logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Audi A5 2.0 TDI nie odpala, kontrolka świec zarowych, dziwny dźwięk zaworu

bartffpl 28 Kwi 2020 23:47 2643 8
REKLAMA
  • #1 18655140
    bartffpl
    Poziom 3  
    Witam. Od jakiegoś czasu w moim aucie miałem problem z nierówną pracą silnika na biegu jałowym, pojechałem dzisiaj do mechanika , wypiął zawór elektromagnetyczny do pompy paliwa, wpiął spowrotem po czym auto nie chciało za bardzo odpalić , kiedy już się udało po chwili zgasło i na desce wyskoczyła kontrolka od świec zarowych, (na dodatek zawór zaczął wydawać dziwny odgłos) auto teraz nie pali . Dodam że przed wizytą u mechanika audi nie miało najmniejszych problemów z odpaleniem.
  • REKLAMA
  • #2 18655178
    gzresiek
    Poziom 20  
    Ocena: 29
    Zgasło bo się zapowietrzył. Przy okazji pompa ciśnieniowa pracowała z chwilowym brakiem smarowania. Teraz sprawdź magnesem czy na dnie zbiornika paliwa nie znajdziesz opiłków.
  • REKLAMA
  • #3 18655315
    bartffpl
    Poziom 3  
    Dostałem info że zawór jest sprawny ale brzęczy bo dostaje za słaby prąd
  • #4 18655560
    gzresiek
    Poziom 20  
    Ocena: 29
    bartffpl napisał:
    Dostałem info że zawór jest sprawny ale brzęczy bo dostaje za słaby prąd

To doprowadź do niego dla testu "prąd" przewodami zastępczymi.
    Nie powinno się robić żanych rzeczy, które mogą spowodować pracę jakiejlolwiek pompy na sucho nawet przez chwilę. Nawet notoryczna jazda "na oparach" może być przyczyną uszkodzenia. Na przykład wskutek uszkodzenia czujnika poziomu paliwa.
  • REKLAMA
  • #5 18656233
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    gzresiek napisał:
    To doprowadź do niego dla testu "prąd" przewodami zastępczymi.
    I co to wniesie nowego?
    bartffpl napisał:
    Od jakiegoś czasu w moim aucie miałem problem z nierówną pracą silnika na biegu jałowym
    Albo umarł któryś wtryskiwacz, albo sama pompa CR.
    gzresiek napisał:
    Nie powinno się robić żanych rzeczy, które mogą spowodować pracę jakiejlolwiek pompy na sucho nawet przez chwilę.
    Przede wszystkim to nie powinno się pisać o rzeczach, o których pojęcia się nie ma. Ten zawór otwiera/zamyka kanał przelewowy, dla regulacji ciśnienia, a co za tym idzie wydatku pompy. Tak że teraz trzeba dociec, czemu tego ciśnienia nie ma - czy przez uszkodzony zawór elektromagnetyczny, zużytą pompę, czy wtryskiwacz puszczający ciśnienie w przelew.
  • REKLAMA
  • #6 18659069
    T5
    Admin grupy Samochody
    Ocena: 4157
    A ten mechanik posiada jakiś tester? Może zobaczyć parametry silnika? Jakie jest ciśnienie paliwa przy rozruchu?
  • #7 18660462
    bartffpl
    Poziom 3  
    Sprawdził ciśnienie paliwa i wychodzi mu 500 bar, wymienił czujniki to samo, ciekawostka to że na komputerze wyskakuje błąd że auto ma za małe ciśnienie , a co najlepsze na postoju pokazuje 150 bar, Oddali komputer do sprawdzenia i niby jest ok, teraz sprawdzają kable.
  • #8 18660592
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3354
    bartffpl napisał:
    Sprawdził ciśnienie paliwa i wychodzi mu 500 bar, wymienił czujniki to samo, ciekawostka to że na komputerze wyskakuje błąd że auto ma za małe ciśnienie , a co najlepsze na postoju pokazuje 150 bar, Oddali komputer do sprawdzenia i niby jest ok, teraz sprawdzają kable.

Jaki czujnik, regulator ciśnienia czy czujnik ciśnienia. Kto za to będzie płacił, gdybym był klientem i mechanik chciałby mnie obciążyć swoją mylną decyzją to bym mu ten czujnik w mordę wsadził i kazał połknąć. Ma on pojęcie co robi ?
  • #9 18678483
    bartffpl
    Poziom 3  
    Zabrudzona pompa cr była przyczyną braku możliwości odpalenia auta, po przeczyszczeniu auto śmiga.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z Audi A5 2.0 TDI, które nie odpalało po wizycie u mechanika. Po wypięciu i ponownym podłączeniu zaworu elektromagnetycznego do pompy paliwa, silnik miał nierówną pracę na biegu jałowym, a po uruchomieniu zgasł, wyświetlając kontrolkę świec zarowych. W odpowiedziach zasugerowano, że przyczyną problemu mogło być zapowietrzenie, uszkodzenie pompy CR lub wtryskiwaczy. Po sprawdzeniu ciśnienia paliwa, które wynosiło 500 bar, oraz błędów w komputerze, okazało się, że zabrudzona pompa CR była przyczyną braku możliwości odpalenia auta. Po jej oczyszczeniu, samochód zaczął działać prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA