logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amilo M1437g, paski na matrycy, uszkodzenie mechaniczne?

przemo.t 21 Gru 2007 13:08 4980 5
REKLAMA
  • #1 4610365
    przemo.t
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    Witam
    Opisze moze sytuacje ;)
    Zainstalowana gra NFS, w momencie wychodzenia z gdy klawiszem ESC, w tym momencie czarny ekran i zawis windowsa.
    Laptop zamkniety klawiszem ON/OFF. Po ponownym wlaczeniu na ekranie pojawily sie zielone pasy pionowe... i uwaga juz w samym biosie... a wiec sterowniki windowsa mozemy wykluczyc...

Zaktualizowany zostal BIOS plyty -> nic nie pomoglo, sterowniki windy na wszelki wypadek takze...
    Zauwazylem ze jak Laptopa sie wygnie to nieraz obraz sie naprawia, nieraz pogorszy... a nieraz bluescreen, zrzucanie pamieci i reset. Jak jest calkowicie zimny potrafi chodzic dobrze 3 minuty.
    W trybie VGA uruchamia sie normalnie jednak paski na ekranie lub regulatnie wypenione prostokaty nadal sie pojawiaja.

Rozebralem go wyciagnalem wszytskie karty z nadzieja ze moze styki nie kontaktuja->nic nie pomoglo. Na zewnetrznym monitorze efekty takie same, wiec wykluczam matryce.

Grafika to ATI X700

Spotkal sie ktos z czyms takim??
    Stawaim na zimny lut na plycie gł. ale czy oby napewno?
  • REKLAMA
  • #2 4612574
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1267
    Skoro wyginanie pomaga, to raczej zimny lut, być może pod samym chipem karty.
  • REKLAMA
  • #3 4613713
    przemo.t
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    Wie ktos jak mozna to naprawic?
    Dodatkowo zamieszczam fotki pokazujace jak to wyglada.
    Amilo M1437g, paski na matrycy, uszkodzenie mechaniczne?Amilo M1437g, paski na matrycy, uszkodzenie mechaniczne?
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę przeczytać i stosować...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• REKLAMA
  • #4 5292716
    nego
    Poziom 1  
    Miałem dokładnie ten sam problem - nawet paski na matrycy wyglądały tak samo.
    Wymieniłem całą kartę i pomogło.
    Zauważyłem, że na karcie z jednego malutkiego kondensatora (nie wiem czy to tak się nazywa) coś wyciekło.
    Tak swoją drogą, to szukałem informacji na ten temat i znalazłem całkiem sporo opisów podobnych problemów - zawsze w tym konkretnym modelu! Zawsze są paski i zawsze znikają albo ruszają się przy naciskaniu/wyginaniu laptopa.
    Ciekawe czy to Fujitsu-Siemens tak się popisał z tym latopem, czy jest to wina ATI?
    Bo wygląda na to, że posiadacze tego modelu prędzej czy później mogą się tego spodziewać!
    U mnie to się stało 2,5 roku po zakupie.
  • REKLAMA
  • #5 5293259
    ja71986
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Ja bym się nie śpieszył z wymianą, miałem paski kiedyś ale rozkręciłem laptopa i wpiąłem do końca taśmę od matrycy.
    Pomogło
  • #6 5293296
    sander
    Poziom 16  
    Ocena: 49
    ja71986 napisał:
    ja bym się nie śpieszył z wymianą, miałem paski kiedyś ale rozkręciłem laptopa i wpiąłem do końca taśmę od matrycy. Pomogło

Ale w tym przypadku na pewno nie pomoże bo autor pisał że na zewnętrznym jest to samo. Układ graficzny do wymiany lub przelutu.
REKLAMA