logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grafika Ati x700 w laptopie Fujitsu Siemens M1437G szwankuje

sloniusz 29 Lut 2008 23:36 5397 5
  • #1 4860537
    sloniusz
    Poziom 11  
    Witam!
    Laptopik firmy Fujitsu - Siemens Amilo M1437G.
    Od wczoraj odmawia posłuszeństwa :(
    Objaw jest następujący, a raczej objawy :
    - jak resetowalem laptopa to juz od momentu pojawienia sie info o biosie
    czcionka zmieniła się do kolosalnych rozmiarów (jedna litere widzialem na
    pół ekranu).
    - uruchamiaja sie windowsy chwile jest ok za chwile niektore litery widac z
    "paskami" np dolna czesc logo explorera, outlooka itp
    - czasem robi sie ciemno i pojawiaja sie paski na ekranie
    - zwalnia strasznie prace (czasem) np emaile jak przegladam suwakiem w dół
    to chodzą skokowo, za chwile jest znów ok
    - czasem nie mozna nic napisac ani nie dziala myszka - ale jest to efekt wizualny (tylko) laptop przyjmuje to co sie napisze itp
    - aktualnie jakos odpalił, ale dziala na 3/4 ekrany - po prostu mam węższy a po prawej stronie jest prostokąc (czarny).
    - jak resetuje to w 90% widze duze czcionki (na cale lcd) juz począwszy od ładowania biosu, pozniej pojawiaja sie jakies kreski , krzaczki itp , ładuje sie windows i na tym koniec bo go nie widze - ekran robi sie ciemny
    - wolno przewija sie tekst , wolno chodzi suwak np w outlooku od emailow

Grafika ATI Radeon X700 128 MB.

Czy pada mi grafika czy cała płyta? Co robic?
    Fotki poglądowe - aktualnie
    Grafika Ati x700 w laptopie Fujitsu Siemens M1437G szwankujeGrafika Ati x700 w laptopie Fujitsu Siemens M1437G szwankuje
    , a tak wyglada moja karta graficzna
    Pozdrawiam i bede wdzieczny za pomoc
    Słoniusz
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej!
    Firmy takie czy siakie co jakiś czas kasują fotki czy coś w tym stylu i już nic nie zostaje dla potomnych....
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich (wspomnę że czas okres ładowania fotek jest tragiczny), że niewspomnę o spadających reklamach itd..

Pomoc w formie ...
    Ogłoszenia: Wklejanie zdjęć.

• #2 4860985
    slvestr
    Poziom 32  
    Ocena: 89
    Spróbuj wywalić sterowniki i zainstalować nowe.
    Może z pakietu Omega.
    Podłącz jak możesz laptopa do monitora zewnetrznego np jakiegoś CRT, jak sie na nim bedzie zachowywać.
  • #3 4861176
    sloniusz
    Poziom 11  
    Witam, dzieki za odpowiedz. Sterowniki sciagnalem najnowsze ze strony amd i dalej to samo. Podłaczyłem pod tv - obraz widac normalnie.
    Hmm ale...jak resetuje to nie widac nic - dopiero jak sie ładuje logowanie do systemu - ale wtedy widze mały kwadrat przy kursorze i na tv i na matrycy :( Pozniej laduje sie i niby widac ok na tv a na matrycy mam węższy ekran...i cos dziwnego pod startem rozmazanego.
    Co ciekawe - jak resetuje podczas ladowania systemu pojawiaja sie pionowe kreski - lekko klepiac w dolny prawy rog laptopa znikaja lub pojawiaja sie grubiej .......
    :(
  • #4 4862153
    slvestr
    Poziom 32  
    Ocena: 89
    To znaczy że grafika i płyta jest ok. A to że na monitorzer zewnetrzym widać dopiero jak loguje windows to tak powinno być, gdyż za obsługę zwenętrznego monitora odpowiada sterownik grafiki z systemu. A z tego co piszesz jak przyciśniesz przy monitorze to oznacza że coś jest nie tak przt połączeniu grafika-monitor w laptopie możliwe, że taśma nie łączy.
  • #5 5063180
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 5063452
    sloniusz
    Poziom 11  
    Dzieki za odpowiedzi...info z ostatniej chwili.
    Oddalem sprzet do serwisu powolujac sie na ustawę - wymienili grafike na nową, starą oddali. Sklep pokrył koszta. Minąl miesiąc od odbioru...to samo się dzieje....
    Myslalem, ze serwis stanie na wysokosci zadania, a oni wymienili karte i naliczyli sklep na 1220 zl brutto....
    Cos chyba psuje tą grafikę u mnie....zauwazylem ze jak stukam w dolny prawy róg to obraz sie poprawia....
    Pozdrawiam
REKLAMA