logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer dla dzieci do 1500 zł - Intel Core i3 4160, ASRock FATAL1TY B85

Aris1414 25 Paź 2014 11:02 828 7
  • #1 14071494
    Aris1414
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam serdecznie. Przymierzam się do składania komputera z przeznaczeniem dla dzieci. Wiadomo, dzieciaki nie potrzebują mega wypasionego kombajnu i maksymalnej liczby FPS w LoL'u, a nie mogę sobie pozwolić na zdemolowanie portfela mojego kumpla. Jednakże nie chciałbym też oszczędzać na tandetnych podzespołach, żeby co chwilę odsyłać coś na reklamację.

Założenia:

-komputer przeznaczony do Internetu i mniej wymagających gier
    -elementy które nie podlegają wymianie: napęd optyczny, obudowa, dysk twardy(?)
    - nie będzie OC
    - budżet - 1500zł

Moja propozycja:

Procesor: Intel Core i3 4160
    Płyta główna: ASRock FATAL1TY B85
    RAM: Kingston HyperX Fury 4GB CL 10
    Zasilacz: SilentiumPC Vero L1 500W
    HDD (ewentualnie): SEAGATE 1TB 7200obr. 64MB ST1000DM003

Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam
  • #2 14071673
    radames33
    Poziom 17  
    Ocena: 42
    Proponuję zestaw ze słabszym procesorem,ale za to z dedykowaną kartą graficzną.
    Całość za 1498zł
    Komputer dla dzieci do 1500 zł - Intel Core i3 4160, ASRock FATAL1TY B85
  • #4 14071793
    Aris1414
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    A jak wypadają zintegrowane grafiki Intela w porównaniu ze starą integrą na płycie Gigabyte m61pme-s2? Wiem że zintegrowane grafiki zawsze będą gorsze od dedykowanych, ale staram się redukować koszty.
  • #5 14071889
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8201
    Zintegrowana grafika intela będzie pewnie minimalnie szybsza niż integra z Gigabyte. Tym niemniej jeśli chodzi o komputer dla dzieciaków to jednak gry będą tu priorytetem. Kupno dwurdzeniowego i3 ze zintegrowaną kartą graficzną ma mniejszy sens niż kupno dwurdzeniowego Pentiuma i dodatkowej karty graficznej. Ta druga konfiguracja w grach będzie wydajniejsza, w większości innych zastosowań (aplikacje) wydajność będzie zbliżona.

Moja propozycja: http://www.morele.net/inventory/info/WpXm6d/
    Około 1500zł, można wykorzystać kod za montaż plus wysyłkę za 1zł - czyli za złotówkę więcej przyślą do domu całe zmontowane pudło.
  • #6 14075992
    hurtovnik32
    Poziom 20  
    Ocena: 219
    W kwocie do 1500 zł to raczej polecał bym sprzęt firmowy z możliwością rozwoju.Są to urządzenia nie nowe tylko tzw>polizingowe.Sam pracuję na takich i jestem bardzo zadowolony,jakość wykonania,cicha praca,bezawaryjność.Można kupić w kwotach poniżej 1 tysiąca zł.Za resztę można "doposażyć". Aktualnie użytkuję desktopa Dell oraz Lenovo w obudowie tower.Ale to tylko moja sugestia.Oczywiście jeśli chodzi o procesor to tylko Intel.
  • #7 14076073
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8201
    Na tym doposażaniu można się nieźle potknąć. Na początek należy pominąć zestawy z niestandardową obudową. Potem należy się upewnić, że taki zestaw da się rozbudować. W większości będzie trzeba wymienić zasilacz, bo będzie on przewidziany z niewielkim zapasem do startowej konfiguracji. Na samym końcu po dodaniu karty graficznej i zmianie zasilacza cenowo wyjdzie na jedno, tyle że dostaniemy sprzęt, który przepracował w leasingu 2, 3 lub więcej lat z półroczną lub w najlepszym przypadku roczną gwarancją sprzedawcy - bo na gwarancję producenta nie ma co liczyć przy takim sprzęcie. Więc czy na pewno warto?
  • #8 14076243
    hurtovnik32
    Poziom 20  
    Ocena: 219
    Nie jestem znawcą w tej dziedzinie.Wyraziłem tylko swoją opinię popartą własną praktyką.Moje Lenovo rozbudowałem-obudowa tower i większość dodatków pasuje.Zasilacza nie zmieniałem i mój znajomy komputerowiec jest także zaskoczony ze to działa normalnie.Mam grafikę z dodatkowym zasilaniem.Kartę do dodatkowych dysków ( w sumie są cztery).W obudowie kilkanaście fabrycznych wentylatorów.Dwa napędy-DVD recorder i Blue -ray.Poza tym na usb powieszone wszystko co możliwe łącznie z lampkami doświetlenia klawiatury oraz podstawką do podgrzewania kubka z kawą.A na zasilaczu widnieje napis 250W.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje złożyć komputer dla dzieci w budżecie do 1500 zł, z procesorem Intel Core i3 4160 i płytą główną ASRock FATAL1TY B85. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące użycia dedykowanej karty graficznej, takiej jak Radeon HD7770, oraz rozważania na temat zintegrowanej grafiki Intela w porównaniu do starszych modeli. Użytkownicy podkreślają, że dla gier lepszym rozwiązaniem może być dwurdzeniowy Pentium z dedykowaną grafiką. Wskazują również na możliwość zakupu sprzętu poleasingowego, co może być korzystne pod względem jakości i ceny. Zwracają uwagę na potencjalne problemy z rozbudową niestandardowych zestawów komputerowych oraz na konieczność wymiany zasilacza w przypadku dodawania nowych komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA