logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KRUPS XP 7200 - wyłączanie korków przy pierwszym uruchomieniu po przerwie

alebum 05 Paź 2014 18:17 3957 1
REKLAMA
  • #1 14017266
    alebum
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Cześć.
    Mam taką dziwną sytuację, że od jakiegoś czasu ekspres Krups XP 7200 wywala korki (różnicowy), ale... tylko przy pierwszym uruchomieniu po dłuższej, kilkugodzinnej przerwie.

Mniej-więcej w połowie lania kawy do kubka strzela korek, a potem już przez cały dzień ekspres może chodzić i nic się nie dzieje...

Chyba to nie grzałka, bo to by pewnie wywalało za każdym razem...
  • REKLAMA
  • #2 14077163
    ikare70
    Poziom 12  
    Ocena: 37
    Witam serdecznie .
    Tak masz rację to ozaka uszkodzonej grzałki. Miałem taki sam przypadek dokładnie tak jak opisałeś . Mozesz to sprawdzić miernikiem przed pierwszym uruchomieniem ekspresu pomiędzy zaciskiem grzaki bojlera, a jego korpusem odlączając wcześniej zaciski i przewód zera ochronnego ten żółtozielony. Przyczyna to kamień, który odkłada się w termoblokach czy bojlerach powodując korozję. Tworzą się mikrokanaliki przez, które przenika woda w wyniku czego dochodzi do tego co opisałeś. Po nagrzaniu woda odparowuje mikrokanaliki zostają zamknięte poprzez rozszerzenie się materiału w wyniku nagrzania . Po odkamienienniu i z biegiem czasu problem bedzie się nasilał i jest to bardzo niebezpieczne mimo to,ze posiadasz stosowne zabezpieczenie. Moja propozycja to wymiana zespołu kotła wiem, ze to kosztowne, ale to jedyne rozwiązanie .
    Pozdrawiam Piotr
REKLAMA