logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SANYO CEM2130PV-20 - Jak naprawić żółtawy obraz na ekranie?

GOTHAM 02 Maj 2005 23:12 1242 7
REKLAMA
  • #1 1456463
    GOTHAM
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Telewizorek dobrze mi się spisywał , do czasu aż kolorystyka ekranu zmieniała sie na żółtawą. Początkowo wystarczyło klepnąć przyjacielsko w obudowe telewizora i kolory wracały do normalności. Jednak z czasem juz klepanie nie pomagało tylko musiałem wyłączać i włączać telewizor od nowa. A teraz już nic nie pomaga i kolorystyka jest żółtawa cały czas. Dlatego proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1456480
    snake83
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Podejrzewałbym zimne luty na płytce kineskopu,przejrzeć ją dokłądnie i przelutować,szczególnie podstwakę kineskopu,wzmacniacz wizji i sprawdzić wszelkie wtyki prowadzące kable czy nie są zabrudzone.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1456761
    SONIAK12
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Witam
    To dość leciwy sprzęcik tak więc polecam rozkręcenie, odkurzenie i lutowinica w dłoń.
    Już sam znalazłeś usterkę stwierdzając, że po "stuknięciu" go coś się poprawia.
    W tych sprzętach po latach eksploatacji zimne luty na PK to standard, a dodatkowo jak już rozkręcisz to odwróć chassis i przelutuj wszystko co się grzeje a zwłaszcza układ odchylania V (pion), trafopowielacz, końcówkę audio i przetwornicę.
    Powodzenia, pozdrawiam Soniak
  • #4 1457159
    GOTHAM
    Poziom 14  
    Musiałem przelutowac płytke , wtykana w kineskop i wszystko hula jak trza :D W ciagu 2 dni usunołem 2 usterki w telewizorze (pierwsza usterka=pasy na ekranie= wymiana kondensatorów przy odchylaniu i duzego napiecia:) ) :D Została mi tylko jedna, czasem telewizor sam zmienia kanały do przodu ( o jeden kanał) i po chwili przestaje dzieje sie tak zaraz po włączeniu czy to nie jest wina jakiegos kondensatora?? Jeśli można prosić o jakąś rade :D
  • Pomocny post
    #5 1457428
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1146
    Sprawdź napięcia zasilania w momencie włączenia-szczególnie+5V.Ewentualnie uszkodzony przycisk klawiatury lokalnej-najlepiej wylutować na czas sprawdzenia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1457480
    este67
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Jeśli nie pomoże wskazówka kol. andpol 33 - przeskakiwanie programu powoduje czasami zwierający przycisk "program-góra" na pilocie. Spróbuj przemyć spirytusem płytkę nadajnika z resztek pyłu grafitowego i wszyskiego co tam sie nagromadziło :)
  • Pomocny post
    #7 1457851
    snake83
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Zgodze się z kolegami,sprawdź pilota,wyczyść go i sprawdź też klawiaturę lokalną.Jesli to nie to,to może coś ze strerowaniem.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 1477301
    GOTHAM
    Poziom 14  
    Chodziło o zasialnie 5+ na płycie telewizora wymieniłem dwa kondensatory 10volt 100uF. I wszystko hulla :D Jak dobrze być elektronikiem :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem żółtawego obrazu w telewizorze SANYO CEM2130PV-20 był spowodowany zimnymi lutami na płytce kineskopu, szczególnie podstawką kineskopu oraz wzmacniaczem wizji. Po rozkręceniu i przelutowaniu tych elementów oraz oczyszczeniu wtyków kolory wróciły do normy. Dodatkowo zalecane było przelutowanie elementów grzejących się na chassis, w tym układu odchylania pionowego, trafopowielacza, końcówki audio i przetwornicy. W trakcie naprawy wymieniono kondensatory przy odchylaniu i dużym napięciu, co usunęło pasy na ekranie. Późniejszy problem z samoczynnym przełączaniem kanałów okazał się związany z zasilaniem +5V na płycie, gdzie wymiana dwóch kondensatorów 10V 100uF rozwiązała usterkę. Dodatkowo wskazano na możliwość uszkodzenia przycisku klawiatury lokalnej lub pilota, które mogą powodować przeskakiwanie kanałów; zalecane było ich oczyszczenie, np. spirytusem, oraz wylutowanie przycisku do testów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA