logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A3 8l 1.9 110KM Nie załączają się wentylatory

Mat.Audia3 31 Maj 2020 22:22 1512 7
REKLAMA
  • #1 18731184
    Mat.Audia3
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam jestem tu nowy jeśli chodzi o dodawanie postów zazwyczaj tylko czytałem bo jakoś sobie radziłem ale mam problem z wentylatorem pacjent to audi a3 8l 1.9 110konny otóż grzeje mi się samochód A wiatraki ani rusz gdy włączę klimę wiatraki działają wymieniłem oczywiście termowłącznik dwa razy ponieważ myślałem że jakiś lipny mi się trafił ten pierwszy i termostat bo i tak się nie otwierał ale wiatraki dalej nic gdy mostkuję kable na kostce od termowłącznika to normalnie się uruchamiają działa 1 i 2 bieg mogę je uruchomić nawet przez sterownik wentylatora gdyż już go rozbierałem gdy spinam te przekaźniki czy coś nie wiem jak to się nazywa to wszystko też działa A samochód dalej się rozgrzewa do 100 i nic wiatraki nie ruszają dodam też że był podpięty do VAG'a nie ma błędu na bloku pomiarowym temperatura to właśnie te 100 bo jeżdżę i kontroluje przez vaga na wskaźniku dochodzi do 90 i się nie rusza na klimatronik w kanale 49 dochodzi też do 90 i nic więcej A przez VAG'a temperatura rośnie i wiatraki stoją

Moderowany przez CameR:

Poprawiłem temat i pisownię postu
    Reg. 3.1.15. Tytuł powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18731228
    Mat.Audia3
    Poziom 2  
    Dla ciebie to nie problem że samochód się grzeje a wiatraki stoją?
  • REKLAMA
  • #4 18731257
    T5
    Admin grupy Samochody
    Ocena: 4180
    Z wiatrakami walczył donKichot.
    W aucie są wentylatory.
    Poczytaj jaka jest rzeczywista temperatura pracy tego silnika.
    Jak byś nie miał vaga to nie miał byś problemu. Serio.
  • REKLAMA
  • #5 18731278
    Mat.Audia3
    Poziom 2  
    Chcesz mi powiedzieć że samochód pracuje normalnie jak temperatura dochodzi do 118 stopni bo od momentu zagotowania jeżdżę z tym vagiem żeby go znów nie przegrzac i dochodze do 100 nawiewy na fulla i staje gdzieś z boku więc jak nie wiesz to się nie wypowiadaj bo szukam tu pomocy A nie twojego zdania że nie ma problemu
  • #6 18734296
    Vagers
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Podaj kod silnika i rok auta a wieczorem ci coś znajdę.
  • #7 18734349
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3341
    Po pierwszwe w układzie chłodzenia po zagrzaniu jest dopuszczalne ciśnienie od 0.5 - 1 bara co powoduje ze temperatura wrzenia rosnie do 110 120 stopni. Wyższe ciśnienie jest upuszczane przez korek w zbiorniczku bo ma wbudowany zawór bezpieczeństwa. Temperatura 100 stopni to normalna temperarura pracy a w dieslu przes specyfikę silnika ciężko by na postoju włączyły się wentylatory. Druga sprawa to wskaźnik na desce jest tak skalibrowany (ma zapisaną mapę wartości do wskazań) że pokazuje 90 stałe w zakresie 85 - 100 stopni żeby nie denerwować pedantów. Reasumując nie ma problemu w twoim samochodzie.
  • #8 18734804
    Vagers
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    AHF: termostat otwiera 87 st C, zamkniecie chlodnicy 1.2 do 1.5 bara. Czujnik temp płynu przy 20st 3.5V a przy 80st C 1.4 volta na 112 pinie ecu. To znalazlem na szybkiego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wentylatorami w Audi A3 8L 1.9 110KM, które nie włączają się mimo wysokiej temperatury silnika, osiągającej 100°C. Wymieniono termowłącznik i termostat, jednak wentylatory działają tylko przy włączonej klimatyzacji. Użytkownik podłączył samochód do VAG, gdzie nie wykryto błędów, a temperatura na wskaźniku nie przekracza 90°C. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że temperatura 100°C jest normalna dla silnika diesla, a wentylatory mogą nie włączać się na postoju. Podano również informacje dotyczące ciśnienia w układzie chłodzenia oraz specyfikacji termostatu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA