logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A3 2001 1.6 - Wysoka temperatura silnika, wentylator chłodnicy nie działa

damian_str 13 Paź 2014 18:56 3060 5
REKLAMA
  • #1 14038499
    damian_str
    Poziom 2  
    Witam mam problem w swoim Audi a mianowicie wskaźniki temperatury pokazują po przejechaniu kilka kilometrów temperaturę ok 105 stopni a najdziwniejsze jest to że wskaźnik po odpaleniu rozpoczyna pracę od 70 stopni zaprowadziłem do mechanika (kilku i każdy mówi co innego) wymienili mi termostat (bo stwierdził że nie puszcza temperatury na chłodnię) i czujnik temperatury (temperatura dalej pokazuje 105 stopni) ale okazało się że chyba jest uszkodzony jeszcze sterownik wentylatora chłodnicy bo się wiatrak nie załańcza od chodzenia tylko na klimie chodzi wiatrak od klimatyzacji. (Wiatraki są sprawne bo jak wyciągnę bezpiecznik od wiatraków to oba śmigają). Może ktoś mi coś poradzi i czy to jest napewno zły sterownik wentylatora bo szczerze mówiąc to mam problem z nieznalezieniem go bo mam wersję 1J0919506L. Może ktoś ma jakiś pomysł co temu samochodowi tak naprawdę dolega bo dziwne żeby cały układ chłodzenia popsuł się. Pomocy
  • REKLAMA
  • #2 14038648
    qoompel
    Poziom 21  
    Ocena: 197
    A nikt nie wpadł na to, żeby sprawdzić czujnik albo chociaż włożyć palec do zbiorniczka wyrównawczego?
  • REKLAMA
  • #3 14038670
    adamblonsky 2012
    Poziom 19  
    Ocena: 48
    Chyba coś pomyliłeś? po wyciągnięciu bezpiecznika to raczej wiatrak nie ma prawa chodzić???
    Czujnik temperatury możesz sprawdzić przez zdjęcie z niego kostki na zegarze ma być wtedy temp 0.
    a tak wogóle to jedź do porządnego mechanika i niech to sprawdzi od podstaw.
  • REKLAMA
  • #4 14038703
    damian_str
    Poziom 2  
    Ale jest taki bezpiecznik przy drzwiach "20A" w pierwszym rzędzie drugi chyba i jak go wyciągnę to oba wiatraki chodzą ale na pierwszym biegu. A termostat daje temperaturę na chodnicę bo jest ciepła przed wymiana termostatu chłodnica była zimna czyli nie puszczała a czujnik jeden mi wymienili a drugi powiedzieli że jest dobry to sam nie wiem. Kilku serwisantów podłączali go pod kompa i jedni mówią że temperatura jest oki a inni ze pokazuje tak jak na wskaźnikach na desce rozdzielczej czyli ponad 100 stopni
  • REKLAMA
  • #5 14082301
    markow90
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Jeśli masz silnik 1.6 AVU to temperatura silnika była jest i bedzie miała 105 stopni. taki urok tego silnika. ja też nie wierzyłem i spędziłem zbyt dużo czasu żeby to zrozumieć.
    Jeśli masz zegary jaeger (1/2 fis) to te liczniki padały. problem był ze wskazaniem temp (wskazówka pokazywała właśnie około 120C), załączał się tryb awaryjny klimatronika i włączało mi wentylatory i ze wskazaniem paliwa.
    Ja osobiście wymieniłem zegary na VDO od s3. działają. miałem problem z imo ale wyciąłem i ze wsadem gdyż zawyżał prędkość.

Gdybyś potrzebował jakieś schematy itp to pisz na @
  • #6 15188256
    slawarek
    Poziom 16  
    Ocena: 212
    Witam.
    Też mam problem z tym licznikiem. Wysiedziałem się na szukaniu usterki w chłodzeniu i okazało się że termostat to raz a licznik dwa. Właśnie wskazania z licznika są pobierane na klime u mnie kanał 7 blok 4 i jak odpiąłem licznik to wtedy okazało sie że tej temperatury nie wyświetla, wiec jak zczyta z licznika 116* to klima awaryjnie włącz wentylatory.
    Na stole licznik ma72° , podejrzewam cofanie licznika i błedy w sofcie, wobec czego poszukuję wsadu do jager 8L0920900L.
REKLAMA