logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UPS APC 1400 Smart Rack (SU1400RMINET) - nieudana kalibracja?

wartek 05 Paź 2014 20:25 2313 2
  • #1 14017786
    wartek
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    UPS APC 1400 Smart Rack (SU1400RMINET) - nieudana kalibracja?
    Witam
    Posiadam UPS APC Smart 1400 Rack i kupiłem baterie 100Ah. Chciałem zrobić kalibracje według powyższego opisu. to jest:
    1. Podłączyłem baterie 2 * 100Ah, oczywiście 24 godziny UPS był podłączony do prądu, podłączyłem obciążenie w postaci halogena 500Wat
    2. Uruchomiłem HyperTerminal
    3. Shift+Y -UPS odpowiedział SM, wcisnąłem 1, 1 wyskoczyła opcja: PROG, następnie opcja 0 zmieniona z 21 na FF
    4. I tu zaczęły się schody -opcja f powiedziała, że baterie naładowane 100%, więc wcisnąłem Shift+D i zaczęła się kalibracja.

Kalibracja po 40 minutach doszła do rzekomego rozładowania 25% i UPS przełączył się na pracę z sieci (przy napięciu baterii 24,5V!).

Co robię źle? Kalibracja przy napięciu 24,5V nie powinna się skończyć, chyba powinno dojść do 21V i to po dużo dłuższym czasie. Czy w trakcie kalibracji kabel z sieci powinien być odłączony?

Proszę o wskazówki.
    Z góry dziękuje za pomoc.

Wartek
  • #2 14019772
    rkangur
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Na jakiej podstawie twierdzisz, że kalibracja była nieudana i czego oczekiwałeś po udanej kalibracji?

Pomyśl logicznie jakie ten UPS pierwotnie miał akumulatory? Ty podłączyłeś akumulatory o ile razy większej pojemności? Nie sądzisz, że producent po prostu nie przewidział, że ktoś wpadnie na taki szalony pomysł i podłączy tak wielkie akumulatory?

Skoro robisz mocno niestandardowe rozwiązanie nie wiedząc jaki algorytm jest w procesorze to nie dziw się, że UPS zachował się niestandardowo. Sprawdziłeś jak długo ten UPS będzie ładował te akumulatory, jeśli w ogóle sobie z tym poradzi?
  • #3 14022597
    wartek
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Tak sprawdziłem, na zwiększonej pojemności baterii ładuje się około 28 godzin jeśli baterie są wyładowane do 10,5V. Jest to UPS Rackowy z systemem chłodzenia. Owszem baterie się dłużej ładują, ale mi to nie przeszkadza - chodzi o to żeby w razie dłuższego zaniku było zasilanie awaryjne.

Pytasz co oczekuję po kalibracji - zwiększonego czasu działania na bateriach.

Jeśli chodzi o zwiększone baterie to czytałem wiele postów, gdzie były podłączane większe pojemności i po kalibracji UPS zyskiwał dużo większy czas pracy na bateriach.
    Dla przykładu podam post, gdzie klient opisuje podłączenie do bardzo podobnego UPS-a APC 1000 i UPS z 60 minut na oryginalnych bateriach, po wymianie na 100Ah uzyskuje czas 12 godzin.

Nie zrobiłem tego sobie ot tak - wcześniej czytałem podobne posty. Poza tym do niektórych UPS-ów są "Batery Pac", gdzie zwiększa się w ten właśnie długość pracy na bateriach. Do własnych celów chcę to zrobić, a nowy UPS z tak długim czasem podtrzymania to koszt rzędu kilkunastu tysięcy zł.

Jeszcze będę robił próby - jeśli mi się uda opisze to tak aby inni mogli skorzystać. Jeśli w międzyczasie ktoś wie dlaczego nie mogę skalibrować tych baterii proszę o podpowiedź.
    Edit: 11 Paź 2014 09:13
    Witam

Po kilkudniowych testach można powiedzieć, że UPS działa na bateriach o większej pojemności 100Ah. Przy obciążeniu 500W działa 4 godziny. Ładowanie rozładowanych baterii trwa około 18 godzin.

Aby UPS działał na zwiększonej pojemności baterii trzeba zwiększyć parametr jakości baterii według powyższej procedury na "FF"...

Mogę powiedzieć, że w moim przypadku zamierzony efekt został osiągnięty, a praca UPS-a zwiększyła się do 4 godzin.
    Temat można uznać za zamknięty.
    Pozdrawiam Wartek
    Poprawiłem TONI_2003.
REKLAMA