Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Electrolux EDH 97980W - Nie włącza się.

gavron04 05 Paź 2014 19:42 12129 31
  • #1 05 Paź 2014 19:42
    gavron04
    Poziom 21  

    Witam. Podczas suszenia suszarka sama z siebie się wyłączyła + wywaliło bezpieczniki. Po wymianie bezpiecznika suszarka się nie włącza (gniazdko w 100% sprawne). Po podpięciu do prądu i ustawienia na obojętnie jaki tryb zero reakcji -brak światła/brak obrazu na wyświetlaczu.

    Suszarkę rozebrałem, w środku za filtrem przejście jest (wtyk<>wyjście z filtra sieciowego). Sterownik mam wyjęty, jednak na nim nie widać, by coś było uszkodzone, spalone. Jedynie co "dziwnie pachnie" to przetwornica (o ile się nie mylę).

    Co może być nie tak?

    W załączniku zdjęcie płyty sterownika. Jedynie co to na jednym złączu (obok 3 pinowego po lewej widać "upalone" styki).

    Electrolux EDH 97980W - Nie włącza się. Electrolux EDH 97980W - Nie włącza się.

    Pozdrawiam

    1 29
  • #2 05 Paź 2014 20:57
    karol5608
    Poziom 28  

    Zacznij od sprawdzenia układu zasilania na module.

    1
  • #3 06 Paź 2014 07:17
    gavron04
    Poziom 21  

    Schemat bym potrzebował, a na google nic nie znalazłem.

    0
  • #4 06 Paź 2014 09:26
    TONI_2003
    Moderator

    Zatem na początek miernikiem sprawdź wartość tego rezystora (ma mieć 33Ω).

    Electrolux EDH 97980W - Nie włącza się.

    1
  • #5 06 Paź 2014 10:32
    gavron04
    Poziom 21  

    Jest ok, 33,5Ω

    0
  • Pomocny post
    #6 06 Paź 2014 13:20
    TONI_2003
    Moderator

    Czyli układ scalony powinien być również dobry, ale sprawdź jeszcze te elementy zaznaczone na rysunku. Kondensator elektrolityczny sprawdź na końcu po sprawdzeniu diody i rezystora, ale pod napięciem sieci ( :idea: około 320V – uważaj :!: ) i tylko wtedy gdy te inne elementy są dobre na 100%.
    Electrolux EDH 97980W - Nie włącza się.

    1
  • #7 06 Paź 2014 13:28
    gavron04
    Poziom 21  

    Rezystor muszę wylutować, bo nie widzę wartości (chyba, że to co dołączyłeś tj 47R to jego wartość), na żadnym zakresie nic nie pokazuje.

    Dioda jest ok, w jedną stronę "przewodzi", 568

    1
  • #8 06 Paź 2014 13:41
    TONI_2003
    Moderator

    gavron04 napisał:
    chyba, że to co dołączyłeś tj 47R to jego wartość

    Zatem skoro nic nie pokazuje to do wymiany, a to co ja pokazałem to jego wartość. Obok szeregowo jest dioda SMD sprawdź ją i daj super zdjęcie z tym samym obszarem co moje.
    Chciałem jednak zobaczyć ten układ scalony LNK304GN jak wygląda bo ten na moim jest zepsuty (nie wiem czy to rozpoznasz)?
    Electrolux EDH 97980W - Nie włącza się.

    1
  • #9 06 Paź 2014 13:55
    gavron04
    Poziom 21  

    Do wymiany jest, po wylucie to samo. Jedynie na zakresie 1M coś tam pływało około 300K ohm.

    LNK304GN u mnie wygląda na sprawny, zaraz podeślę zdjęcie.

    Dioda 585, w jedną stronę przewodzi, więc chyba ok.


    Electrolux EDH 97980W - Nie włącza się.

    Drugi problem, mniej poważniejszy, jeszcze przed główną awarią zasilania to to, że zazwyczaj suszenie trwało około 2h, od jakiegoś czasu suszenie się wydłuża, a wody w zbiorniku tyle co nic (maks pół kubka, w porywach kubek. zawsze była połowa zbiornika).

    Rezystor 47R 10% to 3W o ile się nie mylę?

    0
  • Pomocny post
    #10 06 Paź 2014 16:19
    TONI_2003
    Moderator

    Rezystor do wymiany, a ma mieć 2-3W to trudno ze zdjęcia określać i nawet w realu ciężko. Jeśli chodzi o LNK304GN to daj miernik na zakres 2K i odczytaj pomiar (gdzie go zrobić na zdjęciu) jak nie dasz rady to raczej jest dobry bo na zdjęciu wygląda ok.

    Electrolux EDH 97980W - Nie włącza się.

    Natomiast o reszcie niech się wypowiadają mechanicy AGD bo na pewno masz problemy, a ja fachowo ci tego i prosto nie objaśnię choć wiem raczej o co chodzi :D

    0
  • #11 06 Paź 2014 17:21
    gavron04
    Poziom 21  

    Na zakresie 2K mam "0,013K"

    Odnośnie drugiego problemu to może coś być z pompą od wody/sterownikiem?

    Pozdrawiam

    0
  • Pomocny post
    #12 06 Paź 2014 17:58
    TONI_2003
    Moderator

    gavron04 napisał:
    Na zakresie 2K mam "0,013K"

    Niestety, ale układ scalony LNK304GN jest również do wymiany...

    -1
  • #13 06 Paź 2014 18:27
    gavron04
    Poziom 21  

    Na zakresie 200 nic mi nie pokazuje, tak powinno być?

    1
  • #14 07 Paź 2014 13:10
    gavron04
    Poziom 21  

    Coś jeszcze pomierzyć czy mogę się brać za wymianę tych 2 elementów?

    Na alledrogo są zestawy naprawcze do pralek/suszarek z tymi układami (tej suszarki co mam nie ma na liście), ale chodzi mi o np warystor :

    "warystor RV07 471 na skuteczniejszy -14mm

    bo jezeli przyczyną uszkodzenia zasilacza

    było przepiecie sieci to oryginalny warystor 471

    nie spełnił swojego zadania / zaprojektowana niesprawnosc ???/"

    Ile w tym prawdy?

    0
  • #15 07 Paź 2014 19:25
    karol5608
    Poziom 28  

    Jeśli pozostałe elementy w okolicy zasilacza sprawne to po wymianie tych 2 elementów powinno być ok. A warystorem się nie przejmuj, to nie jego wina.

    0
  • #16 09 Paź 2014 17:21
    gavron04
    Poziom 21  

    Mógłby się ktoś wypowiedzieć nt drugiego problemu?

    "Drugi problem, mniej poważniejszy, jeszcze przed główną awarią zasilania to to, że zazwyczaj suszenie trwało około 2h, od jakiegoś czasu suszenie się wydłuża, a wody w zbiorniku tyle co nic (maks pół kubka, w porywach kubek. zawsze była połowa zbiornika). "

    Czy założyć nowy temat?

    0
  • #17 09 Paź 2014 17:57
    TONI_2003
    Moderator

    gavron04 napisał:
    że zazwyczaj suszenie trwało około 2h, od jakiegoś czasu suszenie się wydłuża, a wody w zbiorniku tyle co nic (maks pół kubka, w porywach kubek. zawsze była połowa zbiornika

    Pisać można tylko o objawach, ale pytanie czy ty zrobiłeś coś by przynajmniej rozeznać sytuację? Choćby to co wychodzi z logiki nic nie jest wieczne ani wiecznie drożne, a zatem...

    0
  • #18 09 Paź 2014 19:34
    gavron04
    Poziom 21  

    Nie rozbierałem bardziej suszarki tylko tak, żeby wyjąć sterownik. Napisałem o co chodzi z drugim problem, by dowiedzieć się gdzie szukać przyczyny.

    0
  • #19 11 Paź 2014 23:04
    inspector_electro
    Poziom 22  

    Oprócz LNK304PN/GN, zawsze wymieniam kondensator lub oba, w zależności od płyty.
    Wartość to 400v / 4,7uF lub 10uF.

    0
  • Pomocny post
    #20 12 Paź 2014 10:33
    iskrownik
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Dioda też przed kondensatorami lubi wstecznie przewodzić i najlepiej odpalić wcześniej za pomocą rezystora 1kohm/5W. Zawsze to jak coś jeszcze w trakcie wyjdzie to nie będzie większych spustoszeń.

    0
  • #21 12 Paź 2014 10:40
    inspector_electro
    Poziom 22  

    Jeśli chodzi o drugi problem, to gdy pada przetwornica LNK, lub elektrolity straciły pojemność, to mogą dziać się cuda. Więc naprawa zasilacza na płycie może rozwiązać drugi problem.

    0
  • #22 14 Paź 2014 08:49
    gavron04
    Poziom 21  

    Wymieniłem tamten układ + rezystor 47R i suszarka się włącza. Jak z suszeniem, okaże się później.

    Niestety nie mogę kliknąć pomógł, także dziękuję za pomoc TONI_2003

    Pozdrawiam

    0
  • #23 15 Paź 2014 18:34
    gavron04
    Poziom 21  

    Mógłby się ktoś wypowiedzieć nt drugiego problemu?

    "Drugi problem, mniej poważniejszy, jeszcze przed główną awarią zasilania to to, że zazwyczaj suszenie trwało około 2h, od jakiegoś czasu suszenie się wydłuża, a wody w zbiorniku tyle co nic (maks pół kubka, w porywach kubek. zawsze była połowa zbiornika). "

    0
  • #24 20 Paź 2014 10:36
    gavron04
    Poziom 21  

    Suszarka suszyć suszy. Ale nie planowane 2-3h tylko pół dnia. Wody w zbiorniku tyle co nic. Po której stronie jest pompa?

    0
  • #25 20 Paź 2014 15:00
    iskrownik
    VIP Zasłużony dla elektroda

    gavron04 napisał:
    Po której stronie jest pompa?
    Czynnik chłodniczy(R134a) ucieka z układu pompy ciepła, spadła wydajność i dlatego wydłuża czas suszenia. Zakładam że filtr w drzwiach czyścisz systematycznie.

    0
  • #26 20 Paź 2014 15:06
    gavron04
    Poziom 21  

    Po każdym suszeniu jest wyciągany zbiornik z wodą, filtr w drzwiach (ten okrągły) i w suszarce w "otworze" ten łuk.

    Gdzie jest ten układ/którą ścianę zdjąć?

    0
  • #27 20 Paź 2014 16:11
    iskrownik
    VIP Zasłużony dla elektroda

    gavron04 napisał:
    Gdzie jest ten układ/którą ścianę zdjąć?
    Wiesz, to jest zajęcie dla doświadczonego chłodniarza. Masz stację do napełniania, palnik propan-tlen? Jak wykryjesz miejsce w którym czynnik ucieka? Nie obraź się za to co napisałem ale takie są realia i sam nie podołasz.

    0
  • #28 08 Kwi 2015 19:22
    Kobra-GSM
    Poziom 13  

    Witam serdecznie,

    mam identyczny problem jak powyżej mianowicie suszarka nie włącza się.

    1)Przystąpiłem do pomiarów. Rezystor R25 (33 Ohm) jest ok.
    2)Rezystor R76 (47 Ohm) jest uszkodzony, muszę go wymienić pytanie na ilu watowy?
    3)Dioda TRSB1 nie pokazuje nic przypuszczam ze jest uszkodzona bo nie przewodzi w zadnym kierunku, pytanie jaka to dioda? jakiego typu? Jest to dioda prostownicza? Ktos wie jakie sa jej parametry? Czy sa zamienniki? Na diodie jest tylko napis GP029.
    4) Na scalaku LNK304GN na zakresie 2k mam wartosc 0,007 natomiast na zakresie 200 mam wartosc 7,7 wiec mam rozumiec ze tez do wymiany? Mam nowy scalak LNK304PN będzie pasował jako zamiennik?
    5) Za rezystorem R76 jest w szeregu czarny element z brązowym i białym paskiem, ten o ktorym bodajże wspominali Państwo również nie pokazuje żadnej wartości.

    0
  • #29 16 Kwi 2015 21:37
    Kobra-GSM
    Poziom 13  

    Mimo braku podpowiedzi przystąpiłem do pracy ;)

    1) Wymieniłem scalak LNK304GN na nowy LNK304PN ( z tego co czytałem w innym wątku układy są identyczne), rezystor 47Ohm oraz kondensator 400V 22uF
    2) Z pomiarów wynika że układ powinien działać poprawnie - rezystory w pobliżu zasilacza OK, diody OK.
    3) Po uruchomieniu suszarki na wyświetlaczu nie pojawia się nic. Słychać tylko z buzzera cykliczny dźwięk "pykanie" co 1 sekundę.

    Ma ktoś jakiś pomysł co może być jeszcze nie tak? Pomysłów mi brak a schematu nigdzie znaleźć nie mogę.

    0
  • #30 17 Kwi 2015 00:46
    peter falk
    Specjalista AGD

    Sprawdź, czy na c24 nie ma zwarcia.

    Kobra-GSM napisał:
    Dioda TRSB1 nie pokazuje nic przypuszczam ze jest uszkodzona bo nie przewodzi w zadnym kierunku,

    gavron04 napisał:
    Dioda jest ok, w jedną stronę "przewodzi", 568

    No to jak jest :?:

    -1