logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Somfy Dexxo Optimo - Uszkodzony optyczny moduł obrotów silnika.

Dariusz.11 19 Paź 2014 09:13 3000 3
REKLAMA
  • #1 14053752
    Dariusz.11
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam.

W napędzie Somfy Dexxo Optimo odczyt obrotów silnika realizowany jest optycznie. W moim przypadku uszkodzony jest moduł (brak jednego z elementów, chyba dioda smd).
    Proszę o informację co to za element lub gdzie mogę dostać sprawny moduł. Zdjęcie modułu poniżej.

Pozdrawiam

Somfy Dexxo Optimo - Uszkodzony optyczny moduł obrotów silnika.
  • REKLAMA
  • #2 14062235
    Dariusz.11
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam.
    Moduł naprawiony. Do pomiaru obrotów zastosowano transoptor szczelinowy. W tym przypadku przecięto transoptor na dwie części, na płytce ze zdjęcia została dioda emitująca a brakującym elementem był fototranzystor. Te dwa elementy były fabrycznie połączone plastikową płytką na której było oznaczenie podzespołu. Na potrzeby montażu wycięto tą płytkę i tym samym początkowo miałem problem ze znalezieniem zamiennika.
  • REKLAMA
  • #3 21566797
    bearaczekrc
    Poziom 5  
    Na przyszłość dla zainteresowanych jest to para dioda oraz fotorezystor firmy Osram. Jak ktoś by potrzebował to mam na zbyciu. Możliwa jest również zamiana na nadajnik IR oraz fotorezystor IR również firmy Osram. Osobiście zastosowałem takie rozwiązanie.
REKLAMA