logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DELL E4310 - Regeneracja baterii z bq20889 + bq29330

arus_m 20 Paź 2014 16:35 3159 5
  • #1 14057776
    arus_m
    Poziom 13  
    Witam.

Bateria w moim dellu po około 2 latach użytkowania znacznie skróciła swój czas pracy (początkowo było to około 4h, teraz już poniżej 2h, więc komputer nie jest już dla mnie zbytnio użyteczny bez zasilacza). Po odpaleniu windowsa przez ostatnie kilka miesięcy wywalało komunikat że czas pracy może się skracać, i od tego momentu faktycznie zaczął się skracać, teraz jest to już komunikat o konieczności wymiany baterii.

Proszę o informacje czy elektronikę z w.w. układami da się resetować jeśli jest taka konieczność? Da się sprawdzić ile ma "nastukane" cykli bez jakichś specjalnych urządzeń?

Z tego co czytałem w innych wątkach o bateriach dell można spróbować wymiany samych ogniw, ale nie wiem czy ilość cykli nie jest na tyle duża że zaraz może się mimo wymian ogniw wykrzaczać.

Obecnie w baterii są ogniwa o symbolu: LGABC11865. Gdzie najlepiej kupić ich odpowiedniki i czy możliwe jest uzyskanie większej pojemności niż w oryginalnej baterii?

Dodaje screen z baterymona:
    DELL E4310 - Regeneracja baterii z bq20889 + bq29330

Z góry dzięki za pomoc
  • #2 14058806
    Wiesław Rzepka

Poziom 32  
    Ocena: 156
    Dziwne jest to, że FCC jest mniejsze niż Current capacity, która jest równa DC. Coś się dzieje z softem.
    Ważna uwaga: nie wolno pod żadnym pozorem odłączać pakietu od elektroniki - bq20889 prawie na pewno zablokuje się. Nie wolno grzebać w sofcie nawet przy użyciu programu dla BQ20889. Bateria nie będzie działać. Najpierw należy zapisać wsad flasha, następnie specjalnym programem dla della zrobić "renew flash". Dopiero później można wymienić ogniwa i używając programu dla bq20889 skorygować dane.
    Konto firmowe:
    Serwis T-W
    pl. Bema 6, Tarnów, 33-100 | Strona WWW: www.re-comp.pl
  • #3 14062049
    arus_m
    Poziom 13  
    Dziękuje za informacje.

Czy możecie polecić kogoś kto się podejmie regeneracji takie akumulatora?

Ponadto chciałbym zapytać co uważacie o kupnie najtańszego zamiennika i- jeśli okazałoby się że pojemność jest nie najlepsza- wymianie ogniw (od razu po zakupie) na jakieś markowe. Czy w takich zamiennikach stosuje się elektronikę sprawiającą problem jak w moim akumulatorze?

Pozdrawiam
  • #4 14062967
    Wiesław Rzepka

Poziom 32  
    Napisz do mnie na e-mail lub na PW.
    Konto firmowe:
    Serwis T-W
  • #5 14063710
    arus_m
    Poziom 13  
    Panie Wiesław Rzepka,

Napisałem dwukrotnie PW (jedną nawet przed powyższym postem) ale niestety nie otrzymałem odpowiedzi. Adresu mailowego nie widzę w Pańskim profilu.

Proszę o kontakt
  • #6 14064583
    Wiesław Rzepka

Poziom 32  
    Już masz na PW. Przepraszam za pozorny brak odpowiedzi - to przez chroniczny brak czasu.
    Konto firmowe:
    Serwis T-W
REKLAMA