Witam, mam takowy problem. Sprawdziłem dzisiaj wentylator na krótko poprzez zmostkowanie czujnika w chlodnicy i jak zmostkuje 1 bieg to słychać takie kliknięcie ale po włączeniu zapłonu wentylator nie hula ( klikniecie podobne do tego jak się chce odpalić samochód z prawie rozladowanym akumulatorem i slychac tylko takie klik klik klik) To kliknięcie dochodzi ze sterownika wentylatorów( takie male plastikowe pudeleczko a w nim prawdopodobnie przekaźniki czy cus) wyciągnąłem go dziś bo myślałem że jest to rozbieralne i są tam przekaźniki czy coś ale niestety nie da sie otworzyć. Jak zmostkuje 2 bieg to nie ma takiego kliknięcia ale jak włączę zapłon to czuje jakąś reakcje w tym sterowniku i wentylator hula. Czy takie klikniecie to normalne? Wtedy wnioskuje ze padl 1 bieg wentylatora. Czy moze takie klikniecie to nie normalne bo przeciez na 2 biegu po zmostkowaniu ono nie wystepuje a wentylator hula.
Dodam iż 2 bieg włącza się przy ok 107 stopniach na dosłownie 2 sekundy i temp. spada do 103 stopni po czym znowu rosnie do 107 stopni i znów wlącza się 2 bieg.
To chyba nie zdrowe jeździć w korkach na rozgrzanym ciągle do 103-107 stopni silniku...?
Czy to walnięty wentylator czy może ten sterownik? Jak sądzicie.
Dodam iż 2 bieg włącza się przy ok 107 stopniach na dosłownie 2 sekundy i temp. spada do 103 stopni po czym znowu rosnie do 107 stopni i znów wlącza się 2 bieg.
To chyba nie zdrowe jeździć w korkach na rozgrzanym ciągle do 103-107 stopni silniku...?
Czy to walnięty wentylator czy może ten sterownik? Jak sądzicie.