logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta Prolink Gforce 2 Ti nie odpala monitora Gateway19 cali

kokor 02 Maj 2005 22:44 1347 17
REKLAMA
  • #1 1456367
    kokor
    Poziom 11  
    Cześć.Mam karte graficzną prolink gforce 2 Ti problem jest taki że karta współpracuje z różnymi monitoram, ale z moim gatewayem 19 cali(ev900) nie chce.
    Nie jest to problem kabla ani płyty.
    Zamieniałem kart graficzne i monitory i ten gf odpala wszystkie monitory oprócz tego gatewaya.
    Czy ktoś może coś poradzić?
  • REKLAMA
  • #2 1456760
    marcinus128
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    czesc, musial bys powiedziec cokolwiek wiecej, tzn "nie odpala" - nie startuje wysokie napiecie, nie ma zadnego efektu.....
    nie moge sobie tego wyobrazic, ale zwrocil bym uwage na parametry monitora ( rozdzielczosc, odswiezanie ) byc moze komputer przez ta twoja grafike podje sygnal o innych parametrach, ktory monitor w jakis sposob odrzuca, zwroc na to uwage, oraz napisz cos wiecej

pozdrawiam
  • #3 1456771
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Daruj mi głupie pytanie: czy ten Gateway pracuje z innym komputerem?
  • #4 1456824
    kokor
    Poziom 11  
    kolego marcinus128 poprzez nieodpala miałem na myśli to że na monitoże zapala sie zielona dioda i wyświetla sie tabliczka z napisem brak sygnału.Jak sprawdzić z jaką rozdzielczością i odświeżaniem karta chce włączyc monitor?

kolego jankolo monitor działa z różnymi kartami graficznymi na mojm kompóterze nie mam jak podłączyć go do innego kompa
  • #5 1456850
    childmaker
    Poziom 35  
    Ocena: 92
    Cytat:
    Jak sprawdzić z jaką rozdzielczością i odświeżaniem karta chce włączyc monitor?
    We właściwościach karty.
    A spróbuj odinstalować sterowniki od grafy i uruchom kompa na standardowym sterze z windy.
  • REKLAMA
  • #6 1456896
    kokor
    Poziom 11  
    wydaje mi się że strowniki od winy nie mają wpływu ma start monitora w dosie(a właściwie w biosie)
  • REKLAMA
  • #7 1457858
    ajek
    Poziom 15  
    Monitor masz podpięty do gniazda w ścianie czy do zasilacza w komputerze????????
  • #8 1457867
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    ajek napisał:
    Monitor masz podpięty do gniazda w ścianie czy do zasilacza w komputerze????????

... a może nam napiszesz jakie ma to znaczenie kolego?
  • #9 1457963
    ajek
    Poziom 15  
    Miałem przypadek z takim podłączeniem u siebie.Monitor podłączony do zasilacza nie startował a po podłączeniu go bezpośrednio do gniazdka działał bez problemu.Być może jakieś przeciążenie na zasilaczu (słaby zasilacz) wyjście z zasilacza było OK gdyż przy paru razy próbach monitor odpalił,ale częściej miał z tym problem.
  • REKLAMA
  • #10 1457983
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    ajek napisał:
    Miałem przypadek z takim podłączeniem u siebie.Monitor podłączony do zasilacza nie startował a po podłączeniu go bezpośrednio do gniazdka działał bez problemu.Być może jakieś przeciążenie na zasilaczu (słaby zasilacz) wyjście z zasilacza było OK gdyż przy paru razy próbach monitor odpalił,ale częściej miał z tym problem.

Zasilacz był na pewno za słaby . Przecież taki monitor ile prądu żre .
    Tak serio zasilacz nie ma wpływu na monitor . W zasilaczach AT włącznik działał najczęściej tak , że odłączał monitor i zasilacz , w ATX napięcie w gnieździe jest ciągle .

Czy to jest jedyna grafika w komputerze ?
  • #11 1457995
    TONI_2003
    Moderator
    Wybacz lecz podejrzewałem że coś w tym stylu napiszesz ale są to wierutne bzdury !
    Jeśli chodź trochę się na tym znasz to otwórz taki zasilacz z dwoma gniazdkami i zobacz jak są one wewnątrz połączone .
    Jedynie zaistnieć mogła taka sytuacja w dwóch przypadkach uszkodzony kabel zasilający monitor lub same gniazdko w zasilaczu .
    Więc wybacz że tak reaguję ale po to jest forum by pisać tylko to co się wie , a nie to co nam się zdaje i stąd moja irytacja . Taka sytuacja jak opisałeś nie mogła mieć miejsca .
    Pozdrawiam i bez urazy !
  • #12 1458330
    kokor
    Poziom 11  
    Tak to jedyna grafika w kompie
  • #13 1458365
    TONI_2003
    Moderator
    kokor napisał:
    Tak to jedyna grafika w kompie

... czy gdy próbowałeś inne monitory zmieniałeś kable do nich jeśli na tym kablu i z tym monitorem jaki Ci nie chce wyświetlać to może uszkodził Ci się sam kabel i karta nie ma komunikacji z monitorem ? Jeżeli nie jest podłączony na stałe możesz podmienić .
  • #14 1458436
    kokor
    Poziom 11  
    Podłaczając inne monitory zmianiałem kabel.Problem jest taki że jak biore kabel od innego mniejszego monitora(sprawny)to monitor 19 cali sie nieodpala bezwzględu na karte(może chodzi o brak 9 pinu w wtyczce bo orginalny kabel od niego ma wszystkie piny).
  • #15 1458455
    TONI_2003
    Moderator
    ... dokładnie tak też może być o ile tamten masz uszkodzony lub nie oryginalny ten od sprawnego pasuje ale właśnie do tego małego ( nie wnikam w szczegóły dlaczego ) . Jeśli masz na 100 % oryginalny kabel do tego dużego to jest uszkodzony .
  • #16 1458610
    kokor
    Poziom 11  
    Skoro jest uszkodzony to czemu jak wkładam do kompa inną karte(matrx g2) to monitor 19 calowy chodzi normalnie.Mówie oczywiście o kablu orginalnym.A dla jasności próbuje zmusić do współdziałania karte gf2 Ti i monitor 19 cali Gatewaya które osobno chodzą doskonale.
  • #17 1458760
    TONI_2003
    Moderator
    Jeśli jest tak jak napisałeś i kabel jest oryginalny to raczej moja koncepcja upada . Wiele monitorów ma swoją specyfikację i w niej jest między innymi opis gniazda i w tyku na kablu oraz połączenia . Może by warto to sprawdzić o ile ten dokument posiadasz lub poszukać na necie . Jako że sytuacja jest co najmniej dziwna .
  • #18 2010633
    kokor
    Poziom 11  
    Niestety problem rozwiązał sie sam, bios na karcie padł i karta już niczego nie odpali. Wszystkim bardzo dziękuje za wniesione uwagi niestety nie rozwiązały one problemu. Powyższy post uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył karty graficznej Prolink Gforce 2 Ti, która nie wyświetlała obrazu na monitorze Gateway 19 cali (model EV900), mimo że współpracowała poprawnie z innymi monitorami. Monitor Gateway działał z innymi kartami graficznymi, a problem nie leżał w kablu ani płycie głównej. Użytkownik zauważył, że na monitorze zapala się zielona dioda i pojawia się komunikat "brak sygnału". Dyskusja obejmowała sprawdzenie rozdzielczości i częstotliwości odświeżania sygnału wysyłanego przez kartę, testy z różnymi kablami oraz sugestie dotyczące sterowników i zasilania monitora. Wątpliwości pojawiły się wokół oryginalności i stanu kabla sygnałowego, jednak oryginalny kabel działał z inną kartą graficzną. Ostatecznie problem okazał się uszkodzeniem BIOS-u karty graficznej, co uniemożliwiło jej poprawne uruchomienie i współpracę z monitorem Gateway. Temat został zamknięty po stwierdzeniu awarii BIOS-u karty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA