Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fujitsu Siemens amilo M1437G po wymianie karty graficznej brak obrazu

zibidrive 23 Oct 2014 10:49 1935 23
    zibidrive
    Level 9  
    Witam, posiadam laptopa jak w temacie, laptop nie jest już młody ale szkoda było mi go rozebrać na części więc postanowiłem kupić do niego drugą kartę graficzną, ponieważ ta która w nim siedziała ATI X700 padła, kupiłem ATI X1400 i po zamontowaniu laptop uruchamiał się świeciły kontrolki ale nie było obrazu po kilku próbach włączenia i wyłączenia laptop uruchomił się normalnie był obraz ale gdy go wyłączyłem i chciałem włączyć nadal było to samo czyli kontrolki świeciły ale brak obrazu. Może ktoś ma jakiś pomysł i mógł by mi pomóc.
    Spirit-XT
    Level 11  
    Możliwe że masz zbyt mało prądu do uruchomienia tej wypasionej karty graficznej. Sprawdzałeś czy jest w pełni kompatybilna z Twoim laptopem?
    Daris
    Level 20  
    Tą kartę skąd kupiłeś ?
    Spirit-XT
    Level 11  
    Nie chodziło mi o zasilacz tylko o moc dostarczaną przez port przy grafice laptopa. Możliwe że karta nie jest w pełni kompatybilna.
    Daris
    Level 20  
    Karta powinna działać w tym modelu. Możliwe, że x1400 ma uszkodzony chip.
    zibidrive
    Level 9  
    Tylko jak sprawdzić moc dostarczaną przez port i dlaczego karta raz uruchomiła się normalnie a po wyłączeniu laptopa już było brak obrazu.
    Spirit-XT
    Level 11  
    Masz możliwość podpięcia karty do innego laptopa? Moim zdaniem najlepiej założyć identyczną kartę jak była albo odrobinę lepszą. Miałem już takie problemy przy wymianie na dużo mocniejsze (w innej technologii). Zawsze jest też szansa że faktycznie ten nowy układ jest też uszkodzony. Możesz przeczyścić gniazdo i styki (tylko delikatnie i z wyczuciem).
    zibidrive
    Level 9  
    Możliwości podpięcia karty do innego laptopa nie mam , styki przy porcie wyczyściłem i nadal to samo, tylko dlaczego jak wyjmę procesor albo ram to laptop też się uruchamia i nie piszczy żadnych błędów?
    Daris
    Level 20  
    zibidrive wrote:
    tylko dlaczego jak wyjmę procesor albo ram to laptop też się uruchamia i nie piszczy żadnych błędów?

Możesz to rozwinąć ?
    zibidrive
    Level 9  
    Po włożeniu nowej karty gdy było brak obrazu pomyślałem że może wina procka albo ramu więc podmieniłem i nadal było to samo więc włączyłem laptopa bez ramu i procka, paliła się kontrolka zasilania tak samo jak z ramem i procesorem.
    lisek
    Service technician RTV
    Jaki system Win?
    Ile ?-bit ?
    Jaka wersja Catalyst mobile?
    Masz mozliwośc wejścia w Catalyst Control Center

Ostatnie Mobility Ati Catalist Link_ do zassania pod Win XP.(np. Mobile Catalist 6.8/ 7.2/ ...8.10 - pod XP obsługuje X1x00
    lub Link
    Zaś pod Vista obsługuje min.
    Quote:
    * Mobility Radeon9550, 9600, 9700, 9800, X300, X600, X700, X800
    * Mobility Radeon; X1300, X1400, X1600, X1800

"ATI MOBILITY RADEON X700 " = ati2mtag_M26, PCI\VEN_1002&DEV_5652

Link_modyfikacje driverów ATI i NV dla mobile
    lisek
    Service technician RTV
    Tak dla mnie to "chyba ubiłeś" płytę główną wsadzając tę prądożerną ATI X1400
    Tam w orginale zawsze był Radeon X700( ATI M26P)

Ta płyta to stara platforma Uniwill (P71EN0 rev.?) Link_ jest na Elektrotani
    Daris
    Level 20  
    Na czym miałby pokazać brak procesora ? Nie ma czegoś takiego
    zibidrive
    Level 9  
    kolego "Daris" może masz jakiś pomysł?

Dodano po 6 [minuty]:

Po włożeniu padniętej karty x700 na której też nie było obrazu, to matryca jest lekko podświetlona i widać ruch pikseli a na x1400 brak jakichkolwiek oznak życia.
    Spirit-XT
    Level 11  
    Płyta główna piszczy tylko kiedy uszkodzony (nie zamontowany) jakiś sprzęt podłączany do niej. Jak płyta nie pika to jest uszkodzona. Ja bym wymontował grafikę i spróbował jeszcze bez niej uruchomić. Możliwe że coś w sekcji zasilania się usmażyło. Sprawdź czy piszczy bez grafiki. Jak dalej nie piszczy to jeszcze może być wina procka ale niby odrzuciłeś taką możliwość
    darnok44
    Level 23  
    Z jakiego laptopa pochodzi ta nowa karta x1400?
    zibidrive
    Level 9  
    kolego "Spirit-XT" po wyjęciu karty laptop się uruchamia, świecą kontrolki i jest biały ekran, laptop wogóle nie piszczy z braku karty

Dodano po 1 [minuty]:

nie wiem z jakiego laptopa pochodzi karta
    lisek
    Service technician RTV
    Taka karta pod Fujitsu Siemens 35-1P7120-C0 ATI M26P TYPE1 VGA BD
    na ebay"u "chodza" po ok. 15 Eur, na pl. znanym portalu aukcyjnym podobnie
    Podejmij męską decyzję i będzie po problemie!?

darnok44
    Level 23  
    Mam pod ręką tego Amilo więc wsadziłem x1400 z nowszego , chyba Pi1536 i laptop startuje na niej z obrazem. Ba spraedziłem kilka innych Ati min: 4670m, 3870m, 4850m i one również działają. Natomiast nvidia już nie, chociaż wrzuciłem tylko 2 karty 9600m więc w sumie nie moge powiedzieć czy inne nie pójdą.
    Spirit-XT
    Level 11  
    Raczej inne też nie pójdą. Ważne że płyta jest sprawna. Ta x1400 może być zbyt prądożerna i dlatego nie ciągnie