logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolorofon C23 - pytania o prostownik, tyrystory i kondensatory

bertolbaleron 26 Paź 2014 17:08 3153 10
REKLAMA
  • #1 14075760
    bertolbaleron
    Poziom 15  
    Ocena: 131
    Witam, właśnie jestem w trakcie składania od zera kolorofonu C23.
    Kolorofon C23 - pytania o prostownik, tyrystory i kondensatory
    Schemat narysowany przeze mnie ale niczym nie różni się od oryginału.

Mam kilka pytań: Dlaczego prostownik jest tak dziwnie zrealizowany, że diody pracują w kierunku zaporowym? Dlaczego zastosowano tu tyrystory a nie tranzystory? Rozumiem to tak, że raz podane napięcie na bramkę spowoduje zapłon tyrystora i będzie przewodził cały czas, a puki zasilanie działa to napięcie na anodzie nigdy nie zaniknie przez co żarówka w ogóle nie zgaśnie. Raz się zapali i będzie świecić cały czas... Czego nie rozumiem? Ostatnie pytanie: Czy kondensatory elektrolityczne nie są narysowane odwrotnie? Przynajmniej te 100µ i 4,7µ. 2,2µ wydaję mi się, że jest ok.

Pozdrawiam, SM.
  • REKLAMA
  • #2 14076057
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1928
    bertolbaleron napisał:
    Dlaczego prostownik jest tak dziwnie zrealizowany, że diody pracują w kierunku zaporowym?

Każda z diod pracuje podczas jednej połówki zaporowo a podczas drugiej w kierunku przewodzenia jak w każdym prostowniku.

Ten układ ma plus na masie więc wszystko musi być odwrócone.
  • REKLAMA
  • #3 14076115
    bertolbaleron
    Poziom 15  
    SlawekKedra napisał:

Ten układ ma plus na masie więc wszystko musi być odwrócone.

No właśnie, dlatego tranzystory pnp a nie npn? Czyli wszystkie kondensatory są narysowane prawidłowo?

Mogę zamiast tych trzech BC177 wstawić jakieś większe tranzystory, np. BD138 i bezpośrednio nimi sterować żarówkami?

Pozdrawiam, SM.
  • REKLAMA
  • #4 14076161
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    bertolbaleron napisał:
    No właśnie, dlatego tranzystory pnp a nie npn?

Dlatego właśnie.
    bertolbaleron napisał:
    Czyli wszystkie kondensatory są narysowane prawidłowo?

Tak, prawidłowo.
    bertolbaleron napisał:
    Mogę zamiast tych trzech BC177 wstawić jakieś większe tranzystory, np. BD138 i bezpośrednio nimi sterować żarówkami?

Możesz to zrobić ale będzie to bezsensowne.
  • #5 14076177
    bertolbaleron
    Poziom 15  
    Dziękuje za dotychczasowe odpowiedzi :)

SlawekKedra napisał:

Możesz to zrobić ale będzie to bezsensowne.

Dlaczego bezsensowne? Mógłbyś wytłumaczyć dlaczego tak jak jest działa a tak jak powiedziałem nie?
  • #6 14076224
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Dlatego że tyrystor ma dwa stany, albo całkiem przewodzi (ściślej mówiąc prawie całkiem), albo w ogóle nie przewodzi. W obu przypadkach nie wydziela się na nim moc strat i w związku z tym można nim sterować nawet mocne żarówki nie obawiając się że się przegrzeje. Z tranzystorami tak nie jest. Stopień ich przewodzenia zależy od prądu sterującego. Zjawisko to powoduje że na tranzystorach będzie się wydzielało sporo ciepła i aby one wytrzymały trzeba byłoby zastosować tranzystory dużej mocy umieszczone na radiatorach.

Dodano po 3 [minuty]:

Oczywiście można tak przekonstruować układ aby tranzystory te były sterowane przez inne tranzystory w taki sposób aby przewodziły całkowicie lub w ogóle ale to skomplikuje cały układ bardziej niż zastosowanie tyrystorów.
  • #7 14076405
    bertolbaleron
    Poziom 15  
    SlawekKedra napisał:
    Dlatego że tyrystor ma dwa stany, albo całkiem przewodzi (ściślej mówiąc prawie całkiem), albo w ogóle nie przewodzi. W obu przypadkach nie wydziela się na nim moc strat i w związku z tym można nim sterować nawet mocne żarówki nie obawiając się że się przegrzeje. Z tranzystorami tak nie jest. Stopień ich przewodzenia zależy od prądu sterującego. Zjawisko to powoduje że na tranzystorach będzie się wydzielało sporo ciepła i aby one wytrzymały trzeba byłoby zastosować tranzystory dużej mocy umieszczone na radiatorach.

Dodano po 3 [minuty]:

Oczywiście można tak przekonstruować układ aby tranzystory te były sterowane przez inne tranzystory w taki sposób aby przewodziły całkowicie lub w ogóle ale to skomplikuje cały układ bardziej niż zastosowanie tyrystorów.

Wszystko jasne, bardzo dziękuję. Jaki transformator zastosować? Wiem, że mają być trzy zaciski na wtórnym uzwojeniu (kolejno: 12v, 0v, 12v) a jaka ma być moc?
  • REKLAMA
  • #8 14076507
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Jeśli to ma być zrobione porządnie, to moc transformatora powinna być przynajmniej równa mocy wszystkich żarówek.
  • #9 14076872
    bertolbaleron
    Poziom 15  
    SlawekKedra napisał:
    Jeśli to ma być zrobione porządnie, to moc transformatora powinna być przynajmniej równa mocy wszystkich żarówek.

A jakiej mocy transformatory były stosowane w oryginale? (Takie były: TS 20/8, TS 20/22, TS 2/23, TS 40/5, TS40/54/676).
  • #10 14080054
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 14081670
    bertolbaleron
    Poziom 15  
    Christophorus napisał:
    Jeśli Kolega chce to może skorzystać z gotowego projektu płytki w programie Eagle 6.4.0. Płytka nie była sprawdzana praktycznie i wymaga dwóch zworek.

Dziękuje bardzo za zainteresowanie aczkolwiek nie skorzystam. Myślałem o użyciu tej bo widziałem już ją wcześniej na forum ale w swoim projekcie uwzględniłem między innymi na płytce miejsce na tyrysory "ze śrubą". Robię wszystko jak w oryginalnym schemacie.

Dziękuje i pozdrawiam, SM.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik składa kolorofon C23 i ma pytania dotyczące prostownika, tyrystorów oraz kondensatorów. Zauważa, że diody w prostowniku pracują w kierunku zaporowym i pyta o zastosowanie tyrystorów zamiast tranzystorów. Odpowiedzi wskazują, że tyrystory są bardziej efektywne, ponieważ mają dwa stany pracy, co minimalizuje straty mocy. Użytkownik pyta również o moc transformatora, który powinien być równy mocy wszystkich żarówek. W dyskusji poruszono także kwestie dotyczące schematu i komponentów, w tym kondensatorów, które zostały potwierdzone jako narysowane prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA