logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha rx-v795rds - jak najepiej podłączyć z Sony kdl-52w5500

djmilkyway 13 Paź 2014 23:07 1509 8
REKLAMA
  • #1 14039427
    djmilkyway
    Poziom 8  
    Witam,
    Posiadam amplituner Yamaha rx-v795rds, kiedyś niezłe cacko, dźwięk do tej pory bardzo mi się podoba i nie chciałbym go zmieniać.
    Używałem go tylko do muzyki stereo, lecz w końcu postanowiłem zakupić resztę głośników do stworzenia kina.
    NIE WIEM jak najlepiej podłączyć amplituner do TV i do dekodera kablówki UPC Mediabox HD. TV mam w miarę nowy Sony SONY kdl-52w5500
    Proszę o radę jak najlepiej połączyć te trzy elementy?.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14039741
    grubs
    Poziom 32  
    Ocena: 312
    Podłącz kablami optycznymi z końcówkami toslink zarówno TV jak i media box.
  • REKLAMA
  • #3 14042532
    djmilkyway
    Poziom 8  
    podłączyłem jak napisałeś. gra na dolby surround a na dts mam cisze chociaz z laptopa idzie taki sygnał przez hdmi do telewizora. a z tv amplituner podlaczylem przez kabel optyczny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14042538
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1282
    Ten telewizor nie wspiera formatu DTS na wyjściu optycznym.

Kolega ma dwie opcje, jeżeli naprawdę DTS jest konieczne:

- sprawdzić, czy laptop ma wyjście optyczne - zdarzają się takie laptopy

- użyć separator audio z sygnału HDMI np. aukcja nr 4624293258 na popularnym portalu aukcyjnym. To oczywiście tylko przykład. Można je kupić w innych serwisach sieciowych.
  • REKLAMA
  • #5 14042540
    djmilkyway
    Poziom 8  
    to mozliwe zeby telewizor ktory jest o wiele lat mlodszy i dalem kiedys za niego fortune nie mial dts a normalne dolby tylko? jestes pewien? jest sens walczyc wogole o to dts czy nie ma az tak duzej roznicy z dolby?

Dodano po 1 [minuty]:

a jakbym tv z ampli podlaczyl przez czincz? bo napisales ze dts nie idzie przez optyczne to moze na czinczu pojdzie
  • Pomocny post
    #6 14042541
    Polon_us
    Poziom 42  
    djmilkyway napisał:
    to mozliwe zeby telewizor ktory jest o wiele lat mlodszy i dalem kiedys za niego fortune nie mial dts a normalne dolby tylko? jestes pewien?

Proszę sprawdzić instrukcję telewizora - dział -> Dane techniczne -> Optical Out

djmilkyway napisał:
    bo napisales ze dts nie idzie przez optyczne to moze na czinczu pojdzie

Połączenie CINCH jest sygnałem analogowym i DTS nie przejdzie po tym. DTS, jak i Dolby Digital może przejść tylko przy połączeniach cyfrowych.
  • #7 14042543
    djmilkyway
    Poziom 8  
    kumam, a moglbys mi poradzic szczerze czy roznica jakosci dzwieku jest znaczaca miedzy dts a dolby? czy jest sens inwestowac w ten separator? niby 200zl ale zawsze cos.
  • Pomocny post
    #8 14042544
    Polon_us
    Poziom 42  
    Osobiście, nie uważam, że "skórka warta wyprawki". Innymi słowy, jeśli ma się naprawdę "dobre ucho" i dobry sprzęt, to różnica może być słyszalna.

Ale generalnie, baaardzo wątpię.

Niech kolega sprawdzi jeszcze tego laptopa, może ma wyjście optyczne.
  • #9 14042546
    djmilkyway
    Poziom 8  
    niestety nie mam w laptopie. wielkie dzieki za pomoc!!! mam jasna sytuacje. pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada amplituner Yamaha RX-V795RDS i telewizor Sony KDL-52W5500, z zamiarem podłączenia ich do dekodera UPC Mediabox HD. Zalecane jest użycie kabli optycznych TOSLINK do połączenia telewizora i dekodera z amplitunerem. Użytkownik napotkał problem z dźwiękiem DTS, ponieważ telewizor nie obsługuje tego formatu na wyjściu optycznym. Proponowane rozwiązania obejmują sprawdzenie, czy laptop ma wyjście optyczne lub użycie separatora audio HDMI. Użytkownik zastanawia się nad różnicą jakości dźwięku między DTS a Dolby Digital oraz sensownością inwestycji w separator audio.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA