logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta 32GB nadłamana - Windows wykrywa, ale woła o format, jak odzyskać dane?

piotrekwoj1 27 Paź 2014 18:16 1338 13
REKLAMA
  • #1 14078991
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3399
    Witam mam problem z kartą 32GB a mianowicie koleżanka przenosząc laptopa delikatnie nadłamała kartę i teraz nie można nic z nią zrobić. Jak sprawdzam ją programami to dostępna jest tylko pamięć flash 1GB nic więcej nie można zrobić. Windows wykrywa ją ale woła o format przed użyciem. Rozebrałem kartę ale nic ciekawego nie zauważyłem jest w niej pamięć 29F32B08JCME3 oraz jakaś jeszcze bez oznaczenia. Czy ktoś jest w stanie powiedzieć czy to jest właśnie pamięć flash czy ta druga gdzie są dane i czy można ją przelutować np. do innej karty lub w programator i odczytać. Koleżanka dzwoniła do serwisu to powiedzieli 1500zł za odzyskanie danych na co ją nie stać. proszę o jakieś porady.
  • REKLAMA
  • #2 14079059
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2331
    Tak - pamięć trzeba wylutować, przeczytać na programatorze i dopiero potem z obrazu binarnego odzyskiwać dane. Przelutowanie do innej karty nie za bardzo wchodzi w grę. Nawet w przypadku znalezienia identycznej karty (chodzi mi kontroler i układ pamięci, a nie o plastik i naklejkę) nie możemy wyeliminować ryzyka, że nowa para kontroler+pamięć zaczną współpracę od wyzerowania pamięci, tym bardziej, że jedyne co wiemy o kontrolerze, to to, że nie ma oznaczenia.
    Zakładając, że układ pamięci nie jest pęknięty i nogi nie są pourywane, dane powinny być spokojnie do odzyskania.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #3 14079102
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    A możesz coś wiecej powiedzieć jak to odzyskać mam na myśli z tego obrazu binarnego. Czy to jakimś programem czy jakoś inaczej.
  • #4 14079217
    kaleron

Nie wiemy, jaki to kontroler, jakich algorytmów używa. Teoretycznie jest to możliwe przy pomocy kalkulatora i hex-edytora, ale ogromnym nakładem pracy. Znalazłem coś takiego: http://www.flash-extractor.com/downloads/Other/Old_Versions/ - nigdy się tym nie bawiłem, więc nie do końca wiem, co ten program potrafi. A przeczytać pamięć można praktycznie na każdym programatorze obsługującym układy TSOP-48.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #5 14079274
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Programator to nie problem ale właśnie to odzyskiwanie. Myślałem że właśnie uda się to jakoś inaczej odzyskać ale jak widzę to będzie lipa. Co do kontrolera to ciężko cokolwiek powiedzieć bo tak jak napisałem nic na nim nie ma.
  • #6 14079322
    kaleron

Pracując na binarnym obrazie niczego nie ryzykujesz - zawsze można zacząć od nowa. To jest plus odzyskiwania z fleszek. W ostateczności zawsze możesz wrócić do wariantu zlecenia komuś usługi. To jest kość TSOP-48, a nie monolit, jestem pewny, że można to zrobić taniej niż za wspomniane 1.500 zł.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • REKLAMA
  • #7 14079406
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Witam nie znam się na tym dlatego pytam nawet nie wiem od czego zacząć jakbym już miał ten obraz.

Dodano po 5 [minuty]:

Doczytałem że takie pamięci są stosowane w dyskach ssd ciekawe co by było po przelutowaniu do takiego dysku, czy by zaskoczyła i dała się odczytać czy też nie.
  • #8 14080060
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Ocena: 100
    Daj spokój z lutowaniem kości na inny losowo wybrany nośnik. To nie ma sensu. Inny kontroler to inny XOR, inny blok danych, inne mixy. Ryzykujesz tylko wyzerowaniem kości. Nie każdy programator odczyta poprawnie taką kość.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 14080115
    kaleron

Nie jest ważne, w jakich urządzeniach są używane kości tego typu. Ważne jest, w jaki sposób są w nich zapisywane dane. Kontrolery i mikroprogramy dysków SSD są o wiele bardziej złożone od kontrolerów i mikroprogramów pamięci przenośnych typu pendrive, czy karty pamięci. Nie wgłębiając się w szczegóły, przypadku karty SD kontroler współpracuje z jednym układem scalonym. W dyskach SSD z większą ilością np. 16, jak w poniższym przykładzie:
    http://nanogate.blogspot.com/2012/04/ocz-vertex-4-ssd.html
    Siłą rzeczy kontroler dysku SSD będzie miał zaimplementowany zupełnie inny algorytm. Próba odczytania układu wlutowanego zamiast jednego (którego?) z układów dysku SSD nie może się udać.
    Ponadto z opisu przykładowego dysku SSD wynika, że w jednym układzie scalonym 29F32B08JCME3 są cztery układy pamięci, a więc do zabawy mamy cztery obrazy układów pamięci.
    Jeśli to możliwe, podaj identyfikator sprzętowy karty z menedżera urządzeń windowsa - może uda nam się ustalić na tej podstawie kontroler.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #10 14080456
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Tak to wygląda
    Karta 32GB nadłamana - Windows wykrywa, ale woła o format, jak odzyskać dane?

Mam jeszcze pytanie dlaczego komputer widzi pojemność tej karty 1GB ?
  • #11 14082150
    kaleron

To nam nic nie daje. Przy uszkodzeniu mechanicznym, korozji itp. czasem się zdarza, że komputer próbuje się komunikować, ale wskutek błędów komunikacji widzi jakieś głupoty.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #12 14082238
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Czyli można zapomnieć o samodzielnym odzyskaniu danych?
  • #13 14082295
    kaleron

Bez profesjonalnego sprzętu i oprogramowania będzie to wymagało więcej wysiłku niż zarobienie w swojej dziedzinie pieniędzy i zapłacenie za usługę. Z drugiej strony kupowanie narzędzi typu PC-3000 Flash, czy Salvation Data Flash Doctor do pojedynczego przypadku mija się z celem.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #14 14083430
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ok dzięki za odpowiedzi pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kartą pamięci 32GB, która została uszkodzona mechanicznie i jest wykrywana przez system Windows, ale wymaga formatowania. Po rozebraniu karty, zidentyfikowano pamięć 29F32B08JCME3. Użytkownicy sugerują, że odzyskanie danych wymaga wylutowania pamięci i odczytania jej na programatorze, a nie przelutowywania do innej karty. Wskazano, że odzyskiwanie danych z obrazu binarnego jest teoretycznie możliwe, ale wymaga zaawansowanej wiedzy i narzędzi. W przypadku uszkodzenia mechanicznego, komputer może błędnie odczytywać pojemność karty. Użytkownik rozważał możliwość przelutowania pamięci do dysku SSD, jednak eksperci ostrzegają przed ryzykiem wyzerowania danych. Ostatecznie, bez profesjonalnego sprzętu, samodzielne odzyskanie danych może być nieopłacalne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA