logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamocować wałek trapezowy w frezarce CNC? Pierwsza konstrukcja

rekinisko 14 Paź 2014 13:33 2007 4
REKLAMA
  • #1 14040477
    rekinisko
    Poziom 22  
    Ocena: 142
    Witam. Przymierzam się do budowy pierwszej frezarki. Chciałbym w tym temacie co jakiś czas zadawć pytania odnośnie napotkanych problemów podczas budowy. Pierwsze co mnie trapi to sposób zamocowania wałka trapezowego. Nie jest zakończony w jakiś specjalny sposób, kończy się obciętym gwintem. Mam go połączyć z silnikiem tylko za pomocą takiego sprzęgła? Drugi koniec tego wałka ma być obsadzony tylko w łożysku? Czy tak zamontowany wałek nie będzie podatny na ruchy wzdłuż osi czy trzeba go jakoś dodatkowo zabezpieczyć?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14040503
    rekinisko
    Poziom 22  
    No dokładnie mam na myśli śrubę z gwintem trapezowym :) nie jestem specem z mechaniki.
  • REKLAMA
  • #4 14040515
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1625
    W linku który podałem masz obudowy. Są dla strony podtrzymującej i dla napędowej.
    Pokaż jakie zakończenie ma twoja śruba. Na forum natomiast są gotowe rozwiązania maszynek drewniaków, lub stabilniejszych o konstrukcji metalowej, jaki spostrzeżenia i opisy budowy.
  • #5 14049252
    rekinisko
    Poziom 22  
    Widziałem w internecie maszyny CNC trzy osiowe z jednym większym silnikiem na osi Y lub z dwoma silnikami i dwiema śrubami na osi Y. Dlaczego tak jest?
REKLAMA