logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki alarm do garażu: 2 czujki ruchu, 2 piloty, własna syrena 230V, zasilanie UPS

zarzew 04 Paź 2014 02:26 2958 6
  • #1 14013063
    zarzew
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam, dopiero zaczynam szukać czegoś czym mogę zabezpieczyć garaż. Włamali mi się kilka razy.
    Może opiszę czego szukam i oczekuję:

2/3 piloty (raczej 2)
    2 x czujka ruchu (bo są dwie pary drzwi.)
    Jedna syrena(mam swoją fajną głośną na 230V)
    Czujka ruchu wykryje ruch włącza syrenę i tyle, pilotem ja wyłączam i rozbrajam alarm jak wchodzę i uzbrajam jak wychodzę. całość podpięta do UPS-a na wypadek "W"

Alarm może być z alarmu samochodowego tylko czy mogę zamiast czujnika uderzeniowego podpiąć dwie czujki ruchu i wyjście na syrenę przez przekaźnik?
  • #2 14013104
    k-sierra
    Poziom 22  
    Ocena: 86
    Ja mam samochodowy w piwnicy, z tego względu samochodowy bo jest tańszy i wiem że niezawodny.

Pod drzwi podłączyłem krańcówki jak w samochodzie. Jest to o tyle lepsze że zadziała zanim ktoś wlezie, wystarczy że odegnie drzwi 3mm i już się alarm załącza. Można i czujki podłączyć, a przekaźnik jak chcesz to pod wyjście na syrenę.
  • #3 14013205
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1278
    Przyzwoity UPS kosztuje tyle co cała dedykowana mała centralka alarmowa z klawiaturą ( która przy okazji prawdę Ci powie) Więc nie wiem czy warto rzeźbić.
    temat był wielokrotnie omawiany. Poszukaj na forum ( alarm do piwnicy , garażu)
    Pozdrawiam
  • #4 14013430
    zarzew
    Poziom 11  
    ups-y mam dwa, kiedyś jeden kipiłem za grosze sprawny bez akumulatora i jakiś rok temu dostałem od wujka jeden z 3 akumulatorami i wszystkie są sprawne. poszukam jeszcze dokładniej tematu. Co do alarmu samochodowego to załącza się jak ma na wejściu stan wysoki 12v a większość czujek ma 3V tzn są takie też na 12V ale droższe.
  • #6 14019310
    JankiPoznań
    Poziom 10  
    Zdecydowanie Micra od Satela.
    Możesz podpiąć 8 bezprzewodowych pirów+4 przewodowe i masz wbudowanego gsma.
    Centrala kosztuje ok 500 zł.
    Nie opłaca się mniejszej centrali+ moduł gsm bo przedrożysz temat.
    Dodatkowo możesz zdalnie sobie wysterować system.
    Pamiętaj ,że w garażu warto dać czujki Dualne żeby nie było fałszywych alarmów.
  • #7 14174111
    zarzew
    Poziom 11  
    ok problem juz rozwiazany z Waszymi sugestiami można zamknąć :P

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał systemu alarmowego do garażu, który obejmowałby 2-3 piloty, 2 czujki ruchu oraz syrenę. W odpowiedziach zasugerowano wykorzystanie alarmu samochodowego, który można dostosować do wymagań, podłączając czujki ruchu i syrenę przez przekaźnik. Wskazano również na centralę alarmową Satel Micra, która obsługuje do 8 bezprzewodowych czujek PIR oraz 4 przewodowe, a także ma wbudowane powiadomienie GSM. Użytkownik został poinformowany o kosztach oraz zaletach zastosowania dualnych czujek, aby zminimalizować fałszywe alarmy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA