logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Naprawa baterii Dell E6520 z BQ30423 - wymiana ogniw, problem z ładowaniem

mamproblem100 11 Lut 2024 14:06 1134 6
  • #1 20956021
    mamproblem100
    Poziom 5  
    Wiatam
    Posiadam baterię z Dell E6520 z BQ30423.
    Baterię zamęczyłem ciągłym podłączeniem do zasilacza.
    Pewnego dnia rozładowała się i nie chciała naładować powyżej 14%.
    Otworzyłem ją i zmierzyłem, że są rozbieżności na poszczególnych sekcjach. Bez odłączania jej od elektroniki podłączyłem zewnętrzne źródło ładowania i naładowałem wszystkie ogniwa do 4.35V. Po włożeniu do laptopa początkowo pokazało, że jest rozładowana, ale po pewnym czasie skoczyło na 100%. Trzymała bardzo długo, aż się rozładowała. Potem zaczęły się problemy. Naładowała się tylko do 57% i przestała ładować.
    Ponownie otworzyłem baterię, zmierzyłem ogniwa i znowu jedno miało niższe napięcie. Odłączyłem akumulatory od elektroniki i, ponieważ posiadam ogniwa z drugiej takiej baterii, wymieniłem najgorsze ogniwa. Po wlutowaniu ich laptop nie wykrywa baterii, a lampka ładowania miga 1x na biało i 4x na pomarańczowo. I ta sekcja się powtarza. Czy to oznacza, że muszę kupić nową baterię, czy da się jeszcze coś z tym zrobić?
    Dziękuję za wszystkie podpowiedzi i pozdrawiam.
  • #3 20956672
    mamproblem100
    Poziom 5  
    Idzie coś z tym zrobić ?

Dodano po 1 [minuty]:

Szkoda mi kupować zamiennej baterii bo ogniwa po naładowaniu długo trzymały
  • #5 20957117
    szon
    Poziom 19  
    Ocena: 197
    mamproblem100 napisał:
    Szkoda mi kupować zamiennej baterii bo ogniwa po naładowaniu długo trzymały
    kupowanie ale prawdopodobnie będziesz musiał kupić oryginał bo zamiennika Dell może nie łyknąć. Ja tak miałem.
  • #6 20957452
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6864
    Poczytaj na podforum > Regeneracja baterii
    Cytat:
    Fraza: BQ30423 Szukaj na wybranych forach Znaleziono 38 wyników

Potem obejrzyj na YT filmiki : be2works
    I podejmij decyzję

p.s
    Org. bateria dla tego Dell to od 70 euro, "klony" od 30-u

czasem udało się poprzez
    Cytat:
    - DJI Battery Killer Software (download link below)
    - Link
    - CP2112 Debug Board Often found on eBay. for <£8

BQ30423 (rodzina bq208xx, bq304xx, sn803xx)
    3) czasem be2works może pokazać dump po wybraniu układu BQ30423 jako SN8030
  • #7 21461716
    mamproblem100
    Poziom 5  
    Problem rozwiązany.
    Zakup nowej baterii okazał się najlepszym rozwiązaniem.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz baterii Dell E6520 z układem BQ30423 zgłosił problem z ładowaniem – bateria nie ładowała się powyżej 14%, a po częściowej regeneracji ogniw i wymianie na nowe ogniwa z innej baterii laptop przestał wykrywać akumulator. Występowało miganie lampki ładowania w sekwencji 1x biało i 4x pomarańczowo, co wskazuje na zablokowanie sterownika baterii po odłączeniu ogniw. Wskazano, że możliwe jest skasowanie blokady sterownika, jednak wymaga to specjalistycznej ingerencji i poszukiwania odpowiednich usług. Zalecano zapoznanie się z materiałami na podforum „Regeneracja baterii” oraz filmami instruktażowymi be2works, które pokazują metody odczytu i naprawy układów BQ30423 i SN8030. W praktyce często konieczny jest zakup oryginalnej baterii Dell, gdyż zamienniki mogą nie być rozpoznawane przez laptop. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez zakup nowej oryginalnej baterii, co okazało się najskuteczniejszym rozwiązaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA