logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Utrzymywanie stałej temperatury w przechowalni na drzewka. Potrzebna porada.

skfarek27 07 Paź 2014 22:01 1578 5
  • #1 14023777
    skfarek27
    Poziom 2  
    Witam potrzebuje pomocy w dość nietypowym temacie. Mianowicie. Niedawno pobudowałem przechowalnie z płyty styropianowej na przechowywanie drzewek w zimie z odkrytym korzeniem. W przechowalni z jednej strony jest wentylator kanałowy który tłoczy powietrze do środka a na ścianie jest drugi który będzie wyciągał powietrze. A problem polega na tym ze potrzebuje aby w przechowalni w zimie było około zera (0 stopni C). Mój znajomy ma tak zrobione na tej zasadzie ze ma sterownik temperatury jakiś zamontowany w przechowalni i 2 czujniki temperatury jeden na zewnątrz drugi w środku. Jeśli temperatura w przechowalni wzrośnie powyżej zera to wentylatory się włączą i naciągną do komory mroźnego powietrza i jak temperatura w środku dojdzie znów do zera to się wyłączą i tak cały czas. Mój znajomy tak ma i się sprawdza lecz jemu to ktoś podłączał to z warszawy i rzekomo wziął za to 5 tyś zł bo do sterownika temperatury musiał niby jakiś program wgrywać. Mnie się wydaje ze z waszą pomocą bym to sam zrobił bo jestem dość kumaty. U znajomego jest zamontowany sterownik podobny do regulator-temperatury-rtm-30-zamel jest on na allegro lecz nie mogę wstawić linka Proszę jeśli ktoś wie jak to zrobić to będę wdzięczny za pomoc i na pewno się odwdzięczę. Pozdrawiam.
  • #2 14023953
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1610
    Zwykły układ na komparatorze napięcie z termistorem, kwestia tego jakiej mocy są wentylatory i na jakie napięcie o tutaj trzeba będzie dorobić odpowiedni układ załączania. Koszt takiego na komparatorze to około 10zł nie licząc bloku załączającego
  • #3 14024080
    ankowalik
    Poziom 24  
    Ocena: 143
    Ja bym dał dwa przekaźniki termiczne. Pierwszy załączał by nawiew gdy temp wzrośnie do +0,3stC. Drugi włączał by grzanie gdy temp spadnie niżej -0,3stC.
    Histerezę 0,6stC można oczywiście zmienić wg woli autora :D
  • #5 14025635
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 14030851
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1048
    Termostat różnicowy można zastąpić dwoma zwykłymi - styki obydwu łączymy szeregowo - pierwszy to zezwolenie pracy poniżej nastawionej temperatury zewnętrznej, a drugi - załacza chłodzenie wewnątrz pomieszczenia według ustawionej wartości. Wentylowanie (chłodzenie) załaczy się dopiero wtedy jak oba termostaty będą załaczone.
    Kosztem można zejśc poniżej 100pln stosując termostaty elektromechaniczne, elektroniczne nieco droższe ale na pewno nie 5kpln.
    Sterownik byłby w tym celu niezły jeśli miałby jakieś "ficzery" podgląd przez sieć, powiadamianie sms/email, a jeśli tego nie ma, to pracuje identycznie jak tysiące innych termostatów dostępnych na rynku za dużo mniejszą cenę. Chyba że ten koszt to nie samo sterowanie - ale całośc związana ze sterowaniem (styczniki, zabezpieczenia silnikowe, przewody, robocizna itd. - wtedy przy dużych mocach wentylatorów może tyle wyjść).

edit:
    Tak ogólnie to najlepiej byłoby to zrobić nieco lepiej.
    Wykonać instalację nawiewną gdzie będzie mieszane powietrze wewnętrzne i zewnętrzne i dopiero takie powietrze podawane na pomieszczenie - udział każdego z nich powinien być płynnie regulowany - tak aby na nawiewie uzyskać temperaturę w pobliżu zera - dzięki temu nie będzie sytuacji nawiewania mroźnego powietrza (np. po jednej stronie będzie -20*C po drugiej stronie +5*C).
REKLAMA