logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Konica Minolta C220 - Blady wydruk w kolorze czarnym.

pawel06 25 Paź 2014 23:53 3843 24
REKLAMA
  • #1 14073749
    pawel06
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    Witam.

Mam problem z Konicą C220. Drukuje blado w kolorze czarnym (skan w załączeniu). Dodam, że kopiarka pokazuje komunikatyp-9 i p-21. Podmieniłem bęben, wywoływaczkę oraz pas transferowy. Jeżeli drukuje dokument mieszany czyli kolor wraz z czarnym to jest ok. Dodatkowo sprawdziłem też np ksero z szyby tzn. oryginał jest czarno biały a zaznaczę w ustawieniach kseruj jako pełen kolor wtedy wydruk jest dużo lepszy. I jeszcze jedno. Drukując z pozycji serwisowej test w kolorze czarnym to pierwszego paska gdzie jest największe natężenie w ogóle nie ma. Jest tyko cienka linia na samej górze. Następne są ok.

Bardzo proszę o jakąś podpowiedź.

Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • c220_jasno_robi.pdf (37.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14075237
    djtomi2
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    wygląda na skończony developer czarny ci maszyna nie może się ustabilizować dlatego te errory
    zacznij od czyszczenia czujników pasa transferowego może coś pomoże
  • #3 14075274
    pawel06
    Poziom 17  
    Czujniki pasa transferowego już czyściłem. Gdyby było mało dewelopera,ksero też by blado wychodziło. Sprawdzałem na dobrej wywoływaczce i jest to damo. Dziwne jest to, że ksero ma dobrą czerń.
  • #4 14075414
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    Jak dla mnie cos z układem tworzenie obrazu (płyty lub laser) . Na początek jednak można zaktualizować jej firmware . Nie wykluczone że cos programowo sie wykrzaczyło i stad taki efekt . Faktycznie z czarnej czcionki zostają tylko poszarpane kontury. Druk czerni przy symulacji pełnego koloru na pewno bedzie inny. Biorą w nim wtedy udział wszystkie wywoływaczki . Warto by zobaczyć test gradacji z poziomu kodów .

C
  • #5 14075632
    pawel06
    Poziom 17  
    Test gradacji robiłem. Wychodzi tak, że nie ma pierwszego paska tego najintensywniejszego. Dalej jest ok.
  • REKLAMA
  • #6 14126253
    pawel06
    Poziom 17  
    Aktualizacja firmwara nie pomogła
  • REKLAMA
  • #7 14126440
    guner
    Poziom 22  
    Zrób wydruki z trybu serwisowego czerni 255/255 i 120/255. Daj skany. Czy ksero robi dobrze czy jedynie lepiej niż wydruk? Laser od czarnego czysty? Toner oryginał czy zamiennik?
    Czy przed zrobieniem kalibracji zrobiłeś stabilizację z resetem?
  • #8 14129379
    pw1085
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Proponuję może podmienić płytkę sterującą napięciami, wydaje mi się że problem może leżeć po stronie ładowania bębna.
  • #9 14272049
    pawel06
    Poziom 17  
    Podmieniłem płytę sterującą napięciami i jest to samo. Przełożyłem płytę z C220 (tą gdzie jest wejście na kabel sieciowy). Niestety płyta z c220 nie pasuje do C360. Kopiarka pokazuje błąd. Pomyliłem się w tytule ponieważ wpisałem C220 zamiast C360.
    Ogólnie podmieniałem już bęben, pas transferowy, wywoływaczkę i dale to samo. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł co jeszcze można zrobić będę wdzięczny.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 14284090
    djtomi2
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    mnie to na pamięć wygląda
  • #11 14285011
    pawel06
    Poziom 17  
    Pamięć ram już pozmieniałem
  • #12 15231107
    Malzio
    Poziom 2  
    Witam, bardzo jestem ciekawy czy udało się rozwiązać problem. Aktualnie mam to samo w C360
  • #13 15234472
    deathwing
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    w c280 miałem że obraz drukowal sie caly czarny i to była wina płyty głównej
  • #14 15234702
    mib3
    Poziom 24  
    Ocena: 64
    Miałem problem, identyczne objawy z tym wyjątkiem ze to był bizhub C35. Problem polegał na złym ustawieniu czarnego ofsetu (Offset adjustment error). Przy tym szło bardzo dużo toneru. Jedynie wymiana płyty kontrolera pomogła. W twoim przypadku to ta z wejściem LAN, USB.
    M.
  • #15 15241086
    Damian_1
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Miałem problem ze elektro-sprzęgłem czarnej jednostki, niestety do rozebrania był cały układ napędu, ale pomogło.
  • #16 15249751
    pawel06
    Poziom 17  
    Witam.

Problem do tej pory nie został rozwiązany. Maszyna została odstawiona.

Pozdrawiam.
  • #17 15252747
    pw1085
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    między płytką sterującą napięciami a elektrodą ładowania znajduje się drut który przewodzi to napięcie. Jest zabezpieczony plastikiem i proponuje żebyś ten plastik wymienił lub zabezpieczył zwykłym lakierem żeby napięcie nie uciekało. Z tym jest sporo pracy bo trzeba rozebrać praktycznie całą maszynę. Miałem taki sam przypadek, to pomogło a maszyna już jest nawet sprzedana :)
  • #18 15404492
    bazylius
    Poziom 11  
    Damian dobrze pisze. Sprzęgło wywołaczki czarnej do wymiany (mycie na długo nie starcza). Standardowa usterka.
  • #19 18524497
    musk1979
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    Czy mój przypadek może też podchodzić po to sprzęgło ? podobnie dość blady wydruk (wydruki CMY są idealne), czarny gradient jest praktycznie pusty, a tekst ledwo ledwo, bęben, wywoływaczka i toner podmieniony bez rezultatu.

sprzęgło rozumiem jest w samej maszynie gdzieś ? Konica Minolta C220 - Blady wydruk w kolorze czarnym.

bazylius napisał:
    Damian dobrze pisze. Sprzęgło wywołaczki czarnej do wymiany (mycie na długo nie starcza). Standardowa usterka.
  • #20 18524549
    bazylius
    Poziom 11  
    Odkręcasz i odchylasz skrzydło z płytami i pod spodem znajdziesz sobie sprzęgło.
  • #21 18524560
    musk1979
    Poziom 13  
    z tego co mogłem wymieniłem chyba wszystko (bęben, toner, developer), to sprzęgło to nowy trop, nie wiem gdzie i jak wygląda ale może coś doszukam w Service Manualu

chyba chodzi o to cudo jak poniżej prawda ?
    Konica Minolta C220 - Blady wydruk w kolorze czarnym. [img-0]

bazylius napisał:
    Odkręcasz i odchylasz skrzydło z płytami i pod spodem znajdziesz sobie sprzęgło.
  • #22 18524678
    mib3
    Poziom 24  
    Ocena: 64
    Tak, to jest to sprzęgło. A jak chcesz szybko sprawdzić to wyjmij odrzut, i odkręć z czarnej wywoływaczki dekielek trzymający oski (2 śrubki) i będziesz widział czy się obracają (podczas pracy przytrzymaj je palcami aby się nie wysunęły). Jak nie będą się obracać to sprzęgło lub dalej sterowanie.
    M.
  • #23 18524912
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    W tym sprzęgle często kruszy się jeden z przewodów wewnątrz izolacji i dlatego jest to nie zauważalne. Problem rozwiązuje sprawdzenie miernikiem przewodów lub delikatne pociągnięcie za każdy . Ten ukruszony z miejsca się rozerwie. Naprawa banalnie prosta - wystarczy delikatnie przylutować przewód do styku sprzęgła i będzie działać dalej. Można zabezpieczyć tez to miejsce klejem (np. Poxipol) i problem już więcej nie wystąpi . Przerabiałem to już kilkanaście razy w tym modelu i ani razu nie było konieczności wymiany sprzęgła .

C.
  • #24 18525858
    musk1979
    Poziom 13  
    wyciągnąłem odrzut, odkręciłem dekielek, podczas zadania druku trzpień obraca się i developer wysypuje przez odkręcony dekielek, oznaczałoby to , że chyba sprzęgło jest sprawne ?

mam drugie z wyciągniete z innej kopiarki ale nie wiem w takim razie czy jest sens je wogóle podmieniać przy takich objawach

mib3 napisał:
    Tak, to jest to sprzęgło. A jak chcesz szybko sprawdzić to wyjmij odrzut, i odkręć z czarnej wywoływaczki dekielek trzymający oski (2 śrubki) i będziesz widział czy się obracają (podczas pracy przytrzymaj je palcami aby się nie wysunęły). Jak nie będą się obracać to sprzęgło lub dalej sterowanie.
    M.
  • #25 18854231
    pawel06
    Poziom 17  
    Wymiana sprzęgła rozwiązuje problem.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z kopiarką Konica Minolta C220, która drukuje blado w kolorze czarnym, mimo wymiany bębna, wywoływaczki i pasa transferowego. Pojawiają się błędy p-9 i p-21. Wydruki kolorowe są w porządku, a lepsza jakość czarnego uzyskiwana jest przy ustawieniu kserowania na pełen kolor. Użytkownicy sugerują sprawdzenie układu tworzenia obrazu, aktualizację firmware, a także wymianę sprzęgła wywołaczki czarnej, które często jest źródłem problemów. Wymiana sprzęgła rozwiązała problem u innych użytkowników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA