logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta CF 2 GB - jak odzyskać dane, gdy system chce ją formatować?

marcin21t 26 Sie 2017 14:59 768 12
REKLAMA
  • #1 16664507
    marcin21t
    Poziom 9  
    Ocena: 15
    Witam. Dostałem kartę CF, by odzyskać z niej dane. Po podłączeniu pod Windowsa chce się formatować, pod Linuxa wyskakuje błąd nieznanego formatu plików. W MHDD oczywiście 100% OK.

Jakieś pomysły? Chodzi mi tylko by móc odczytać dane chociaż raz i je zgrać na inny dysk.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 16664525
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8230
    Po pierwsze zrób kopię karty, użyj narzędzia DMDE i od zerowego do ostatniego sektora przegraj zawartość karty do pliku. Po tej operacji zobacz, czy w DMDE da się znaleźć zawartość karty.
  • #3 16664579
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    dt1 napisał:
    Po tej operacji zobacz, czy w DMDE da się znaleźć zawartość karty.

Najlepiej załącz screen z DMDE z okna partycje, po wczytaniu z pliku obrazu karty.
  • #4 16664622
    marcin21t
    Poziom 9  
    Wykonałem kopię sektor po sektorze. Mam to w pliku. Co teraz mam zrobić (ten program akurat jest mi całkowicie obcy).

I dodam, że nie mogę otworzyć danego woluminu z tej karty, jest po prostu czerwony X i nie można wybrać Otwórz wolumin.
  • REKLAMA
  • #5 16664639
    mati211p
    Możesz załączyć screen z obrazu - opcja Otwórz i obrazy dysków? Jak masz Ex to nie wejdziesz na partycje, bo to tylko wpis w tablicy partycji. Pokaż dodatkowo jak wyglądają sektory od początkowego sektora partycji, aby tam przypadkiem nie było samych zer bądź BAD (możesz też sam w trybie hex sprawdzić co tam jest).
  • REKLAMA
  • #6 16664705
    marcin21t
    Poziom 9  
    Witam. To jest mój drugi temat dotyczący odzyskania danych / dostępu do karty CF. Mianowicie w programie DMDE mam wskaźnik Ex (obrazek). W jaki sposób da się to naprawić? Co podać?

P.S.
    Podczas pełnego skanowania program nie znalazł mi woluminu FAT ani NTFS. (co dziwne pozwolił otworzyć NTFS, mimo że go nie było, ale i tak znalazłem folder ROOT pusty, bez plików i folderów)

EDIT
    Wrzucam odczytany plik z sektorami od 0-2048 (widziałem w innym temacie, że ktoś potrafił to przerobić by działało, może i mi pomoże ktoś).

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

EDIT
    Nie ma samych zer właśnie.

Karta CF 2 GB - jak odzyskać dane, gdy system chce ją formatować? Karta CF 2 GB - jak odzyskać dane, gdy system chce ją formatować? Karta CF 2 GB - jak odzyskać dane, gdy system chce ją formatować? Karta CF 2 GB - jak odzyskać dane, gdy system chce ją formatować?

Dodano po 53 [minuty]:

Jakieś pomysły co robić? Widziałem, że ktoś komuś zmieniał sektor 0-1 i coś zaczynało działać. Czy ktoś to umie? Jest w stanie mi pomóc jakbym podał początkowe sektory w bin?

Scaliłem. RADU23
    Załączniki:
    • CF 0-2048.bin (1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 16664790
    mati211p
    Nie ma sensu zakładać drugiego tego samego wątku. Oba tematy są o tym samym. Wiesz chociaż skąd jest ta karta i gdzie pracowała? Wydaje się, że jest w tym sektorze coś na kształt boot sektora. Wyszukać dane po RAW - po sygnaturach.
  • #8 16664796
    dt1
    Admin grupy komputery
    Przy poważnym uszkodzeniu systemu plików polecam spróbować program photorec (z pakietu testdisk). Może on pracować na karcie, bądź na pliku, który stworzyłeś kopiując kartę.
  • #9 16664846
    mati211p
    Załącz pierwsze 9000 sektorów.
  • #10 16665746
    marcin21t
    Poziom 9  
    Podaję sektory od 0-9000. Pozdrawiam.

EDIT
    P.S. Na tej karcie znajdują się pliki do obrabiarek CNC, także ja ich nie otworzę, muszę je tylko odzyskać.

Dodano po 55 [minuty]:

dt1 napisał:
    Przy poważnym uszkodzeniu systemu plików polecam spróbować program photorec (z pakietu testdisk). Może on pracować na karcie, bądź na pliku, który stworzyłeś kopiując kartę.

Witam. Odzyskałem pliki do maszyn CNC, tylko że one są w rozszerzeniu *.txt, nie wiem czy to jakoś sobie oni zrobią, ale jest. Tak samo odzyskałem 2 zrzuty ekranu. Dziękuję za pomoc.

Posty scaliłem.
    Proszę byś w przypadku dodawania informacji, gdy nikt jeszcze nie zamieścił odpowiedzi, używał przycisku "zmień", nie publikując postu pod postem.
    RADU23
    Załączniki:
    • 0-9000.bin (4.4 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 16665956
    dt1
    Admin grupy komputery
    W przypadku zdjęć sprawa jest zdecydowanie prostsza, w przypadku plików tekstowych jest znacznie trudniej prawidłowo je odzyskać przy uszkodzonym systemie plików.

Czy możesz dwa przykładowe pliki z takiej maszyny wrzucić tutaj do obejrzenia? Chodzi o to, aby poznać strukturę takiego pliku.
  • #12 16665995
    mati211p
    O ile rzeczywiście jest w systemie plików FAT16 ta partycja, to wygląda to jedynie na uszkodzenie początku boot sektora, bądź jest to jakiś specyficzny boot sektor, którego program nie rozpoznaje i widzi partycję jako niesformatowaną. Bardziej wygląda na uszkodzenie tylko tego fragmentu z uwagi na podobny typ uszkodzenia w temacie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1044585.html
  • #13 16666948
    marcin21t
    Poziom 9  
    Tak jak mówiłem, odzyskałem prawie 500 plików, ale musi zobaczyć to osoba, która mi to dała do odzyskania. Jeśli to nie będzie to lub nie będzie to całość, to będziemy myśleć dalej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z kartą CF 2 GB, która wymaga formatowania w systemie Windows i zgłasza błąd nieznanego formatu w systemie Linux. W odpowiedzi na prośbę o pomoc, uczestnicy dyskusji zalecili wykonanie kopii sektorowej karty za pomocą narzędzia DMDE oraz analizę jej zawartości. Po wykonaniu kopii, użytkownik miał trudności z otwarciem woluminu, co sugerowało uszkodzenie systemu plików. Wskazano na możliwość użycia programu Photorec do odzyskiwania danych oraz na konieczność zbadania struktury plików, które były przeznaczone do obrabiarek CNC. Użytkownik ostatecznie odzyskał pliki, jednak niektóre z nich były w formacie *.txt, co mogło wymagać dalszej weryfikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA