logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy lampy rastrowe ze zdjęć mają wbudowany statecznik i są gotowe do podłączenia?

farel123 12 Paź 2014 17:47 1359 9
REKLAMA
  • #1 14035876
    farel123
    Poziom 12  
    Ocena: 37
    Witam
    Mam okazje kupić lampy rastrowe takie jak na zdjęciach poniżej.
    Pytanie czy takie lampy mają w sobie stycznik i czy wystarczy je podłączyć do sieci aby mogły świecić ?

Czy lampy rastrowe ze zdjęć mają wbudowany statecznik i są gotowe do podłączenia? Czy lampy rastrowe ze zdjęć mają wbudowany statecznik i są gotowe do podłączenia? Czy lampy rastrowe ze zdjęć mają wbudowany statecznik i są gotowe do podłączenia?

Z góry dzięki za odpowiedz
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14035894
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4290
    farel123 napisał:
    Witam mam okazje kupić lampy rastrowe takie jak poniżej
    Pytanie czy takie lampy mają w sobie stycznik, wystarczy je podłączyć do sieci i będą świecić ?

Tam nie ma żadnych styczników, jeżeli już to stateczniki. Wystarczy je podłączyć do sieci i powinny działać. Powinny, bo jest to złom i nie warto kupować.

farel123 napisał:
    Może się ktoś orientuje czym to można jaka osoba prywatna wysłać tanio.

Firma kurierska?
  • REKLAMA
  • #3 14035959
    farel123
    Poziom 12  
    Chdziło mi o stateczniki , pomyliłem sie ;p
    Za 100zł moge to mieć plus przesyłka jakieś drugie tyle pwnie czyli za sztuke 20zł
    Potrzebuje to do dużego garażu a zwykla oprawa z lampami 2x36 kosztuje 50zł
    Więc mógłbym zaoszczędzić
    Czy za tą cene z przeznaczeniem do garażu dalej uważasz ,że to złom ?
    Bo nie che sie wpakować w coś na czym strace i jeszcze z tego nie skorzystam.
    Ma to świecić i tyle
    No firma kurierska to wiem tylk żeby osoba prywatna mgła wysłać bez problemu.
    Pozdrawiam
  • #4 14035971
    metalMANiu
    Poziom 21  
    Ocena: 242
    Jeśli są sprawne to wystarczy podłączyć i będą świecić. Wystający przewód 3x1,5mm wskazuje, że wcześniej były podłączone do sieci.
    Tak na marginesie to ja bym ich nie chciał za darmo - świetlówki wyeksploatowane latami świecenia dadzą ponury efekt. Wygląd oprawy też nie jest estetyczny, nie kupuj :)
  • REKLAMA
  • #5 14035999
    remik_l
    Poziom 29  
    Ocena: 325
    To są oprawy do umieszczenia w suficie podwieszanym Armstronga, masz taki sufit w garażu?
  • #6 14036013
    technikabasenowa
    Poziom 33  
    Ocena: 445
    Kuriera sam możesz zamówić i odbierze od osoby prywatnej, co do ich stanu z fotek nikt nie oceni co są warte :-) twoje ryzyko :-(
  • REKLAMA
  • #7 14036690
    serwuch
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Mam złe doświadczenia ze świetlówkami przewożonymi kurierem.
  • #8 14036722
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1254
    Osobiście powiem tak.
    Lampa powinna mieć między sufitem a plecami oprawy przestrzeń chociaż z >5cm by raz była cyrkulacja powietrza a dwa osprzęt wewnętrzny jest mocowany do pleców i lekko wystaje 1-3mm.
    Czy warto kupić?
    Jeśli nie musi być elegancja Francja to czemu nie można doczyścić i będzie git.
    Opłacalność tylko transport jest problemem. Zaś 100zł za to wszystko z foto to chyba z 9 szt to jest znośne.
    Zaś licząc że oprawy 100zł a transport z 100zł liczę to daje 200zł a za 200zł można kupić 4 porządne oprawy lub ze 6 tanich w markecie budowlanym.
    Policz sobie gabaryt opraw.
    60x60 i z 10cm wysokości wagi ci nie podam ale wyliczysz sobie wielkość paczki. Waga liczmy ( z google ) z 3.5kg x ilość i będziesz wiedział ile koszt przesyłki wyjdzie.
  • #9 14038123
    farel123
    Poziom 12  
    dobra nie bede oszczędzał jak mogą być z tym takie jaja itp. to chyba lepiej jak piszecie te 50zł wydać na ładną oprawe 2x36W i mieć pewność że, poświeci .
    Sory za link allegro , ale czy taka oprawa hermetyczna z elektronicznym statecznikiem jest to dobry wybór ? Chyba się nie opłaca kupować czegoś z starterem starego typu a nic tańszego raczej nie znajdę co da dobre światło do pracy, którego potrzebuje dużo, a takich używanych też nie idzie znaleźć.

Link do aukcji skasowałem. Kłania się regulamin. [Łukasz]
  • #10 14038177
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 956
    Te oprawy rastrowe mają (mam więc wiem) jedną wadę, zamontowane na suficie dają, od góry ścian , spory cień, bo maja zbyt wystające boki, umocowane bezpośrednio (nie trzeba odsuwać od sufitu, nie grzeją się) na suficie w garażu i piwnicy o wysokości 2,1m dają cień do połowy (licząc od sufitu) ścian, świecą dobrze w promieniu 2-3m od środka, dalej jest dość ciemno a ,,ciemne'' ściany sprawiają ponure wrażenie. Sądzę, że w normalnych pomieszczeniach wys. 2,6m nie było by to tak bardzo dokuczliwe.

Podsumowanie tematu

✨ Lampy rastrowe, które użytkownik rozważa zakup, nie mają wbudowanych styczników, lecz stateczniki. Wystarczy je podłączyć do sieci, aby mogły działać, pod warunkiem, że są sprawne. Użytkownicy ostrzegają przed ich niską jakością i potencjalnymi problemami z oświetleniem, zwłaszcza w pomieszczeniach o niskim suficie, gdzie mogą rzucać cienie. Koszt zakupu wynosi około 100 zł za kilka sztuk, co może być korzystne, ale istnieje ryzyko związane z ich stanem technicznym. Alternatywnie, użytkownik rozważa zakup oprawy hermetycznej z elektronicznym statecznikiem, co może być lepszym rozwiązaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA