logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta główna, grafika pod procesor AMD FX 8320 (podaje konkrety)

BIF22 03 Paź 2014 13:44 1821 3
REKLAMA
  • #1 14011445
    BIF22
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam!

Po kilku latach użytkowania INTEL-a wracam do AMD... Szukam płyty głównej pod procesor AMD FX 8320 lub najnowszy AMD FX 8310. Szczególnie mam wątpliwości jaki chipset wybrać (zupełnie się nie orientuje co jest teraz "na topie"). PC będzie używane do renderingu (Keyshot, Vray) oraz renderingu video oraz obliczeń GPGPU.

Wymagania odnośnie płyty:
    - socket AM3+
    - 4 sloty na pamieci (będzie zainstalowane 32 GB)
    - przynajmniej 6, najlepiej 8, złącz SATA 3 (mam sporo dysków, a jeszcze dojdzie SSD)
    - grafika on-board - jeśli jest coś lepszego z obsługą rozdzielczości 4K to niech będzie, a jeśli nie to nie jest konieczna.
    - LAN 1 Gb/s mile widziany
    - cena tak do 350-400 zł

Na razie nie myślę o OC, chociaż kto wie (??). Warto inwestować w lepszy (niż boxowy) cooler w przypadku AMD?

Druga sprawa to grafika, czy kupując CPU AMD są jakieś przeciwwskazania (typu niekompatybilności) z kartami NVIDIA? Myśle o GTX 750 (na Maxwellu). Potrzebuje NVIDIA ze względu na CUDA (GPGPU).

Dziękuje z porady!
  • REKLAMA
  • #2 14011718
    Vampi95
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Pytałem o to bardzo nie dawno i mi poradzono tą płytę Asus M5A97 EVO R2.0 , tylko dokładnie tą wersje. Czytałem później o tych Mobo długo i doszedłem do wniosku , że mi bardzo dobrze doradzono. Ja akurat zmieniłem zdanie i ide w Intele , więc praktyki z nią nie mam ale złych opinii nie znalazłem .
    Druga sprawa ile masz na tą płytę kasy ? , bo jak masz 700 zł to nie ma sensu kupować tej bo są lepsze .
    Chłodzenie dodane oryginalnie do tego Procka jest beznadziejne , chyba że ci hałas nie przeszkadza i to wiem z opinii osoby która ma tego Amd
    na pytanie o kompatybilność nie znam odpowiedzi ale raczej nie , lecz nie chce wprowadzać w błąd

Pytałem o to bardzo nie dawno i mi poradzono tą płytę Asus M5A97 EVO R2.0 , tylko dokładnie tą wersje. Czytałem później o tych Mobo długo i doszedłem do wniosku , że mi bardzo dobrze doradzono. Ja akurat zmieniłem zdanie i ide w Intele , więc praktyki z nią nie mam ale złych opinii nie znalazłem .
    Druga sprawa ile masz na tą płytę kasy ? , bo jak masz 700 zł to nie ma sensu kupować tej bo są lepsze .
    Chłodzenie dodane oryginalnie do tego Procka jest beznadziejne , chyba że ci hałas nie przeszkadza i to wiem z opinii osoby która ma tego Amd
    na pytanie o kompatybilność nie znam odpowiedzi ale raczej nie , lecz nie chce wprowadzać w błąd

Moderowany przez swiercm:

Widzę, że w ogóle nie przejmujesz się moimi poleceniami.
    Prosiłem Cię kilkakrotnie o poprawienie postów pod względem błędów, ortografii itd. we wszystkich postach.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2907158.html#14010688

Vampi95 napisał:
    jednak wychodzi na to że lepiej do gier będzie mi chyba kupić Intela procek niż ten AMD może mi ktoś doradzić jaki procesor i płytę główną +Ram za 1050zł ?

Proszę poprawić pisownię w postach. Zdania zaczynamy z dużej litery. swiercm

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2907158.html#14010699
    Vampi95 napisał:
    jeszcze 1 pytanie bo jade na giełde i myśle o kupieniu lepszego ale używanego i5 myślicie że to ma sens ?

Proszę poprawić pisownię w postach. Zdania zaczynamy z dużej litery. swiercm

itd.

Dzisiaj kolega otrzymuje ostrzeżenie słowne, na podstawie:
    3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    Jednocześnie zobowiązuję Cię do poprawienia wszystkich postów i dbanie o pisownię w przyszłości oraz do przestrzegania Zasad na Forum Elektrody.

• REKLAMA
  • #3 14011742
    BIF22
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Tak jak napisałem, chciałem wydać ok. 350-400 zł. Żeby wydać 700 zł to musiałbym mieć jakieś uzasadnienie, a co jest z lepszych płyt? I co one oferują "lepszego"?

Chciałbym włożyć pamiątki G.Skill DIMM 32 GB DDR3-2400 Quad-Kit F3-19200CL10Q-32GBZH, RipjawsZ-Serie, a więc 2400 MHz, kiedy płyta obsługuje tylko 2133 MHz.

Druga sprawa, czy jest jakaś płyta posiadająca kartę grafiki wbudowaną z obsługą monitorów 4K?
  • #4 14012270
    rafal131313
    Poziom 26  
    Ocena: 180
REKLAMA