logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Corsa B 1.4 C14NZ - przerywane przyspieszanie przy gwałtownym dodawaniu gazu

m4olo 30 Kwi 2005 18:43 2371 12
REKLAMA
  • #1 1450943
    m4olo
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    CO moze byc gdy chce przxyspieszyc to auto tak jakby chwilowo sie zatrzymywalo i nagle zaczyna przyspieszanie i znowu zatrzymanie i czasami tak od 1 do 3 razy.
    gdy jade powoli - tzn powoli przyspieszam to nie ma takiego problemu.

dodam ze jest to Corsa B 1.4 silnik C14NZ
  • REKLAMA
  • #2 1450979
    kordel
    Poziom 25  
    Ocena: 92
    To mi wyglada na wtryskiwacze. Przemycie ich powinno pomoc.
  • #3 1451105
    m4olo
    Poziom 11  
    tam jest monowtrysk - wiec chyba ten jeden wtryskiwacz - ale sprawdze
  • REKLAMA
  • #4 1451178
    kordel
    Poziom 25  
    Mialem pytac, ale mi wypadlo z glowy. Tak czy tak wtryskiwacz(e) :-)

Pozdrawiam Marcin.
  • #5 1451229
    janusz kaczor
    Spec od samochodów
    Ocena: 129
    Radze zaczac od filterka paliwa.Jezeli objaw jest na goracym silniku sprawdzic przewody wysokiego nap. oraz kopolke .
  • REKLAMA
  • #6 1451292
    m4olo
    Poziom 11  
    dzisiaj wymienilem filtr paliwa , powietrza oraz olej wiec te filtry mozna pominac w przemysleniach - jeszcze sprawdze po wymianie swiec - gdybym wiedzial czy tam jest przepustnica to sadzilbym ze to jej wina - tylko ja az tak bardzo na tym sie nie znam
  • REKLAMA
  • #7 1452457
    kordel
    Poziom 25  
    Przepustnica jest to taka "łopatka" na poczatku kolektora dolotowego, (do ktorej dochodzi linka gazu) ktora reguluje doplyw powietrza do tego kolektora. Pedal gazu reguluje wychylenie przepustnicy. Z drugiej strony przepustnicy jest jeszcze czujnik jej wychylenia. Nie da sie chyba prosciej wytlumaczyc. Tak czy inaczej nie jest to napewno wina przepustnicy.

Dodano po 5 [minuty]:

Tak jak kolega radzi przeczysc kopulke i sprawdz w nocy czy na przewodach wn nie ma przebicia iskry, proponowalbym na wysokich obrotach (bedzie widac blyskanie). Jak wszystko jest ok i nadal tak chodzi to zabieraj sie do czyszczenia wtryskiwacza.
  • #8 1455798
    m4olo
    Poziom 11  
    problem rozwiazany - okazuje sie ze to byla wina swiec - wielkie dzieki za pomoc

pytanko - wiecie jak ma wygladac masa silnika z buda auta??
    prawdopodobnie wina masy powoduje ze pala mi sie zarowki podswietlajace wyswietlacz - po tygodniu dzialania spalily mi sie. chyba ze wiecie czego moze byc to wina.
  • #10 1455883
    m4olo
    Poziom 11  
    tylko dziwne bylo to ze rano , gdy uruchamialem samochod to mialem zresetowany wyswietlacz - tak jakby odpiety byl prad - tyo mnie zadziwilo - a po tym zaczal on mrugac i pozniej padl
  • #11 1456680
    kordel
    Poziom 25  
    Co mrugac? Co padl? Wyswietlacz czy podswietlanie? Masz problem z zarowkami czy z wyswietlaczem?

Co znaczy pytanie:
    Cytat:
    jak ma wygladac masa silnika z buda auta??

A jak wyglada napiecie dodatnie?????
    Tak samo jak ujemne... :-)

Chodzi Ci o podlaczenie stalej masy na silnik? To taki gruby czarny przewod.
  • #12 1456845
    m4olo
    Poziom 11  
    wlasnie nie znalazlem tego przewodu - cos jest nie tak z wyswietlaczem

raz zadziala podswietlenie 2 razy nie.

ostatnie 2 dni - rano jest zresetowany - wyzerowana godzina i data.

moze wiecie w czym jest problem ?
  • #13 1459017
    m4olo
    Poziom 11  
    dzieki za wszelka pomoc - udalo sie znalezc usterke

gniazdo w wyswietlaczu mi wypadlo - z tego powodu mialem problemy- napiecie nie dochodzilo tam - zalalem je cyna i jest ok
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Opel Corsa B 1.4 z silnikiem C14NZ występowało przerywane przyspieszanie przy gwałtownym dodawaniu gazu, objawiające się chwilowym zatrzymaniem i ponownym przyspieszaniem. Problem nie występował przy łagodnym przyspieszaniu. Wstępne sugestie wskazywały na możliwe problemy z wtryskiwaczem paliwa (monowtrysk) oraz konieczność sprawdzenia filtra paliwa, przewodów wysokiego napięcia i kopułki zapłonowej. Po wymianie filtrów paliwa, powietrza i oleju oraz sprawdzeniu świec zapłonowych okazało się, że usterka była spowodowana zużytymi świecami. Dodatkowo pojawiły się problemy z podświetleniem wyświetlacza i resetowaniem godziny oraz daty, co wynikało z uszkodzonego gniazda w wyświetlaczu, które po naprawie lutowaniem zostało przywrócone do prawidłowego działania. W dyskusji omówiono także rolę przepustnicy i masy silnika, które nie były przyczyną problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA