logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

podstawa prawna - gniazda w mieszkaniach - ilość obwodów

andrzej.nowacki1 07 Paź 2014 09:24 4899 3
REKLAMA
  • #1 14021618
    andrzej.nowacki1
    Poziom 13  
    Ocena: 39
    Witam,
    czy jest jakaś podstaw prawna, mówiąca, że gniazdko dla pralki i dla lodówki musi być na wydzielonym obwodzie?
  • REKLAMA
  • #2 14021691
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 14024061
    andrzej.nowacki1
    Poziom 13  
    Ocena: 39
    Pomysł wziął się stąd, że różni inspektorzy ze strony GW wnoszą różne uwagi do projektów i tak praktykuję zasadę wydzielenie osobnego zabezpieczenia dla pralki i lodówki -tym bardziej, że wielokrotnie otrzymuję od zleceniodawców takie wytyczne.
    Tym razem jednak jest inaczej - GW tnie wszystko co się da i chce połączyć obwody. Sprawdzając projekt pyta na jakiej podstawie tak zaprojektowałem.

odnośnie 2kW wiem -tylko za chwile mi powiedzą, że dlaczego zakładam, że pralki będą miały więcej niż 2kW:) przecież wszystko teraz jest energooszczędne itp....
    Myślałem, że skrócę rozmowy podając podstawę prawną.
  • #4 14024196
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4278
    Z Rozporządzenia wynika, że gniazdo od pralki nie jest gniazdem ogólnego przeznaczenia ;) Jest jeszcze coś takiego jak sztuka monterska.
    Od dawna projektuje się osobne obwody na zmywarki, kuchnie elektryczne, pralki itp. Nie wiem skąd zdziwienie u wykonawców. Chyba, że to tacy wykonawcy od wszystkiego.

Natomiast osobny obwód na lodówkę to bardziej luksus niż potrzeba.
REKLAMA