logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alfa Romeo 156 1.8 TS - lokalizacja wzmacniacza anteny radiowej i bezpiecznika

macxxx 03 Maj 2005 20:33 3992 6
REKLAMA
  • #1 1458626
    macxxx
    Poziom 11  
    nawet po podaniu 12V na kostke ISO pin5 zasilania antena nie działa, antena jest podobno wbudowana w tylną szybę ale gdzie jest wzmacniacz antenowy lub jakiś bezpiecznik na zasilaniu tej anteny?
  • REKLAMA
  • #2 1462205
    macxxx
    Poziom 11  
    i jeszcze jedno był zamontowany zestaw głośnomówiący NOKIA 3110, czy to ma jakiś wpływ na antene radia?
  • REKLAMA
  • #3 1462631
    kordel
    Poziom 25  
    Ocena: 92
    Zestaw glosnomowiacy nie ma nic do anteny, no chyba, ze taki profesor montowal... W ktora strone podpinales te +12V? Do radia czy do auta? Normalnie pin 5 na kostce ISO jest do sterowania elektryczna antena, a nie do wzmacniacza. Rozbiez slupki przy tylnej szybie i zobacz co tam jest grane. Sprawdz czy dochodzi napiecie i czy przewod antenowy nie jest przerwany (zarowno srodkowa zyla jak i ekran).
  • REKLAMA
  • #4 1463112
    macxxx
    Poziom 11  
    zestaw głośnomówicy był montowany w serwisie alfy przy kupnie samochodu razem z autoalarmem w 1998 roku, te 12V podałem z radia (nowe radio PIONEER DEH-1700R) na kostke ISO samochodu pin 5 (kolor czerwono-brązowy) a co do demontazu tego słupka przy tylnej szybie gdzie podchodzi kabel antenowy to chyba bez odkręcenia tylnych siedzeń się nie obejdzie. Mam pytanie czy wzmacniacz antenowy jest montowany w tym słupku i czy demontaz tego slupka jest mozliwy bez odkrecania siedzen?
  • REKLAMA
  • #5 1463569
    kordel
    Poziom 25  
    Tak. Wzmacniacz jest montowany w slupku. A czy bez odkrecania siedzen sie da to nie wiem. Rozejrzyj sie dobrze to zobaczysz czy trzeba odkrecac siedzenia.
  • #6 1463971
    macxxx
    Poziom 11  
    a skąd jest zasilany (jakim przewodem) wzmacniacz antenowy?
  • #7 1464449
    kordel
    Poziom 25  
    Chodzi Ci o kolor? Nie mam pojecia.

Podsumowanie tematu

✨ W Alfa Romeo 156 1.8 TS antena radiowa jest wbudowana w tylną szybę, a wzmacniacz antenowy znajduje się w słupku przy tylnej szybie. Podanie 12V na pin 5 kostki ISO (kolor czerwono-brązowy) z radia, który służy do sterowania elektryczną anteną, nie powoduje jej działania, co sugeruje konieczność sprawdzenia ciągłości przewodu antenowego oraz obecności napięcia przy wzmacniaczu. Demontaż słupka z wzmacniaczem może wymagać odkręcenia tylnych siedzeń, choć nie jest to jednoznaczne. Zestaw głośnomówiący Nokia 3110, zamontowany fabrycznie wraz z autoalarmem, nie wpływa na działanie anteny. Kolor przewodu zasilającego wzmacniacz antenowy nie został określony.
REKLAMA