logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Słuchawki v2 - Steelseries Siberia v2 dziwna sprawa

d3b1l3k 29 Wrz 2014 21:26 12690 72
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego prawa słuchawka nie gra mimo ciągłości przewodów i sprawnego kabla oraz jak to naprawić?

Najbardziej prawdopodobne jest uszkodzenie przetwornika prawej słuchawki, najpewniej przerwa w cewce, więc trzeba go wymienić [#14009568][#14009606] Po podłączeniu sprawnego głośniczka w miejsce prawej słuchawki dźwięk wrócił, co potwierdziło, że okablowanie i potencjometr nie były główną przyczyną [#14009568] W sprawnej słuchawce rezystancja wynosiła około 32Ω, a w uszkodzonej wychodziła nieskończoność/brak przejścia [#14009568] Najprościej kupić zamienny głośnik do tych słuchawek i go wymienić, bo naprawa przepalonej cewki zwykle się nie opłaca [#14009592][#14009606]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #61 14008051
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1129
    Lewa 035 jest ok. Na prawej wynik dziwny, prawdopodobnie przechodzi od potencjometru, a tam jest nieskończoność, możesz sprawdzić odłączając ją, wtedy gdy będzie tam nieskończoność, wskazuje to jednak na uszkodzenie prawego głośnika. Po zamianie miejscami przewodów grałby ten sam głośnik - lewy. Czyli zamiast zielony i złoty do lewego to czerwony i złoty do lewego i odwrotnie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #62 14008054
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1172
    Takie usterki przy tak prostym urządzeniu jak te słuchawki nie mogą tak długo trwać. Żeby dojść do tego co jest uszkodzone naprawdę nie trzeba aż tak się męczyć i tak ciągnąć temat. Kolega chyba nie wie co robi a my się męczymy z tym tematem. Bez obrazy kolego d3b1l3k. Chcemy pomóc, ale taki młyn że brak już pomysła. Jeżeli oba głośniki są dobre i zostało to połączone bezpośrednio że jack-kabelki-głośniki to musi działać.
    Pozdrawiam.
  • #63 14008059
    mati211p
    Bo wszystko zależy od umiejętności odpowiedniego opisania co zostało jak pomierzone i jakie są wyniki. A tutaj miało się kilka razy wrażenie, że coś co zostało uznane za sprawne jest niesprawne.
  • Pomocny post
    #64 14008063
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1172
    Ja nie mam sił. Mati211p. Tam gdzieś coś nie przewodzi. Jak głośniki dobre. No nie ma bata...
  • REKLAMA
  • #65 14009277
    d3b1l3k
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Lewy głośnik dobry ale od prawego ani razu nie uzyskałem żadnego dźwięku pomimo zamiany głośników stronami czy ominięcie potencjometru. Po tylu kombinacjach nie udało się ani razu uzyskać dźwięku z prawego głośnika. Co jeszcze mogę zrobić w tej sprawie. Ja obstawiam że ten prawy głośnik nie jest sprawny ale nie jestem tego pewien. I dokucza mi też fakt że na jacku ( nie tylko tam ale na całym obwodzie ) prawy nie reaguje z masą przeciwnie jest z lewym - wszędzie reaguje
  • REKLAMA
  • #66 14009301
    mati211p
    Już pisałem, że wszystkie wczorajsze pomiary wskazują na uszkodzenie głośnika, ale podstawa do właściwej diagnozy to rzetelne pomiary. Jeśli masz jakiś głośniczek ze słuchawek i przylutujesz go w miejsce niedziałającego, w takim przypadku muszą grać oba jeśli diagnoza słuszna, a testowy głośniczek sprawny. Wtedy sam będziesz też w 100% pewien.
  • #67 14009546
    d3b1l3k
    Poziom 9  
    do prawej słuchawki przylutowałem 1 głośnik mps-60. W momencie odtworzenia muzyki z tego głośnika wydobywał się dźwięk natomiast ze słuchawki nie. Ponadto powstał zamknięty obieg, że czerwony miał styczność z masą i zachowywał się tak samo jak jak zielony od lewej słuchawki. Na jacku również wykrywało. Czyli według tego testu mogę stwierdzić, że prawa słuchawka jest uszkodzona ?
  • Pomocny post
    #68 14009568
    mati211p
    Zmieniłeś tylko głośnik, wszystkie połączenia i przewody zostały takie same, a dźwięk powrócił wtedy, a więc tak. Jak pisałem powinna mieć rezystancję około 32Ω, a miała nieskończoność - czyli diagnoza to przerwa w cewce/przepalenie.
  • REKLAMA
  • #69 14009577
    d3b1l3k
    Poziom 9  
    Da się coś z tym jeszcze zrobić, jakaś naprawa czy już pozostaje mi tylko 1 słuchawka ?
  • Pomocny post
    #70 14009592
    mati211p
    Na znanym portalu aukcyjnym można nabyć głośnik do tych słuchawek.
  • #71 14009601
    d3b1l3k
    Poziom 9  
    A no ok. We własnym zakresie naprawy nie mogę dokonać jedynie zostaje możliwość kupna takiego głośnika. Ok dzięki za pomoc i aktywność. Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #72 14009606
    mati211p
    Nie warto naprawiać, jeśli tam jest przepalona cewka, o czym świadczą pomiary i fakt, że oba kanały grały, po podłączeniu innego głośnika. Także najlepiej zakupić i wymienić ciesząc się dalej tymi słuchawkami, bo to nie jest taki tani towar.
  • #73 14009615
    d3b1l3k
    Poziom 9  
    Ok dzięki za info. Zamykam temat. Za chwilę prawdopodobnie otworzę kolejny bo będę potrzebował pomocy w sprawie zmienienia wtyku z głośników mps-60 z wejścia sony ericsson na jacka 3.5 ( potrzeba jakiegoś wzmacniacza bo tak to nie grają ....)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z prawą słuchawką w modelu Steelseries Siberia v2, która nie działa pomimo sprawdzenia połączeń i rezystancji. W trakcie dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące uszkodzenia przetwornika, potencjometru oraz możliwości zwarcia w okablowaniu. Użytkownik przeprowadza różne testy, w tym zamianę głośników oraz pomiary rezystancji, które wskazują na uszkodzenie prawego głośnika. Ostatecznie, po przylutowaniu innego głośnika, dźwięk się pojawia, co potwierdza, że oryginalny prawy głośnik jest uszkodzony. Użytkownik rozważa zakup nowego głośnika jako rozwiązanie problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA