logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool AWM 250 - wyciek wody przy połączeniu bębna z kieszenią na proszek

RAF12 03 Maj 2005 16:58 1986 10
REKLAMA
  • #1 1457998
    RAF12
    Poziom 11  
    Witam!
    Jestem posiadaczem pralki Whirpool AWM250 i mam problem z wodą która sie z niej wydostaje. Woda ta cieknie na łaczenu bebna z kieszenia do której mozna wsypywać proszek (jest gumowy wąz który łaczy te dwa elementy i własnie tuz przy bębnie wycieka woda). Nie jestem szpecem w tej dziedzinie dlatego przedstawiam to obrazowo w miare łopatologicznie. Próbowałem to zasilikonowac ale wibracje bębna spowodowały że taka naprawa niewiele pomogła, Prosze o pomoc co zrobić w tym przypadku? Bo serwisu juz nie wzywam gdyz tak samo naprawili i nie chce mi sie w to wierzyć!!!
  • REKLAMA
  • #2 1458100
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 1458348
    RAF12
    Poziom 11  
    A jak wymienić ten wąż? Jakieś bliższe informacje
  • REKLAMA
  • #4 1458363
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 1458633
    RAF12
    Poziom 11  
    Tak ale serwis zrobił tak jak ja tzn: "zapaćkał" to silikonem i wytrzymało 2 miesiące
  • REKLAMA
  • #6 1458735
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 1458917
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 1459005
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 1459076
    RAF12
    Poziom 11  
    Własnie obudowe wiem jak zdemontować gorzej z wymiana tego węża, (dzieki skryn za strzał w 10)
    lub zastosowaniem innej techniki naprawy. Spróbuje tym klejem ale myśle że to długo nie wytrzyma gdyz kazda wibracja np. wirowanie powoduje ze te łączenie pracuje przez co pęka i znowu mam problem
  • #10 1459107
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 1460514
    RAF12
    Poziom 11  
    Ok. Dzięki spróbuje

Podsumowanie tematu

✨ Problemem jest wyciek wody w pralce Whirlpool AWM250 na połączeniu bębna z gumowym wężem łączącym bęben z kieszenią na proszek. Próba uszczelnienia silikonem okazała się nieskuteczna ze względu na wibracje bębna, które powodują pękanie uszczelnienia. Zalecanym i jedynym skutecznym rozwiązaniem jest wymiana uszkodzonego węża na nowy, co kosztuje około 40 zł. Wymiana wymaga demontażu przedniej obudowy pralki poprzez zdjęcie obejmy na fartuchu, odkręcenie śrub w dolnej części obudowy i przesunięcie jej w dół, co umożliwia dostęp do węża. Klejenie butaprenem może być alternatywą, jednak jest to metoda tymczasowa i mniej trwała, zwłaszcza przy nowoczesnych materiałach gumowych i zbiornikach typu DURAPROX lub CARBORAN, do których kleje słabo przylegają. Fabryczne uszczelnienia były kiedyś wykonywane z butaprenu, ale obecnie wymiana węża jest rekomendowana jako trwałe rozwiązanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA