logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Vento 1992 1.8 - brak mocy na gazie, problemy z przyspieszaniem i obrotami

Ivan503 01 Maj 2005 10:45 2285 5
REKLAMA
  • #1 1452045
    Ivan503
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Mam prosbe...moje Vento 1992r. nie mam mocy. Auto na benzynie spisuje się jeszcze przyzwoicie (chociaz po 90 KM oczekiwałbym więcej), po przełączeniu na gaz trzeba go chwile potrzymac na obrotach zeby nie zgasł. Przyspieszanie musi sie odbywac przez powolne wciskanie gazu bo inaczej sie dusi. Nawet na postoju jak wcisne gaz do oporu to wogóle nie chce wejsc na obroty (robi to dopiero po chwili). Myslalem ze to kwesia regulacji gazu, ale byłem w serwisie i stwierdzili ze dawka jest dobra i powiedzieli zebym jechał do mechanika ustawił zawory (mówili tez cos o kącie natarcia, ale ja nie jestem w temacie i nie bardzo wiem o co chodzi). Z kolei jak powiedziałem to mojemu mechanikowi to on powiedział ze w takich autach nie reguluje sie zaworó (a mozna tylko cos pochrzani). Poradzcie co mam z tym zrobic!!! Prosze o rady. Aha silnik 1.8 wtrysk, instalacja gazowa sterowana komputerowo. Pomozcie!!!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1452339
    enauto
    Poziom 29  
    Ocena: 381
    Witam
    Sprawdź jeszcze gumową podstawę monowtrysku, gaz ją zżera i może ciągnąć tyle powietrza, że straci moc do gśnięcia włacznie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1453369
    Jerzy100
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    Zawory są rególowane automatycznie za pomocą tzw. szklanek. Sprawdź przewód z filta powietrza do kolektora ssącego, czy nie pobiera fałszywego powietrza. Jezeli masz sterownik na gaz , to duże znaczenie ma również sonda lambda. Dziwi mnie fakt, że jeżeli z inst. gazową jest ok. to nie szukano przyczyny nieprawidłowej pracy silnika tylko zcedowano to na Ciebie.
  • REKLAMA
  • #5 1455404
    Ivan503
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Panowie "serwisanci" nawt chceli cos tam grzebac. Nie wiem dlaczego - chcieli odkrecic aparat zapłonowy, ale im sie nie udało i zrezygnowali i odesłali mnie do mechanika. Ale na szczesnie mam jeszcze gwarancje na gaz.
  • #6 1455609
    guciioo
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    Tak jak kolega mowi sprawdz czy jest dobrze założony elektrozawór gazowy i benzynowy (zgodnie z kierunkiem przepływu) Bo tu może być problem.
REKLAMA