączenie UPC

gumbrak napisał:
    To na 99% był sygnał ze zbiorczej anteny do cyfrowej naziemnej tv. Czyli DVB-T

Więc proszę się zdecydować, albo jutro wybrać się do administracji i się dowiedzieć.
    UPC, to sygnał DVB-C (cable - kablowy) i nie ma tam DVB-T (sygnał telewizji naziemnej).
    Telewizor ma wbudowany tuner kablowy, ALE, chcecie mieć tv z UPC, musicie z nimi podpisać umowę, płacić abonament i dostać moduł CI.
    O telewizji naziemnej (DVB-T) możecie zapomnieć, w kablu UPC jej nie ma!.
  • #5 13999696
    gumbrak
    Poziom 2  
    Rozumiem, rozumiem ale w takim razie skad te 8 programow odebranych najtanszym kablem? Czyzby kabel robil za antene i sciagalem sygnal z zewnatrz? Bo jak bralem kabel do gory do okna to sygnal przybieral na sile. (Pewnie malo prawdopodobne nie?) Ja nie oczekuje tv od UPC. Chce odbierac te 8 kanalow co je zlapalem na tym tanim kablu, bo na tym lepszym ani sladu po nich. One pojawily sie przy DTV a nie TV Kablowa, wiec dlatego obstawilem DVB-T. Jutro poniedzialek, wiec postaram sie jak najwiecej dowiedziec o tej instalacji.
  • #6 13999706
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1251
    Ten przewód antenowy właśnie robił za antenę, możesz zamontować swoją antenę zewnętrzną i po sprawie.
  • #7 13999896
    gumbrak
    Poziom 2  
    No to juz wszystko jasne. Tak sie domyslalem, bo ten pierwszy kabel byl o wiele dluzszy (5m) i gdy go bralem do gory i przyciskalem do okna to sygnal byl lepszy. (Mieszkam na ostatnim pietrze w wysokiem kamienicy wiec pewnie da sie zlapac.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odbiorem sygnału telewizyjnego w nowym mieszkaniu, gdzie zainstalowane jest gniazdko z oznaczeniami TV, R oraz SAT. Po podłączeniu taniego kabla antenowego 3C-2V 75om coaxial cable, udało się znaleźć 8 kanałów, jednak jakość sygnału była niestabilna. Po zakupie lepszego kabla Vivanco 27029 110db, sygnał całkowicie zniknął. Użytkownik podejrzewa, że sygnał pochodził z anteny zbiorczej DVB-T, a nie z UPC (DVB-C). Wskazano, że kabel mógł działać jako antena, a użytkownik powinien rozważyć zainstalowanie zewnętrznej anteny, aby poprawić odbiór sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA