Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Konica Minolta C220 - Blady wydruk w kolorze czarnym.

pawel06 25 Oct 2014 23:53 3324 24
e-mierniki
  • #1
    pawel06
    Level 17  
    Witam.

    Mam problem z Konicą C220. Drukuje blado w kolorze czarnym (skan w załączeniu). Dodam, że kopiarka pokazuje komunikatyp-9 i p-21. Podmieniłem bęben, wywoływaczkę oraz pas transferowy. Jeżeli drukuje dokument mieszany czyli kolor wraz z czarnym to jest ok. Dodatkowo sprawdziłem też np ksero z szyby tzn. oryginał jest czarno biały a zaznaczę w ustawieniach kseruj jako pełen kolor wtedy wydruk jest dużo lepszy. I jeszcze jedno. Drukując z pozycji serwisowej test w kolorze czarnym to pierwszego paska gdzie jest największe natężenie w ogóle nie ma. Jest tyko cienka linia na samej górze. Następne są ok.

    Bardzo proszę o jakąś podpowiedź.

    Pozdrawiam.
  • e-mierniki
  • #2
    djtomi2
    Level 16  
    wygląda na skończony developer czarny ci maszyna nie może się ustabilizować dlatego te errory
    zacznij od czyszczenia czujników pasa transferowego może coś pomoże
  • #3
    pawel06
    Level 17  
    Czujniki pasa transferowego już czyściłem. Gdyby było mało dewelopera,ksero też by blado wychodziło. Sprawdzałem na dobrej wywoływaczce i jest to damo. Dziwne jest to, że ksero ma dobrą czerń.
  • #4
    copyman
    Photocopiers specialist
    Jak dla mnie cos z układem tworzenie obrazu (płyty lub laser) . Na początek jednak można zaktualizować jej firmware . Nie wykluczone że cos programowo sie wykrzaczyło i stad taki efekt . Faktycznie z czarnej czcionki zostają tylko poszarpane kontury. Druk czerni przy symulacji pełnego koloru na pewno bedzie inny. Biorą w nim wtedy udział wszystkie wywoływaczki . Warto by zobaczyć test gradacji z poziomu kodów .

    C
  • #5
    pawel06
    Level 17  
    Test gradacji robiłem. Wychodzi tak, że nie ma pierwszego paska tego najintensywniejszego. Dalej jest ok.
  • #6
    pawel06
    Level 17  
    Aktualizacja firmwara nie pomogła
  • #7
    guner
    Level 22  
    Zrób wydruki z trybu serwisowego czerni 255/255 i 120/255. Daj skany. Czy ksero robi dobrze czy jedynie lepiej niż wydruk? Laser od czarnego czysty? Toner oryginał czy zamiennik?
    Czy przed zrobieniem kalibracji zrobiłeś stabilizację z resetem?
  • e-mierniki
  • #8
    pw1085
    Level 9  
    Proponuję może podmienić płytkę sterującą napięciami, wydaje mi się że problem może leżeć po stronie ładowania bębna.
  • #9
    pawel06
    Level 17  
    Podmieniłem płytę sterującą napięciami i jest to samo. Przełożyłem płytę z C220 (tą gdzie jest wejście na kabel sieciowy). Niestety płyta z c220 nie pasuje do C360. Kopiarka pokazuje błąd. Pomyliłem się w tytule ponieważ wpisałem C220 zamiast C360.
    Ogólnie podmieniałem już bęben, pas transferowy, wywoływaczkę i dale to samo. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł co jeszcze można zrobić będę wdzięczny.

    Pozdrawiam
  • #11
    pawel06
    Level 17  
    Pamięć ram już pozmieniałem
  • #12
    Malzio
    Level 2  
    Witam, bardzo jestem ciekawy czy udało się rozwiązać problem. Aktualnie mam to samo w C360
  • #13
    deathwing
    Level 15  
    w c280 miałem że obraz drukowal sie caly czarny i to była wina płyty głównej
  • #14
    mib3
    Level 22  
    Miałem problem, identyczne objawy z tym wyjątkiem ze to był bizhub C35. Problem polegał na złym ustawieniu czarnego ofsetu (Offset adjustment error). Przy tym szło bardzo dużo toneru. Jedynie wymiana płyty kontrolera pomogła. W twoim przypadku to ta z wejściem LAN, USB.
    M.
  • #15
    Damian_1
    Level 14  
    Miałem problem ze elektro-sprzęgłem czarnej jednostki, niestety do rozebrania był cały układ napędu, ale pomogło.
  • #16
    pawel06
    Level 17  
    Witam.

    Problem do tej pory nie został rozwiązany. Maszyna została odstawiona.

    Pozdrawiam.
  • #17
    pw1085
    Level 9  
    między płytką sterującą napięciami a elektrodą ładowania znajduje się drut który przewodzi to napięcie. Jest zabezpieczony plastikiem i proponuje żebyś ten plastik wymienił lub zabezpieczył zwykłym lakierem żeby napięcie nie uciekało. Z tym jest sporo pracy bo trzeba rozebrać praktycznie całą maszynę. Miałem taki sam przypadek, to pomogło a maszyna już jest nawet sprzedana :)
  • #18
    bazylius
    Level 11  
    Damian dobrze pisze. Sprzęgło wywołaczki czarnej do wymiany (mycie na długo nie starcza). Standardowa usterka.
  • #19
    musk1979
    Level 13  
    Czy mój przypadek może też podchodzić po to sprzęgło ? podobnie dość blady wydruk (wydruki CMY są idealne), czarny gradient jest praktycznie pusty, a tekst ledwo ledwo, bęben, wywoływaczka i toner podmieniony bez rezultatu.

    sprzęgło rozumiem jest w samej maszynie gdzieś ? Konica Minolta C220 - Blady wydruk w kolorze czarnym.

    bazylius wrote:
    Damian dobrze pisze. Sprzęgło wywołaczki czarnej do wymiany (mycie na długo nie starcza). Standardowa usterka.
  • #20
    bazylius
    Level 11  
    Odkręcasz i odchylasz skrzydło z płytami i pod spodem znajdziesz sobie sprzęgło.
  • #21
    musk1979
    Level 13  
    z tego co mogłem wymieniłem chyba wszystko (bęben, toner, developer), to sprzęgło to nowy trop, nie wiem gdzie i jak wygląda ale może coś doszukam w Service Manualu

    chyba chodzi o to cudo jak poniżej prawda ?
    Konica Minolta C220 - Blady wydruk w kolorze czarnym. [img-0]


    bazylius wrote:
    Odkręcasz i odchylasz skrzydło z płytami i pod spodem znajdziesz sobie sprzęgło.
  • #22
    mib3
    Level 22  
    Tak, to jest to sprzęgło. A jak chcesz szybko sprawdzić to wyjmij odrzut, i odkręć z czarnej wywoływaczki dekielek trzymający oski (2 śrubki) i będziesz widział czy się obracają (podczas pracy przytrzymaj je palcami aby się nie wysunęły). Jak nie będą się obracać to sprzęgło lub dalej sterowanie.
    M.
  • #23
    copyman
    Photocopiers specialist
    W tym sprzęgle często kruszy się jeden z przewodów wewnątrz izolacji i dlatego jest to nie zauważalne. Problem rozwiązuje sprawdzenie miernikiem przewodów lub delikatne pociągnięcie za każdy . Ten ukruszony z miejsca się rozerwie. Naprawa banalnie prosta - wystarczy delikatnie przylutować przewód do styku sprzęgła i będzie działać dalej. Można zabezpieczyć tez to miejsce klejem (np. Poxipol) i problem już więcej nie wystąpi . Przerabiałem to już kilkanaście razy w tym modelu i ani razu nie było konieczności wymiany sprzęgła .

    C.
  • #24
    musk1979
    Level 13  
    wyciągnąłem odrzut, odkręciłem dekielek, podczas zadania druku trzpień obraca się i developer wysypuje przez odkręcony dekielek, oznaczałoby to , że chyba sprzęgło jest sprawne ?

    mam drugie z wyciągniete z innej kopiarki ale nie wiem w takim razie czy jest sens je wogóle podmieniać przy takich objawach

    mib3 wrote:
    Tak, to jest to sprzęgło. A jak chcesz szybko sprawdzić to wyjmij odrzut, i odkręć z czarnej wywoływaczki dekielek trzymający oski (2 śrubki) i będziesz widział czy się obracają (podczas pracy przytrzymaj je palcami aby się nie wysunęły). Jak nie będą się obracać to sprzęgło lub dalej sterowanie.
    M.
  • #25
    pawel06
    Level 17  
    Wymiana sprzęgła rozwiązuje problem.

    Pozdrawiam.