logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

sterownik siłownika - sterowanie lewo/prawo napięciem jest/nie ma

kris19pl 06 Paź 2014 19:45 1722 7
  • #1 14020369
    kris19pl
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, potrzebuję pomocy przy prostym układzie.
    Nie czy to dobry dział bo temat dotyczy pieca ale wrzuciłem to tu bo problem dotyczy typowo sterownika, który chcę zbudować.
    Chcę przymykać wylot spalin do komina po zatrzymaniu dmuchawy by zapobiec samoistnemu rozpalaniu powyżej zadanej temeratury - co się obecnie zdarza i muszę to robić ręcznie.
    Zaplanowałem to robić za pomocą uniwersalnego silownika:
    Link
    Moja potrzeba: jaki do tego dobrać przekaźnik(lub inny tani element) by odczytwał napięcie na dmuchawie, które jest zmienne bo sterownik reguluje dmuchawą płynnie (z moich pomiarów wynika, że jest to od 35 do 45 V~ ale prosty miernik może nie radzić sobie z odczytem sterowanego napięcia bo na dmuchawie jest napisane 230V a nawet przy 100% mocy nie pokazało nawet 50V).
    Następnie ten element dawałby napięcie na następne przekaźniki chyba, że nie ma takiej potrzeby i można to rozwiązać prościej. Silownik ma krańcówki i chodzi o to by elementy wiedziały: (Jest napięcie na dmuchawie: daj PLUS) nie ma przełącz na MINUS)

CZekam na dobre rady i z góry dziękuję.
  • #2 14020413
    pawelszostkiewicz
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Wystarczy zwykły przekaźnik/stycznik na 230V. Coś nie tak mierzysz ze pokazuje ci tak mało.
  • #3 14020982
    kris19pl
    Poziom 10  
    Dzięki, a mogę prosić o dokładne propozycje takiego przekaźnika?
  • Pomocny post
    #5 14021244
    Adik C
    Poziom 25  
    Ocena: 131
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1202164.html

Przeczytaj co pisze ten kolega: r2d2004 21 Sty 2009 18:49 Re: Czujnik poboru prądu

wykrywanie pracy wentylatora zrób jak opisane w poście wyżej,bo twój wentylator jest sterowany za pomocą triaka, w sterowniku z co , na nic pomysły o podłączeniu bezpośrednio równolegle przekaźnika lub stycznika wraz z wentylatorem , niestety to nie zadziała , musisz wykryć przepływ prądu , a wykrywanie mini przekładnikiem prądowym z prostym układem on / off wystarczy ci do wysterowania dwóch przekaźników które będą ci sterować kierunkiem pracy siłownika.
  • #6 14021953
    kris19pl
    Poziom 10  
    Tego się właśnie obawiałem jak zobaczyłem co pokazuje mi miernik, niestety układ zbyt skomplikowany - moje dawne przygody z elektroniką mówią mi, że będzie mnie to kosztować za dużo (szkolne błędy uwaliły mi, kilka razy wzmacniacz, który budowałem sam - by zaoszczędzić :) )
    W tym przypadku liczyłem na zmontowanie szybkiego układu z max 4 elementów na pająka.
    Skoro potrzeba tylu elementów to wpadłem na pomysł by zrobić stycznik mechaniczny. W końcu kiedy dmuchawa zaczyna dmuchać to podnosi przepustnicę a to jest świetne miejsce na coś takiego mam nadzieję.
    Dzięki za uświadomienie komplikacji.
  • #7 14022296
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 14023710
    kris19pl
    Poziom 10  
    Bardzo mi to urządzenie się podoba, tylko czemu jest takie drogie? Budzet jaki chciałem, na to sterowanie przeznaczyć to ~50PLn a z tym urządzeniem 150 może braknąć.
    Zastosuję na razie stycznik mechaniczny a w razie kłopotów albo nadmiaru gotówki kupię w/w moduł.
    Jeżeli chodzi o układ przekaźników to stwierdziłem, że fajne będzie kilkusekundowe opóźnienie zamykania i nawet znalazłem gotowy moduł za 12zł, który idealnie się nada. Niestety chęć użycia takiego opóźnienia nieco komplikuje prosty uklad (dodatkowo chcę użyć do sterowania i zasilania jednego zasilacza) Więc stworzyłem taki plan - sorry za wygląd rysunku ale jest to plan, w którym jakoś się orientuję a w takim profesjonalnym mógłym się pogubić podczas realizacji jak wspominałem na pająka.
    Proszę rzucić okiem czy nie zrobiłem jakiegoś babola
    sterownik siłownika - sterowanie lewo/prawo napięciem jest/nie ma

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w budowie prostego układu sterującego siłownikiem, który ma za zadanie przymykać wylot spalin do komina po zatrzymaniu dmuchawy, aby zapobiec samoistnemu rozpalaniu. Wymaga to zastosowania przekaźnika, który będzie odczytywał zmienne napięcie na dmuchawie. Użytkownik otrzymuje różne sugestie dotyczące użycia przekaźników oraz styczników mechanicznych, a także informacji o konieczności wykrywania przepływu prądu. Wskazano na gotowe rozwiązania, ale użytkownik obawia się kosztów i planuje prostsze podejście.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA