logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PIC32MX575F512H - Programowanie przez PICKIT3 i środowisko MPLAB X

cyber90 01 Paź 2014 13:32 3579 13
REKLAMA
  • #1 14006052
    cyber90
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam,
    zaczynam zabawę z mikrokontrolerami PIC. Zakupiłem programator PICKIT3 (klon, ale zgodny z oryginałem). Ściągnąłem również środowisko MPLAB® X IDE v2.20 z strony http://www.microchip.com/pagehandler/en-us/family/mplabx/
    Procesor jaki posiadam to PIC32MX575F512H. Nie znalazłem nigdzie poradnika do tego środowiska IDE. Dlatego prosił bym o pomoc w odpaleniu najprostszego programu typu zapal diodę na tym procesorze. Kwestia połączeń programator procesor jest ok. Środowisko już przejrzałem, ale nie wiem czy robię wszystko po kolei. Dodatkowo wyczytałem że procesor ten posiada kilka linia programujących i trzeba wskazać w programie z których korzystamy, ale tego nie znalazłem. Także jak ktoś korzysta z tego środowiska i programatora prosił bym o parę zdań wskazówek.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14008088
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #3 14008146
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 14014355
    cyber90
    Poziom 15  
    Dzięki za odpowiedzi, przydały się. Jednak jak to zawsze bywa na początku są problemy. Postępuje zgodnie z instrukcją
    (file:///C:/Program%20Files/Microchip/MPLABX/mplab_ide/mplab_ide/modules/docs/QuickStart.htm)
    Mam gotowy program kompiluje się z sukcesem. Wgrywam program ikonką "Make and Program Device Main Project" wyskakuje taki komunikat:

Programator nie jest oryginalny. Zakupiłem klon z allegro:

http://allegro.pl/programator-pickit3-pic-kit3-emulator-i4667149588.html

Programator w menedżerze urządzeń jest wykrywany w taki sposób:

Komunikaty:
    Unable to connect to the target device.
    Failed to get Device ID
    , tyczą się programatora czy programowanego procesora? Jeżeli procesora oprócz sprawdzenia napięć zasilania linii porgramujących, na co jeszcze zwrócić uwagę. Dodam że procesor fabrycznie jest nowy i nigdy go jeszcze nie programowałem.
    Istnieje w środowisku MPLAB X taka opcja jak w AVRStudio "Read Sygnature device" ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 14014479
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 14018236
    Marico
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    I pamiętać, że AVDD i AGND też muszą być podłączone (datasheet dot. programowania str. 6 rozdz 4.2.).
  • #7 14020946
    cyber90
    Poziom 15  
    Dioda zenera odwrotnie była przylutowana. Dlaczego ta rodzina i ten konkretny procesor? Taki dostałem zestaw startowy z takim procesorem więc dlatego.
    Mam jeszcze jedno pytanie i prośbę. Moglibyście na szybko napisać jakiś program który ustawia dany bit na porcie w stan wysoki? Chciałbym już sprawdzić czy wszystko gra i zacząć naukę. Jeszcze nie przeglądałem datashetu a przykładowe programy zamieszczone na stronie nie wiele mi mówią, ponieważ korzystają tam z bibliotek które nie operują na rejestrach. Drugie pytanie jaką polecanie książkę i czy w internecie są jakieś kursy? Nie znalazłem żadnego, w stylu kursów dostępnych na AVR.
  • #8 14020995
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 14021054
    Marico
    Poziom 20  
    Marek_Skalski napisał:
    A już myślałem, że ktoś polubił PIC32 :/

Ja lubię pic32 - i co teraz? :>
  • #10 14021067
    cyber90
    Poziom 15  
    Zestaw zaprojektowany przez kolegę, nie jest to dostępny zestaw startowy oferowany przez Mikrochipa. Ok program już jakiś prosty ogarnąłem płytka jest chyba już w porządku. Dlaczego chcę pisać po rejestrach? Przyzwyczajenie z AVR, ale przejrzę MPLAB Harmony. Miałem też styczność z mikrokontrolerami STM i znam sposób pisania programów używając gotowych bibliotek, ale jakoś pisanie po rejestrach jest dla mnie bardziej zrozumiałe. Postaram się to zmienić :)
  • #11 14021101
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 14021126
    Marico
    Poziom 20  
    Marek_Skalski napisał:
    Marico
    Skoro tak wesoło zapytałeś, to powiedz mi proszę, czy próbowałeś wykorzystać PIC32 w klasie USB_DEVICE_AUDIO dla systemu 7.1? Do tej pory korzystałem z dsPIC33, ale niestety możliwości DCI wystarczyły tylko do audio 5.1. Ostatnie 2 kanały już się nie mieszczą w ramce. A używać 4xSPI do karmienia kodeka, to nie uchodzi. PIC32MZ wydaje się być zdolny do większego wysiłku, ale errata mnie mocno odstrasza.

Nie, z USB tylko Mass Storage a do dekodowania audio korzystałem z układów VS*.
  • #13 14024257
    Jado_one
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    Marek_Skalski napisał:
    A zestaw rozumiem z przypadku, a nie ze świadomego wyboru. A już myślałem, że ktoś polubił PIC32 :/

Ja też lubię PIC32 - zająłem się nimi z tego względu, że wcześniej używałem PIC16 i 18 Microchipa, i w naturalny sposób ciekawiło mnie to, co oferują nowe 32 procki.
    Etap PIC24 przeskoczyłem, mam kilka sampli, ale dotąd leżą nie wykorzystane - choć podobno jest to dość udana rodzina procesorów (jak gdzieś wyczytałem).
    Nie korzystałem z zestawu startowego (są drogie), tylko sam coś "na kształt" wymodziłem - i jak dotąd działa.

Marek_Skalski napisał:

PIC32MZ wydaje się być zdolny do większego wysiłku, ale errata mnie mocno odstrasza.

Powiem szczerze, że mnie też :-) - chociaż i rodzina MX też ma sporą erratę, a jakoś do tej pory procki działają i nie widzę, żeby się sypały.

Raz tylko miałem dziwny przypadek - nie wiem czy to jest specyfika PIC32, czy to własnie pokazał się jakiś z błędów. Nie można było w przerwaniu wywoływać podprogramu, kiedy jednocześnie szła transmisja DMA, bo układ szedł w maliny.
    Musiałem wkleić zawartość podprogramu (bardzo krótkiego zresztą) bezpośrednio do kodu obsługi przerwania, żeby działało.
    Ten sam kod na ARMie chodził bez problemu.

Mam w planach zrobienie jakiegoś zestawu startowego na procesorze MZ, ale jak się poczyta np., że "SPI max speed = 27MHz" w erracie, to trochę jest to dołujące - nie mówiąc o innych błędach.

Bardziej myślę o wykorzystaniu PIC32MX jako procesorów do obsługi prostszych zadań - w miarę tanich, przy niezłych zasobach pamięciowych, z całkiem stabilnymi przetwornikami A/C - coś jako "8-bit replacement".
    Inne, wymagające większych mocy zadania mogą wykonywać ARM'y, skoro się lepiej producentom udały :-)

W sumie powstaje wiec mieszanka procesorów różnych rodzin, a jeśli mogą się jeszcze one komunikować ze sobą (RF, LAN, itp), to dochodzimy do systemów rozproszonych - jakby wirtualnego urządzenia czy procesora.
    I znowu trzeba zmieniać myślenie ;-)
  • #14 14033601
    cyber90
    Poziom 15  
    Dzięki za podanie informacji, wszystkie programy przez was podane umożliwiły mi zaprogramowanie procesora.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozpoczął pracę z mikrokontrolerem PIC32MX575F512H, korzystając z programatora PICKIT3 oraz środowiska MPLAB X IDE. Poszukiwał wskazówek dotyczących uruchomienia prostego programu do migania diodą. Otrzymał porady dotyczące instalacji kompilatora XC32 oraz pakietu MPLAB Harmony, a także informacji o konfiguracji linii programujących. Problemy z połączeniem programatora z mikrokontrolerem były związane z nieprawidłowym podłączeniem oraz koniecznością sprawdzenia napięć na liniach. Użytkownik uzyskał pomoc w zakresie pisania prostych programów oraz korzystania z rejestrów, a także wskazówki dotyczące materiałów edukacyjnych i książek na temat PIC32.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA