logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zacząć od nowa z elektroniką? Propozycje projektów dla ucznia technikum

spiky01 28 Paź 2014 23:37 1704 8
REKLAMA
  • #1 14083289
    spiky01
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Z góry proszę o wyrozumiałość i już wyjaśniam :)
    Otóż, jestem uczniem 2 klasy technikum o profilu elektronicznym. I w sumie szkoła zabiła mój wszelki zapał do elektroniki, i trochę narobiłem sobie zaległości (pomijam fakt nauczycieli którzy nie do końca umieją przekazywać wiedzę). Chcę od nowa "polubić" elektronikę ale mam problem, ponieważ nie wiem od czego zacząć.
    Macie jakieś pomysły co mogę zbudować na początek co mi się przyda później? Myślałem w sumie o zasilaczu stabilizowanym, i szczerze tylko to mi przychodzi do głowy :)
    I proszę o rady jak zrozumieć zasadę działania czegoś? Bo takie bezmyślne kopiowanie gotowych schematów z neta raczej za wiele mnie nie nauczy :)

Za wszelką pomoc i radę z góry dziękuję :)
  • REKLAMA
  • #2 14083306
    ankowalik
    Poziom 24  
    Ocena: 143
    Pobaw się lampami elektronowymi. Ożyw jakieś stare radio, najlepiej lampowe. To wielka frajda jak "zagada" :D
  • #3 14083325
    spiky01
    Poziom 10  
    Heh, przypomniało mi się jak reanimowałem starego laptopa :D Niestety nie udało mi się go naprawić bo go załatwiłem jeszcze bardziej, ale usterkę udało mi się zdiagnozować :D Fajne to było :D
    Na strychu leży jakieś stare radio, może to najwyższa pora by w końcu odżyło :)
  • REKLAMA
  • #4 14083370
    piotr_45ta7
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    Jako początkujący polecił bym ci Kompletny kurs podstaw elektroniki ośla łączka, avt zawsze coś ciekawego trafisz z zastosowaniem, kiedyś kupowałem rożne gazetki ale to były lata już dawne, teraz jak kupię jakąś gazetę z elektroniki to więcej jest kartek reklam niż coś do wybrania interesującego co obniżyło bardzo wartość czasopism i odpuszczam reklamy, lub opis najnowszego oscyloskopu sponsorowanej firmy.

Dla tego oślą łączkę ci polecam aby od podstaw, z analizą schematu i łączenia rożnych rzeczy, najlepiej już po wiedzy bez schematu.
  • REKLAMA
  • #5 14083808
    markoz7874
    Poziom 31  
    Ocena: 208
    spiky01 napisał:
    .. Bo takie bezmyślne kopiowanie gotowych schematów z neta raczej za wiele mnie nie nauczy ..

Bezmyślne nie, ale warto uczyć się od innych. A budując coś z czyjegoś schematu, często trzeba to jeszcze uruchomić i wtedy poznaje się zasadę działania.
    Później można modyfikować układ pod własne potrzeby i tu też się czegoś uczysz.
    Na początek warto zacząć od wyposażenia własnego warsztatu, wiec wspomniany przez Ciebie zasilacz warsztatowy bardzo by się przydał.
    Jest wiele materiałów w internecie z gotowymi schematami i dokładnym opisem działania prostych urządzeń. Ale podstawa to chcieć i szukać.
    Elektronika to dziedzina, którą trzeba się interesować. Jeżeli Ciebie to nudzi - zmień szkołę.
  • REKLAMA
  • #7 14084817
    problem.z.ko
    Poziom 25  
    Ocena: 44
    Na początek mogę polecić zestawy do samodzielnego montażu produkowane przez AVT, Jabel, NordElektronik itp.
  • #8 14085817
    spiky01
    Poziom 10  
    dondu napisał:
    A jak u Ciebie z programowaniem?

Bawiłem się trochę Arduino, więc coś tam umiem, ale to tylko podstawy :)
  • #9 14085887
    dondu
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 809
    No to mikrokontrolery, ale nie Arduino, tylko płytka stykowa + elementy elektroniczne + język C będą dla Ciebie fajnym początkiem, bo oprócz rozwijania sztuki programowania nauczysz się projektowania i budowania układów cyfrowych, a to znacznie łatwiejsze niż analogowych :)

Materiały na początek: http://mikrokontrolery.blogspot.com/p/spis-tresci.html
    + dział na forum: https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum12.html

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik, uczeń technikum elektronicznego, poszukuje sposobów na odbudowanie swojego zainteresowania elektroniką po trudnych doświadczeniach w szkole. Proponowane projekty na początek obejmują reanimację starych urządzeń, takich jak lampowe radia oraz budowę zasilacza stabilizowanego. Rekomendowane są również zestawy do samodzielnego montażu od firm takich jak AVT i Jabel, a także nauka programowania mikrokontrolerów z użyciem języka C. Użytkownicy podkreślają znaczenie analizy schematów oraz modyfikacji układów, co pozwala na lepsze zrozumienie zasad działania elektroniki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA