logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki czujnik ruchu do łazienki z funkcją ciągłego wykrywania obecności?

yahman 04 Paź 2014 12:42 2259 6
  • #1 14013686
    yahman
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Witam .

Mam zamiar zamontować czujnik ruchu w łazience, ( jest ona w środku budynku i nie ma w niej nigdy światła dziennego).

Tylko nie wiem na co zwrócić uwagę przy kupnie czujki, żeby miała funkcje wykrywania ciągłego - czyli żeby można było wyeliminować zjawisko wyłączania się na chwile światła po upłynięciu czasu załączenia.
    Widziałem rozwiązania z dwoma czujkami połączonymi równolegle z rożnymi czasami zadziałania, ale to chyba nadmiarowe rozwiązanie ?

Zależy mi na tym, żeby czujka się włączała po wejściu do łazienki a wyłączała dopiero po wyjściu. - Czy jest to do zrobienia na każdej czujce czy trzeba znaleźć odpowiednią?

Pozdrawiam
  • #2 14013694
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4290
    Nie wiem czy coś takiego znajdziesz.
    Kiedyś też szukałem, ale zakończyło się to zamontowaniem dwóch czujek.
    Należy jednak pamiętać, że ustawienia czasu w nich muszą się minimalnie różnić.
  • #3 14014590
    kamo502
    Poziom 20  
    Ocena: 140
    Czy nie ma różnicy w czujnikach mikrofalowych a podczerwieni?
  • #4 14015586
    yahman
    Poziom 16  
    A czy czasem czujka mikrofalowa nie będzie mi łapała przez drzwi?
    Tak czy siak na klatce mamy lampy z czujką mikrofalową i jak się na klatce stoi i rozmawia ( ruszając się przy tym) to światło po chwili gaśnie, więc sądzę, że działa tak samo.
  • #5 14015773
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ocena: 587
    Witam

No właśnie - trochę to dziwne, że nie są produkowane czujki ruchu do oświetlenia, które przy ruchu awansem przedłużają czas. Byłoby to dobre i dla użytkownika (nie musi po ciemku machać rękoma - szczególnie jak siedzi na klopie) i dla źródeł światła, które na ogół nie lubią załączeń.

pzdr
    -DAREK-
  • #6 14015852
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Są w sprzedaży czujniki obecności, cena kilkaset złotych, nie miałem okazji jeszcze testować, tak więc nie polecę która najlepsza.
  • #7 14996305
    yahman
    Poziom 16  
    Zastosowałem czujnik obecności, spisuje się całkiem nieźle. Dopóki się człowiek "lekko kiwa" to światło nie gaśnie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować czujnik ruchu w łazience, która nie ma dostępu do światła dziennego. Zastanawia się, na co zwrócić uwagę przy wyborze czujnika, aby zapewnić ciągłe wykrywanie ruchu, eliminując problem z wyłączaniem się światła po upływie określonego czasu. W dyskusji pojawiają się różne opinie na temat zastosowania czujników mikrofalowych i podczerwieni, a także sugestie dotyczące czujników obecności, które mogą lepiej spełniać jego wymagania. Użytkownicy zauważają, że czujniki obecności mogą przedłużać czas działania światła, co jest korzystne w sytuacjach, gdy użytkownik nieustannie się porusza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA