Witam. Mój temat dotyczy "problemu" z instalacją.
Nie jestem w 100% przekonany o tym,że instalacja jest prawidłowo wykonana.
Miałem do czynienia z hydrauliką w swoim życiu i patrząc na instalacje,którą zastałem coś mi się nie widzi...
Wynajmuję domek w którym jest instalacja z którą ponoć były problemy.
Uszczelniłem wszystkie drzwiczki sznurem z włókna szklanego oraz wszystkie wyczystki "papierem szklanym" ,ponieważ piec ponoć łapał "lewe" powietrze.
Kolejnym problemem jest fakt "gotowania". Ponoć zdarzało się to często. ("lewe" powietrze mogło być także źródłem tego problemu).
Instalacja posiada 9 grzejników aluminiowych (rozstaw 50cm. i szer. żeberka 7,5cm.) czyli 76 żeberek oraz drabinkę w łazience.
Rozrysowałem układ kotłowni.
(rys.1)
Co zastanawia mnie w tej instalacji?
-cztery 90st. "zakręty" na róże wznośnej
-pół calowa rura wznośna
-połączenie dopuszczania zimnej wody do powrotu,rury wznośnej oraz naczynia wyrównawczego
-Rozmiar naczynia-25 litrów
oraz układ kotłowni,który zaproponował mi znajomy hydraulik
Na drugim rysunku umieściłem sposób w jaki doradził mi dokonać przeróbki znajomy hydraulik.
(rys.2)
-Naczynie wyrównawcze podłączone do powrotu z instalacji
-odcięcie rury wznośnej 1/2 cala
-zastąpieniem jej odpowietrznikiem automatycznym.
Ponoć to rozwiązanie jest także bezpieczne ale bardziej zapowietrza grzejniki. (więcej odpowietrzania po pokojach).
Do schematów dołączam zdjęcia kotłowni.
proszę o pomoc.
Nie jestem w 100% przekonany o tym,że instalacja jest prawidłowo wykonana.
Miałem do czynienia z hydrauliką w swoim życiu i patrząc na instalacje,którą zastałem coś mi się nie widzi...
Wynajmuję domek w którym jest instalacja z którą ponoć były problemy.
Uszczelniłem wszystkie drzwiczki sznurem z włókna szklanego oraz wszystkie wyczystki "papierem szklanym" ,ponieważ piec ponoć łapał "lewe" powietrze.
Kolejnym problemem jest fakt "gotowania". Ponoć zdarzało się to często. ("lewe" powietrze mogło być także źródłem tego problemu).
Instalacja posiada 9 grzejników aluminiowych (rozstaw 50cm. i szer. żeberka 7,5cm.) czyli 76 żeberek oraz drabinkę w łazience.
Rozrysowałem układ kotłowni.
Co zastanawia mnie w tej instalacji?
-cztery 90st. "zakręty" na róże wznośnej
-pół calowa rura wznośna
-połączenie dopuszczania zimnej wody do powrotu,rury wznośnej oraz naczynia wyrównawczego
-Rozmiar naczynia-25 litrów
oraz układ kotłowni,który zaproponował mi znajomy hydraulik
Na drugim rysunku umieściłem sposób w jaki doradził mi dokonać przeróbki znajomy hydraulik.
-Naczynie wyrównawcze podłączone do powrotu z instalacji
-odcięcie rury wznośnej 1/2 cala
-zastąpieniem jej odpowietrznikiem automatycznym.
Ponoć to rozwiązanie jest także bezpieczne ale bardziej zapowietrza grzejniki. (więcej odpowietrzania po pokojach).
Do schematów dołączam zdjęcia kotłowni.
proszę o pomoc.