logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pentagram 120Cu+ - wentylator nie startuje po dłuższym wyłączeniu komputera

yaarek 04 Maj 2005 15:32 1187 8
REKLAMA
  • #1 1460670
    yaarek
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam
    Mam taki problem.
    Mam cooler pentagram 120 Cu+ z regulatorem obrotów.
    Kiedy komputer postoi jakiś czas wyłączony, to po włączeniu nie startuje mi wiatrak.
    Słychac jak brzęczy, ale nie zakreci się.
    Kiedy po jego kupnie podłaczyłem go "na sucho", to nie startował tylko z minimalnych obrotów. Teraz obroty mam ustawione nieco wyżej i też jest ten problem. Musze mu pomóc palcem żeby ruszył, lub podkręcić obroty.
    Miał ktos taki problem i udało się go rozwiązać ?
    Nie wiem czy problem jest w łozyskowaniu wentyla - jak go powoli obracam palcem, wyłączonego, to kreci się takimi "skokami". Czy moze regulator jest uszkodzony.
    Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1460808
    smoker18
    Poziom 12  
    Proponuje zaczac od wyczyszczenia i naoliwienia. Napewno nie zaszkodzi.
  • #3 1460947
    yaarek
    Poziom 11  
    On jest nowy i od poczatku taki problem.
    Później jeszcze sprawdzalem. Te skoki to od magnesów. Kazdy wiatraczek tak sie kreci.
  • REKLAMA
  • #4 1460952
    WiesiekU
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    Delikatnie przesmaruj (rzadką oliwką). Nie nakap zbyt dużo bo będzie łapać kurz.
  • Pomocny post
    #5 1461066
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3822
    Witam ! Jakie jest napięcie gdy nie startuje i jak masz rozwiązane ustawianie minimalnych obrotów bo prawdopodobnie nawet smarowanie Ci nie pomoże lub jeśli tak to na chwilę .
  • REKLAMA
  • #6 1461206
    yaarek
    Poziom 11  
    Nie mam miernika. Pożyczę i sprawdzę napięcie.
    Mam tylko takie podejrzenie.
    Czy jest to możliwe że regulator temperatury stawia większy opór kiedy jest zimny, niż później gdy sie nagrzeje (bo jest ciepły jak komputer pochodzi troche.
    Gdyby tak było, to moze napięcie na start jest za małe, bo regulator nie moze dać takiego, a później jak sie rozgrzeje to startuje normalnie z każdych obrotów.
  • Pomocny post
    #7 1467352
    awkp
    Poziom 17  
    Diabelskie nasienie ten pentagram, trzeba było kupić coś normalnego.
    Co do nagrzanego wentylatora to zazwyczaj "ciepły" ma mniejsze opory toczenia. Regulator ma pewnie sporą impedancję szeregową lub (co mniej prawdopodobne) ograniczenie prądowe. Wentylator przy starcie pobiera większy prąd - jeśli regulator mu go nie da, to nie wystartuje. Rozwiązania ze smarowaniem dają tylko doraźny skutek. Jeśli wiatrak jest marnej jakości, to na długo nie pomoże.

Pozdrawiam
    Andrzej
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 1475008
    Jaroff
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Kazdy wentyl ma minimalne napięcie startu i minimalne napięcie pracy(niższe niż startu). Po prostu żeby go rozkulać potrzeba wiekszej mocy, niz potem do podtrzymania obrotów. Dlatego dobre regulatory najpierw podają pełne 12v, a potem schodzą do ustawionego nap. Jeśli u Ciebie jest zwykły potencjometr, to możesz spróbować dolutować kondensator między 12v i wyj. na wentyl, ale obawiam sie, że jego pojemność będzie całkiem spora.
  • #9 1479597
    yaarek
    Poziom 11  
    Sprawdziłem narazie napięcie jakie daje regulator jak jest ciepły. Na minimum jest to 5,52V. Jutro rano sprawdze co się dzieje jak jest zimny.
    Regulator to moze nie zwykły potencjometr. Ale co jest w środku obudowy to nie wiem. Jedyne co wiadć to mały radiatorek.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wentylatora Pentagram 120Cu+ z regulatorem obrotów, który po dłuższym wyłączeniu komputera nie startuje samoczynnie – słychać brzęczenie, ale wirnik nie rusza się bez pomocy palca lub zwiększenia obrotów. Wentylator od nowości wykazuje ten problem, a obracanie go ręcznie powoduje charakterystyczne "skoki" spowodowane magnesami. Proponowano wyczyszczenie i delikatne naoliwienie łożysk, jednak może to dawać jedynie doraźny efekt. Istnieje podejrzenie, że regulator obrotów ma wysoką impedancję szeregową lub ograniczenie prądowe, co powoduje zbyt niskie napięcie startowe, zwłaszcza gdy jest zimny. Wentylatory mają różne napięcia startu i pracy, przy czym do rozruchu potrzebna jest większa moc. Dobrym rozwiązaniem jest stosowanie regulatorów, które na start podają pełne 12 V, a następnie obniżają napięcie do ustawionego poziomu. W przypadku prostych potencjometrów można próbować dolutować kondensator filtrujący, choć wymaga to odpowiedniej pojemności. Pomiar napięcia regulatora wykazał 5,52 V na minimum przy ciepłym wentylatorze; pomiar przy zimnym stanie jest planowany. Problem może wynikać z charakterystyki regulatora temperatury lub jakości samego wentylatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA