logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić NAT na otwarty?

Begasia 07 Paź 2014 21:31 82320 26
REKLAMA
  • #1 14023641
    Begasia
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Witam, mam problem z siecią. Nie mogę ustawić nat na otwarty, przekierowywałam już porty, ale nadal mam problemy z połączeniem się i wspólną grą ze znajomymi na xbox live. Próbowałam diagnozy programem "UPnP Test Program" i mam takie wyniki:
    TEST 1 - Operating System Support - PASSED
    TEST 2 - SSDP Service Running Check - PASSED
    TEST 3 - SSDP Service Automatic Check - PASSED
    TEST 4 - UPnPHost Service Running Check - PASSED
    TEST 5 - UPnPHost Service Automatic Check - PASSED
    TEST 6 - UPnP Framework Firewall Exception Check - PASSED
    TEST 7 - Adapter #0 - 192.168.0.11 -FAILED
    TEST 8 - Get External IP Address -FAILED
    Dodam, że do internetu na konsoli jestem podłączona za pomocą routera. Wie ktoś co z tym zrobić? Proszę o pomoc ;)
  • REKLAMA
  • #2 14023739
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5493
    Begasia napisał:
    Nie mogę ustawić nat na otwarty

Tego się "nie otwiera", to zupełnie nie do tego służy.
    Musisz przekierować odpowiednie porty w routerze, bo to tu jest problem.
    Musisz się dowiedzieć, jakie porty potrzebuje gra by były otwarte, i wpisać je w router.
    I uruchomić funkcję UPnP (jeśli jest dostępna w routerze).
  • #3 14028007
    Begasia
    Poziom 9  
    No właśnie o to chodzi, przekierowałam porty te co trzeba, a konsola nadal zachowuje się jakby nat był zamkniety. UPnP też uruchomiłam, ale nadal nie mogę się połączyć z kolegą :/
  • #4 14028612
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2681
    Pytanie czy na WAN-ie routera masz publiczne IP czy jesteś za routerem dostawcy.
  • REKLAMA
  • #5 14030531
    Begasia
    Poziom 9  
    Wiem tylko tyle, że router mam od dostawcy internetu. A i na początku nie miałam wgl dostępu do ustawień bo było zmienione hasło, ale jak zresetowałam router to przywróciło się domyślne. Przekierowałam porty i włączyłam UPnP, ale dalej mam problemy z połączeniem się ze znajomymi na xbox live :/ PS mój router to 8level wrt-300
  • #6 14031052
    jimasek
    jimasek napisał:
    Pytanie czy na WAN-ie routera masz publiczne IP czy jesteś za routerem dostawcy.

Bez tej wiedzy trudno coś więcej powiedzieć. Jeżeli masz dostęp do routera to pokaż jego status.
  • #7 14031078
    KOCUREK1970
    Begasia napisał:
    Wiem tylko tyle, że router mam od dostawcy internetu
    Begasia napisał:
    mój router to 8level wrt-300

To są dwa routery...?.
  • #8 14038265
    Begasia
    Poziom 9  
    niee, mam jeden: 8 level wrt-300 i dostałam go przy zakładaniu wifi od dostawcy
  • #9 14038346
    KOCUREK1970
    KOCUREK1970 napisał:
    Musisz się dowiedzieć, jakie porty potrzebuje gra by były otwarte, i wpisać je w router.
  • REKLAMA
  • #10 14038353
    jimasek
    jimasek napisał:
    Bez tej wiedzy trudno coś więcej powiedzieć. Jeżeli masz dostęp do routera to pokaż jego status
  • REKLAMA
  • #11 14038502
    Begasia
    Poziom 9  
    jimasek napisał:
    jimasek napisał:

Bez tej wiedzy trudno coś więcej powiedzieć. Jeżeli masz dostęp do routera to pokaż jego status.

jak to sprawdzić?
  • #12 14038508
    jimasek
    jimasek napisał:
    Jeżeli masz dostęp do routera to pokaż jego status.
  • #13 14038530
    Begasia
    Poziom 9  
    KOCUREK1970 napisał:
    KOCUREK1970 napisał:

Zrobiłam to, wpisałam wszystkie porty i włączyłam UPnP, ale nadal nie mogę grać z niektórymi osobami, tak jakby nat był nadal "zamknięty".
    A i jeszcze w 1. poście napisałam co pokazał mi program do testowania UPnP i były tam 2 błędy i nie wiem jak się ich pozbyć, wygląda więc na to, że to UPnP nie działa. Zastanawiam się czy nie zadzwonić po prostu do dostawcy internetu, bo może problem jest z samym internetem, albo odbiornikiem radiowym.

Dodano po 2 [minuty]:

jimasek napisał:
    jimasek napisał:
    Jeżeli masz dostęp do routera to pokaż jego status.

Mam dostęp do tej strony konfiguracyjnej, tam gdzie można otwierać porty itd. Mogę zrobić screena tylko co dokładnie wysłać?
  • #14 14038566
    KOCUREK1970
    Begasia napisał:
    Zrobiłam to, wpisałam wszystkie porty i włączyłam UPnP, ale nadal nie mogę grać z niektórymi osobami, tak jakby nat był nadal "zamknięty".

Rozumiem, tylko czy zrobiłaś to prawidłowo, tak jak ma być w tym routerze?.
    Jeśli masz do niego manual, to tam sprawdzić, jak to wprowadzić prawidłowo.
  • #16 14038596
    KOCUREK1970
    Ty ustawiłaś wirtualny serwer.
    Porty przekierowujesz w Port Triggering.
  • #17 14038602
    Begasia
    Poziom 9  
    Screen ze statusu routera:

Dodano po 2 [minuty]:

W tym poradniku co podałam link było, żeby właśnie tak zrobić i kolega zrobił i u niego działa, ale teraz spróbuję w port triggering i powiem czy jest ok :)

Dodano po 4 [minuty]:

Zanim to zrobię to pytanko: Jeśli chcę np. otworzyć port 53 to co mam wybrać w polu "Predefined Trigger Rules" i co wpisać w innych polach?
  • #18 14038699
    KOCUREK1970
    A otwierany port 53 do UDP, czy TCP?.
    Wpisujesz tutaj:

Begasia napisał:
    co mam wybrać w polu "Predefined Trigger Rules"

Nie znam tego sprzętu...
    Rozwiń listę tego paska, albo nic nie wybieraj, omiń ten akapit, i wpisz to co potrzeba tylko tam gdzie zakreśliłem.
  • #19 14039027
    Begasia
    Poziom 9  
    Ok, po rozwinięciu:
    Porty, które muszę przekierować:
    Port 88 (UDP)
    Port 3074 (UDP i TCP)
    Port 53 (UDP i TCP)
    Port 80 (TCP)
    Port 1863 (UDP i TCP)
    Czyli rozumiem że jeśli jest i udp i tcp to mam przekierować dwa razy tylko raz z udp a raz z tcp?
    W Trigger Protocol i Trigger Port nic nie wpisywać?

Dodano po 27 [minuty]:

Dobra, chyba wiem w czym jest problem sprawdzałam na tej stronie moje ip http://whatismyipaddress.com/ i inne ip mam w statusie routera czyli, że mam prywatne ip, więc chyba jedyne co teraz mogę zrobić to skontaktować sie z dostawcą internetu o przydzielenie publicznego ip. Wiecie może jak wygląda takie przydzielanie publicznego adresu i czy robią to u siebie czy przyjeżdżają do domu klienta?
  • #20 14039244
    KOCUREK1970
    Begasia napisał:
    Czyli rozumiem że jeśli jest i udp i tcp to mam przekierować dwa razy tylko raz z udp a raz z tcp?
    W Trigger Protocol i Trigger Port nic nie wpisywać?

Dokładnie tak.
    Jest to chwilowe otwarcie portów,
    natomiast przekierowanie portów jest stałe.

Tak sobie pomyślałem..., a zresetuj router, tylko w razie "W' zapisz sobie obecną konfigurację, i zobacz, czy wtedy pobierze publiczne IP. Jeśli tak, to ustaw sobie teraz co potrzebujesz tam, gdzie już doszliśmy do tego, gdzie co wpisać.
    Pewnie masz net radiowy...
    Skoro ISP oferuje prywatne IP, to "raczej" nie da Ci publicznego IP - może się mylę...
    Robi się to zdalnie (przydzielenie IP).
  • #21 14039344
    jimasek
    KOCUREK1970 napisał:
    Skoro ISP oferuje prywatne IP, to "raczej" nie da Ci publicznego IP - może się mylę...

Zwykle taka usługa kosztuje dodatkowe pieniądze w sieciach radiowych.
  • #22 14039353
    Begasia
    Poziom 9  
    Mam internet radiowy w spółdzielni mieszkaniowej w moim mieście. Zawsze jest problem z ip przy internecie radiowym? Jeśli nie udało by mi się z resetem routera to zadzwonię do spółdzielni i spytam czy by przydzielili ten publiczny adres. Patrzyłam na ich stronę i mają w usługach przyznanie stałego ip za darmo. Ma to jakiś związek z moim problemem? Jeśli mi nie będą chceli przyznać publicznego ip to mogę zmienić dostawcę, nawet o tym myślałam, bo konkurencja ma bardziej opłacalną ofertę. Tylko jak to jest z tym internetem radiowym? Lepiej brać kablowy? Jutro zresetuję ten router i napiszę jak jest, chociaż jakiś czas temu go resetowałam i jak były problemy z internetem tak nadal są.
  • #23 14039382
    tzok
    Ocena: 6558
    Stały IP nie jest tożsamy z publicznym IP... żeby uruchomić serwer trzeba mieć publiczne IP, a za nie zazwyczaj trzeba dopłacić (jeśli w ogóle jest dostępne).

Porty przekierowuje się właśnie w Virtual Servers, Port Triggering służy do czego innego, ale samo UPnP polega na tym, że aplikacja może sobie sama dodawać potrzebne przekierowania.

Wyzwalanie portów polega na przekierowaniu wskazanego portu na adres hosta, który otworzył połączenie do wskazanego portu (wyzwalacza). Jeśli ma to być typowy serwer, który sam niczego nie otwiera, tylko nasłuchuje połączeń, to trzeba skorzystać z wirtualnych serwerów - komputer na którym działa serwer powinien mieś stały adres IP (może być na DHCP powiązany z MAC).
  • #24 14039391
    KOCUREK1970
    W Twoim przypadku masz stałe IP, tylko, że z puli wewnętrznej operatora u którego net wykupiłaś.- KOSZTY po stronie ISP są wtedy niższe.
    Można mieć stałe IP, ale publiczne, gdzie masz bezpośrednie wyjście na świat.
    Sieć powinna być taka: Ty->net->świat, a jest: Ty->net->ISP->świat.
    Jeśli tylko możesz, to bierz net kablowy (sam mam UPC), "radiówki" i problemy z nimi to 50% wpisów w dziale sieć.
  • #25 14039467
    Begasia
    Poziom 9  
    Czyli sama nic nie zdziałam? Zadzwonię do dostawcy i zapytam o te publiczne ip. Wtedy wszystko powinno być ok? Jeśli się nie zgodzi to pewnie wybiorę innego dostawcę. Czyli lepiej brać kablówkę? Ma ona jakieś wady? Właśnie przeglądam stronę innego dostawcy w moim mieście i zauważyłam, że internet kablowy jest sporo tańszy od radiowego. Dlaczego tak jest? I ten dostawca ma w opcjach zmianę ip na publiczne.
  • #26 14039554
    KOCUREK1970
    Begasia napisał:
    lepiej brać kablówkę? Ma ona jakieś wady?

Trzeba płacić ;) .
    Ale upewnij się u nich, że zrobią Ci instalację i podłączą neta!.
    Begasia napisał:
    zauważyłam, że internet kablowy jest sporo tańszy od radiowego. Dlaczego tak jest?

Tak "na chłopski rozum":
    W internecie radiowym, trzeba zrobić "przyłącze" do każdego z osobna (sprzęt, anteny itd.), 50 klientów, to 50 'kosztów" takiej instalacji.
    W kablówce, sygnał idzie do bloku jednym kablem, albo światłowodem (koszt poniesiony przez firmę jest jeden), a możesz to tanim sposobem sprzedać na większą liczbę klientów.- czyli, czy w bloku ich neta ma 20, czy 200 klientów, w wydatkach firmy to nie robi praktycznie żadnej różnicy, "koszt" położenia kabla był dla firmy taki sam bez względu na liczbę klientów (oczywiście, to musi im się opłacić zrobić ;) ).
    Szkielet instalacji już jest - tylko sprzedawać usługę i zmieniać serwery w centrali na bardziej wydajne.
    Druga sprawa, to właściciel netu radiowego "kupuje" powiedzmy łącze 50 Mb i potem dzieli w nieskończoność - dla 2345 klienta w kolejce do sieci zostają z tego ochłapy.
    Kablówka "kupuje" neta w Gb - a więc kupując takie łącze, płacą za to samo 50 Mb znacznie mniej, bo kupili neta "na hektary" - dużo kupujesz, taniej płacisz.
    To tak "łopatologicznie". :)
  • #27 17602980
    Łukasz_M
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Rozwiązywanie problemów z podwójnym natem należy można zrobić na kilka sposobów ale są rozwiązania które zawsze działają i takie które tylko może pomogą.
    Podwójny nat powstaje gdy po drodze od nas do internetu znajdują się np dwa routery tj u nas w domu oraz drugi u dostawcy internetu tj powiedzmy na drugim końcu kabla (lub łącza radiowego) jaki wchodzi do naszego domu.
    Rozwiązanie które zawsze działa to ustawienie przez dostawcę dla nas IP publicznego (zewnętrznego) oraz ustawienie na naszym routerze domowym tzw strefy zdemilitaryzowanej tj DMZ na adresie IP przypisanym na stałe do naszej Konsoli (adress reservation).
    I tu kilka ważnych uwag:
    Jeżeli nasz dostawca ustawi dla nas publiczne IP to nie oznacza toautomatycznie że na naszym routerze na wejściu WAN będzie pobierane od dostawcy to publiczne IP. Nasz router nadal będzie mógł dostawać wewnętrzne IP w ramach podsieci wewnętrznej dostawcy. Dla nas publiczne IP oznacza że ten publiczny IP prowadzi tylko do nas tj cokolwiek pojawi sie na tym publicznym IP trafi do nas tj tak jakby wszystkie porty były przekierowane na nasz router. Oczywiście może być taka siec gdzie nasz router od razu będzie pobierał to samo publiczne Ip które jest widoczne na stronach do sprawdzania IP ale nie jest to warunek konieczny i w wielu kablówkach wszyscy użytkownicy dostają lokalne IP wewnętrzne na swój router a nadal mają na zewnątrz publiczne IP i to jest w porządku.
    Jak sprawdzić publiczne IP:
    Takie IP powinno się dac zapingować z innej sieci (oczywiście na naszym routerze trzeba na to zezwolić jeśli jest taka blokada). Inna siec to dostęp do internetu spoza sieci lokalnej naszego dostawcy np: udostępniamy na smartphone internet komórkowy jako hotspot WiFi dla naszego laptopa a następnie w wierszu poleceń (CMD w windows) wpisujemy

ping xxx.xxx.xxx.xxx

Gdzie te x to nasze publiczne IP
    Jeśli pakiety przejdą to mamy publiczne IP na 100%
    Alternatywnie można sprawdzić jakie IP wyświetla sie wszystkim naszym kolegom na stronach www do sprawdzania IP np moje-ip.eu jeśli wszyscy nasi znajomi którzy mają internet od tego samego dostawcy mają inne IP na tej stronie niż nasz to na 99% nasze IP jest publiczne i dostępne tylko dla nas.
    Względnie możemy tymczasowo ustawić zarządzanie naszym routerm z każdego miejsca w internecie na jakimś określonym nietypowym porcie. Jeśli uda się nam zalogować na router spoza naszej sieci to znaczy że nasz router jest 'widoczny'. Tj jesteśmy widoczni pod dowolnie wybranym portem - tyle że tych portow jest bardzo dużo więc to trochę taka loteria z tym testowaniem.
    Jeśli powyże testy są pozytywne to bez znaczenia jest ile urządzeń sieciowych ma szasz dostawca między nami a internetem!!
    Najlepiej na początku uwierzyć naszemu dostawcy że mamy zewnętrzne i przypisane tylko do nasz IP uruchomić DMZ i sprawdzić NAT.
    Posiadanie publicznego IP oraz ustawienie DMZ dla IP które nasz router przydziela Konsoli przez DHCP lub które mamy ustawione na sztywno dla tej konsoli w 100% rozwìązuje problem z podwójnym NAT ktory wtedy jest ' NAT Otwarty '
    Wszelkie inne kombinacje jak przekierowywanie portów, ustawienie DMZ u nas ale bez publicznego IP itp mogą ale nie muszą pomóc. Jeśli zewnętrzne IP i DMZ zadziała to można ewentualnie zainteresować się tymi przekierowaniami portów i wyłączeniem DMZ, tyle że nie przesadzałbym z tym demonizowaniem DMZ. Jeśli otworzymy porty konieczne dla konsoli i gier to tak samo wystawimy sie na atak jak przy DMZ jedynie w teoretycznie węższym zakresie i nie ma problemu. Teoretycznie dlatego że konsola sama w sobie ma pozamykane wszyskie zbędne porty więc po otwarciu portów bez DMZ różnica jest tylko w portach które konsola ma otwarte na inne potrzeby (np serwisowe) niż gry.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z ustawieniem NAT na otwarty w celu poprawy połączenia z Xbox Live. Przekierowanie portów oraz włączenie UPnP w routerze 8level WRT-300 nie przyniosły oczekiwanych rezultatów. W trakcie diagnozy programem "UPnP Test Program" wykryto błędy związane z uzyskaniem zewnętrznego adresu IP, co sugeruje, że użytkownik może mieć prywatne IP. Użytkownicy forum sugerują skontaktowanie się z dostawcą internetu w celu uzyskania publicznego IP oraz sprawdzenie ustawień routera, w tym poprawności przekierowania portów. Wskazano również na różnice między port triggering a wirtualnymi serwerami w kontekście przekierowywania portów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA