logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zasilacz ATX bez obudowy w mini-ITX może powodować zakłócenia?

Shiliat 01 Paź 2014 21:18 1461 3
REKLAMA
  • #1 14007428
    Shiliat
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam swego czasu składałem mini-itx a że obudowa ograniczała miejsce na wszystko więc zasilacz ATX pozbawiłem obudowy bo jednak parę cm zabierała i atx jest zamontowane bezpośrednio na obudowie komputerowej. A co do chłodzenia to wentylator na cpu i jeden 12cmx12cm wentylator ( reguluje recznie prędkość obrotów-napięcie ciągle chodzi na 5,5V na 12V to już w kompie lodówka i temp w środku kompa około 23*C) nad zasilaczem ATX. Temperatura w kompie jest poniżej 30 stopni obecnie...

I tu właśnie czy tak zasilacz może być wcześniej nie zwracam uwagi na to ale teraz jak będę zmieniać zasilacz na mocniejszy to chce mieć pewność. Czy obudowa zasilacz też ekranuje jego w sensie zakłócenia itp bo obecnie komp chodzi bez zarzutu ...
  • REKLAMA
  • #2 14007665
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2792
    Shiliat napisał:
    Czy obudowa zasilacz też ekranuje jego w sensie zakłócenia itp bo obecnie komp chodzi bez zarzutu ...

Ze względów bezpieczeństwa pozbawianie zasilacza obudowy jest niedopuszczalne.
    Obudowa oczywiście ekranuje, i nie znaczy że komputer wyposażony w inny zasilacz będzie równie dobrze działał po pozbawieniu zasilacza obudowy.
  • REKLAMA
  • #3 14007799
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 14007912
    Shiliat
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Tak oryginalny wentylator z atx wylutowalem i wlutowałem 12x12cm wentylator dając go na lm i potencjometrze. Jak pisałem minimum 5,5V i chłodzi okey. Pc bez monitora itp tylko sama skrzynka bierze 35-55W

Chodzi mi głównie wszystko oprócz bezpieczeństwa jak np jestem świadomy ze kondensator możne wybuchnąć i będzie luk napięcia i uwali wszystko.

Bo wiem ze nie można wlutowywać układów i na kablach ich prowadzić bo są straty spore i często świruje taki zasilacz .

Obecnie mam Fujitsu NPS 230EB i chciałbym wymienić na Fortrona HLN 350W lub Whitenergy ATX 350W 120 mm wersja BOX Black Line.
    Celem wymiany jest zakupienie karty graficznej która ma zapotrzebowanie max 130W jakieś.
REKLAMA