logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Octavia 1.9 TDI 1998 - Zaciski tył blokują po hamowaniu, co robić?

zybek666 10 Paź 2014 11:01 6255 6
REKLAMA
  • #1 14029989
    zybek666
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Witam mam problem z samochodem skoda octavia 1.9tdi rok 1998. Zaciski tył po naciśnięciu hamulca nożnego albo ręcznego mocno trzymają. Wymieniłem reperaturki oraz jeden tłoczek i z jednej strony też prowadzenia ,nasmarowałem specjalnym do tego smarem i jest dalej to samo.Myślałem że przewody trzymają ale gdy zacisk trzyma odkręcam przewód oraz linkę od ręcznego i dalej trzyma ,wiec to nie przewody. Jak zacisk nie zamontuje w jażmie i tak przyłoże do klocków i nacisne hamulec to nie trzyma ,problem zaczyna sie jak zamocuje do jażma i zaczyna blokować .Myśle czy czasami nie ukosuje sie lekko tłoczek i go nie cofa ,spotkaliście sie z takimi objawami? i jak to sprawdzic.
  • REKLAMA
  • #2 14030281
    robi1214
    Poziom 31  
    Ocena: 868
    Klocki w jarzmie są luźne?
  • REKLAMA
  • #3 14031069
    zybek666
    Poziom 10  
    jak sie wyjmie zacisk to tak
  • REKLAMA
  • #4 14031271
    domex32
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2450
    Albo masz uszkodzony mechanizm ręcznego w zacisku albo uszczelki gumowe w samym tłoczku, tam gdzie wchodzi mechanizm ręcznego.

Powiedz mi czy jak wymieniałeś uszczelnienie tłoczka i tłoczek, to dobrze wyczyściłeś miejsce gdzie wchodzi uszczelniacz tłoczka?

To uszczelnienie ma za zadanie cofać tłoczek z powrotem, czy tak się dzieje?

Jeśli nie, wyciągnij gumkę i ją obróć i zamontuj odwrotnie i zobacz czy się cofa tłoczek.
  • REKLAMA
  • #5 14036638
    toku74
    Poziom 31  
    Ocena: 728
    Z tego co się doczytałem /nie wiem czy dobrze/ to masz krzywe prowadnice zacisku- to te bolce w które wkręczasz śruby trzymające zacisk /na klucz 13/. Wkręć tłoczki, załóż zacisk, przykręć go i sprawdź, czy swobodnie się przesówa w ramach swojego luzu. jak nie to wymień prowadniki.
  • #6 19799815
    zybek666
    Poziom 10  
    Miałem to samo tłoczki się łukosują i nie chcą odbijać pomogła regeneracja zacisku i problem jak ręką odjął :)
  • #7 19799862
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z zaciskami tylnymi w Skodzie Octavii 1.9 TDI z 1998 roku, które blokują po naciśnięciu hamulca. Wymieniono reperaturki, tłoczek oraz nasmarowano prowadnice, jednak problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną mogą być uszkodzone uszczelki w tłoczku, krzywe prowadnice zacisku lub niewłaściwe działanie mechanizmu ręcznego. Rekomendowane jest sprawdzenie czystości miejsca uszczelnienia oraz ewentualna regeneracja zacisku, co pomogło innemu użytkownikowi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA