logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A5 2011 rok mrugające świece, wtedy brak mocy, czasami nie odpala

Dawidoswml 23 Paź 2014 23:24 3366 6
REKLAMA
  • #1 14068071
    Dawidoswml
    Poziom 9  
    Witam. Mam taki problem z moja audi a5. 3.0 tdi 240KM manual. Do dziś było wszystko ok, aż nagle auto zapaliłem, ruszyłem i zgasło. Nie chce zapalić już. Pompkę paliwową słychać normalnie ale auto nie odpala. Podłączyłem kompa i pokazuje błąd 5112, 5122 i 5127. Ciśnienie na listwie paliwowej za niskie. Wymieniłem czujnik ciśnienia na listwie i jest to samo, wymieniłem jeden wtrysk, bo był nie od kompletu, lecz nic nie pomogło. Nie wiem co może być, prosiłbym o pomoc, może ktoś miał taką awarię. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 14068120
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4416
    Zadam pytanie naprowadzające, jak masz gorączkę, zmieniasz termometr na taki, który pokaże temperaturę 36.6 czy się leczysz?
  • REKLAMA
  • #3 14068132
    Dawidoswml
    Poziom 9  
    Pawel wawa napisał:
    Zadam pytanie naprowadzające, jak masz gorączkę, zmieniasz termometr na taki, który pokaże temperaturę 36.6 czy się leczysz?
    Nie wiem o co Ci chodzi. opisałem tak jak najlepiej mozna. jest problem bardzo poważny ale widac ze odpowiedz nie za bardzo poważna
  • REKLAMA
  • #4 14068141
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4416
    Po co wymieniałeś czujnik ciśnienia, skoro ciśnienie jest za niskie? To było niepoważne. Sprawdziłeś czemu nie ma ciśnienia?
    Diagnostyka to nie tylko poczytanie błędów, a naprawa to nie wymienianie na pałę, może trafię.
  • REKLAMA
  • #5 14068146
    Dawidoswml
    Poziom 9  
    Jutro jestem umówiony z mechanikiem i będzie sprawdzał ciśnienie bo ja nie mam czym. zmieniałem czujnik ponieważ pokazało również że ciśnienie jest za wysokie lecz tylko raz i już pokazuje tylko ze za niskie trzykrotnie. Błąd 5112 błąd 5122 i błąd 5127. we wszystkich tych błędach za niskie ciśnienie
  • #6 14070863
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 14080208
    Dawidoswml
    Poziom 9  
    falubaz1 napisał:
    Widzisz w tym przypadku czujnik jest termometrem :) czyli twoją gorączką jest ciśnienie paliwa , mając coś tam do czytania błędów możesz spr sobie ciśnienie paliwa i wyjdzie ci że coś tam jest nia tak . Jeżeli jest coś nie tak z gorączką/paliwem to trzeba leczyć żródło - pompa itd

Jeżeli kolegi odp wyżej była nie poważna - to ode mnie dostajesz odpowiedź poważną :)
    Ciśnienie paliwa sprawdzone i jest odpowiednie.(specjalnym zegarem). Świece nie zaczynają mrugać zawsze lecz raz na jakiś czas. Jest dobrze, dobrze a nagle zaczynają mrugać i auto nie ma mocy. Zgaszenie i zapalenie auta powodują powrót mocy aż do następnego razu mrugania kontrolki świec. Zacząłem od podmieniania czujnika ciśnienia na listwie, zaworu ciśnienia na pompie (ponieważ mam do nich bezpłatny dostęp) i nic nie pomogło. Jutro jeszcze założę drugi zawór wysokiego ciśnienia na drugiej listwie wtryskowej, zmienię pompkę w baku oraz Pod autem z prawej strony pod fotelem pasażera. Jak to nie pomoże to prawdopodobnie pozostanie zmiana pompy, która rozwiąże problem :(. Zobaczymy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Audi A5 3.0 TDI 240KM, które nagle przestało odpalać. Po podłączeniu do komputera diagnostycznego pojawiły się błędy 5112, 5122 i 5127, wskazujące na zbyt niskie ciśnienie na listwie paliwowej. Wymiana czujnika ciśnienia oraz jednego wtrysku nie przyniosła poprawy. Użytkownik planuje dalsze sprawdzenie ciśnienia paliwa oraz wymianę zaworu ciśnienia na pompie i pompki w baku. Zauważa również sporadyczne mruganie świec, co wpływa na moc silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA