logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić nakrętkę do śruby trapezowej 14x4 do frezarki CNC?

Hornet60 13 Maj 2006 19:35 3702 9
REKLAMA
  • #1 2621889
    Hornet60
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    Witam!
    Zamierzam się powoli zabrać do robienia frezarki CNC... dzisiaj za śmieszne pieniądze dostałem 4m (w kawałkach ok 1m) śruby trapezowej 14X4... teraz poszukuje nakrętek do tego, przeszukałem neta i najtańsze jakie widziałem to 37zł/szt :/ Więc pomyślałem że skoro mam dużo śrub to zrobie coś z nich... wymyśliłem żę można by przeciąć śrube wzdłuż na 4 części ok 10cm i przyspawać w rogach kwadratowej rury, gwinty są z tej samej śruby węc będą pasowały jak ulał... niedość że mocne to taka nakrętka miała by długości jakie tylko sobie chcemy...
    Co Wy o tym sądzicie?

Moderowany przez MirekCz:

Naucz się pisać słowo "śruby".
    Używaj przycisku pisownia.

Załączniki:
    • Jak zrobić nakrętkę do śruby trapezowej 14x4 do frezarki CNC? bez tytułu.JPG (11.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2622204
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 877
    Pomysł dobry,ale musisz idealnie ustawić te "ćwiartki" żeby się nie zakleszczały :D Uwzględnij też jakieś osłony przed ewentualnymi paprochami które mogą się dostawać do środka.
  • #3 2622270
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 2623378
    Hornet60
    Poziom 18  
    Osłonke można zrobić z podkładki o otworze równym otworowi śruby, po prostu ją przyspawać po 2 stronach... Tokarza niestety żadnego nie znam a najprawdopodobniej u nas w mieście nie ma żadnego, ale popytam się jeszcze... myślisz że wziąłby dużo mniej niż 37zł jakbym mu przyniósł gotową rurkę do nagwintowania??
  • #5 2623471
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Ostatnio dorabiałem nakrętke do prasy (owocowej) - średnica 1 cal i kosztowało mnie to 0,5l :D. Spawanie na 99% nie zda rezultatu, zwłaszcza dla takiego zastosowania, bo albo ci wyjdą straszne "luzy", albo silnik tego z miejsca nie ruszy (tak jak wyżej pisze). Sprawdzałeś w googlu czy nie można kupić normalnie?
  • #6 2623949
    Hornet60
    Poziom 18  
    No właśnie sprawdzałem i najtańsze były po 37zł...
    PS
    Jedna literówka na 6 nie znaczy że nie umiem pisać :/
  • REKLAMA
  • #7 2625561
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10267
    Idź do tokarza i z nim pogadaj. Dotoczy Ci coś takiego za 10..20zł (nie od sztuki - za wszystkie). Przynajmniej u mnie tak jest :D
  • #8 2626495
    rezi_ar
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    witam
    gdzieś na cnc.info.pl widziałem rozwiązanie, gdzie trzy kawałki śrub pracowały jako "nakrętka" dodatkowo bezluzowa.
    śruba pociągowa w środku, kawałki śrub stycznie do niej co 120 stopni.
    wszystkie kawałki śrub były przewiercone w osi i mocowane przez te otwory (2 obracały się swobodnie).
    nie mogę tego w tej chwili znaleźć.

z pozdrowieniami
    rezi
  • #9 2628813
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    chyba chodzi o to rozwiązanie :
    Załączniki:
    • Jak zrobić nakrętkę do śruby trapezowej 14x4 do frezarki CNC? rys2.jpg (12.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zrobić nakrętkę do śruby trapezowej 14x4 do frezarki CNC? rys1.jpg (36.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 2653611
    rezi_ar
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    zgadza się - to

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wykonania nakrętki do śruby trapezowej 14x4 na potrzeby frezarki CNC. Autor planuje przeciąć śrubę na cztery części i przyspawać je do kwadratowej rury, aby uzyskać nakrętkę o dopasowanym gwincie i dowolnej długości. Wskazano ryzyko deformacji spawu (ściąganie) oraz konieczność precyzyjnego ustawienia elementów, aby uniknąć zakleszczeń. Zasugerowano zastosowanie osłon chroniących przed zanieczyszczeniami, np. z podkładek przyspawanych po bokach. Kilka osób odradza spawanie ze względu na możliwe luzy i problemy z działaniem mechanizmu, proponując zamiast tego kontakt z tokarzem, który może wykonać nakrętki za niższą cenę (około 10-20 zł za komplet). Wspomniano także rozwiązanie bezluzowe złożone z trzech kawałków śrub pracujących jako nakrętka, mocowanych osiowo i rozmieszczonych co 120 stopni, co było opisane na forum cnc.info.pl.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA